Mutsy Nexo

av Anna
Mutsy Nexo recension

Recension av Mutsy Nexo

Inköp: Ordinarie pris för Mutsy Nexo ligger på omkring 3500 kr. Detta är ett recensionsexemplar från Mutsy.
Tillbehör: Regnskydd, åkpåse, mugghållare och andra tillbehör säljs separat.
Typ av vagn: Sulky.

När jag recenserade Mutsy iGo – en duovagn med vändbar sittdel – för lite mer än två år sedan så kände jag att även om vagnen inte var perfekt så finns det riktigt god potential där. Och i denna sittvagn kommer potentialen verkligen fram. Mutsy Nexo har verkligen så gott som alla egenskaper man vill ha hos en riktigt smidig stadssulky. Det enda jag skulle ändra om jag kunde, är att byta ut hjulen till skumfyllda däck eller punkteringsfria med luftkanaler. Något med ett mer gummerat och därmed också lite tåligare ytlager helt enkelt.

Mutsy Nexo är en fast framåtvänd sittvagn med en maxvikt på 15 kg. Vagnen är endast 51 cm bred och blir väldigt kompakt när den fälls ihop. Med hjulen på mäter Nexo hopfälld 65 x 51 x 43 cm. Den vägen 9,5 kg. Mutsy Nexo är således både tyngre och större ihopfälld än en resevagn. Men den är så pass smidig och kompakt att den kan vara ett väldigt intressant alternativ för den som ofta ska packa in vagnen i en bil, eller ta den med sig ombord på ett tåg.

Mutsy Nexo sittdel utrymme

Mutsy Nexos sittdel

Nexo har en vanlig sittdel som har både djup i sittytan och höjd i ryggstödet. En normalstor 1,5-åring sitter med rejäla marginaler för att växa. Vagnen har en sele som kan regleras i olika höjdlägen på ryggstödet. Själva selremmarna kan lätt tas isär i fem separata remmar, så att man enklare och snabbare kan sätta i en åkpåse eller en sittdyna i vagnen. Selspännet är egentligen inte svårt, men jag har tyckt att det varit ganska krångligt att hitta rätt teknik för att öppna det. Det är svårt att beskriva i ord men man måste både vara stark och trycka på rätt sätt.

Mutsy Nexo sittläge och liggläge

Steglöst ställbart ryggstöd med viloläge

Mutsy Nexo har ett steglöst ställbart ryggstöd som faktiskt är enkelt att justera med en hand – både upp och ned. Och det är lite ovanligt! Vanligtvis brukar enhandsläge vara en sanning för när ryggstödet ska fällas ned men inte när det ska upp igen. På Nexo är lösningen lite speciell. Man behöver inte dra i några band för att få upp ryggstödet, utan banden dras åt automatisk om man trycker ihop spärren på ryggstödet. För man ryggstödet uppåt så kortas banden ihop. För man ryggstödet nedåt så dras de ut. På så sätt är det väldigt smidigt och helt ljudlöst att smyga ned att barn som somnat från sittläge ned till viloläget.

Det finns inget plant liggläge på Mutsy Nexo. Men det viloläge som finns är fullt tillräckligt för att barnet ska ligga bekvämt och att huvudet inte ska falla framåt.

Mutsy Nexo fotstöd bygel

Smarta detaljer och ställbart fotstöd

Vagnen har ett ställbart fotstöd som kan vinklas i två olika lägen. Det nedåtvinklade läget används för när barnet ska sitta upprätt i vagnen, med fötterna på det hårde fotstödet framtill på chassit (1). Vill man sedan vinkla upp fotstödet så är också detta något man kan göra med en hand, sånt gillar jag. På undersidan av fotstödet finns en spärr man lätt lossar med fingrarna (2). Sedan kan man vinkla upp fotstödet till ett vågrätt läge (3). Perfekt för mindre barn som behöver mer fotstöd, eller rent allmänt om barnet ska sova i vagnen.

Mutsy Nexo har en bygel av swing away-typen (4). Det innebär att man kan öppna upp den i fästena och föra den åt sidan, så att den inte är i vägen när barnet ska sätta sig i vagnen. Självklart kan man också ta bort bygeln helt, om man skulle föredra det.

En detalj jag gillade hittar man baktill på Nexos klädsel. Rent tekniskt kanske det tillhör suffletten? Det är i alla fall en dold magnet för att hålla klädseln snygg på vagnens baksida, oavsett i vilken position man har ställt ryggstödet. När ryggstödet är mer utfällt så dras klädseln ut, och då syns magnetfästet nästan inte alls (5). Men när ryggstödet fälls upp lite mer så håller magneten snyggt ihop klädseln så den inte hänger ned och ser ut som en säck över ryggstödet (6). Smart lösning på ett visserligen litet men inte estetiskt irrelevant problem.

Mutsy Nexo sufflett

Förlängningsbar sufflett med blygsam solkeps

Alla dessa solkepsar som mer verkar finnas till för att det ska finnas till, än för att göra någon faktiskt nytta. Jag förstår inte varför. Solkepsen på Mutsy Nexo gör varken till eller från. Hade den varit en decimeter längre hade det varit superpraktiskt att kunna fälla ut den, men som endast 5-6 cm lång är den egentligen mest symbolisk.

Med det sagt, så ger suffletten i sig ett helt godkänt solskydd. I sittläge finns ingenting alls att anmärka på. Nexo har en förlängningsbar sufflett och ska barnet sitta upprätt i vagnen så vill man ha suffletten kort. Då skuggar den barnets huvud men barnet kan se ut ur vagnen utan problem. Det är främst när man vinklar ned ryggstödet till viloläge som suffletten behöver förlängas för att ordentligt skugga hela barnets överkropp. Suffletten är snyggt stram över bågarna och enkel att ställa i olika lägen.

Mutsy Nexo hjul och varukorg

Punkteringsfria hjul och ställbart teleskophandtag

Mutsy Nexo är en fullt utrustad sulky vad gäller funktioner. Tack vare det ställbara teleskophandtaget så fungerar vagnen väl både för lite kortare och för längre föräldrar. I lägsta läget är handtaget positionerat i höjd med suffletten (1). I det högsta läget kommer det mer än en decimeter högre upp (2). Både jag på 170 cm och min man på 183 cm har kunnat hitta ett bekväm höjdläge för handtaget.

Hjulen är punkteringsfria och rätt tåliga. Min upplevelse är att det inte fastnar sten och grus i Nexos hjul. Däremot är de ganska hårda och hade kunnat få ha mer stuns i sig. Bakhjulen kan enkelt klickas av från chassit, om man vill göra vagnen smalare (3). De snurrbara framhjulen kan också lossas lätt (6). Det är praktiskt exempelvis om man vill resa med vagnen.

Fotbromsen på Mutsy Nexo sitter till höger på bakaxeln och är lätt att komma åt med foten (5). Man kan trampa nedåt både när man ska lägga i och när man ska lossa bromsen. Nexo funkar alltså toppen även på sommaren, när man har ömtåligare skor eller sandaler på sig. Varukorgen är förstås inte jättestor. Det är svårt att få den stor på en så pass liten vagn. Men den känns ändå rymlig (4). De höga kanterna gör det enkelt att packa varukorgen full. Jag har fått med mig både en mathandling eller en skötväska och lite annat under Mutsy Nexo.

Mutsy Nexo ihopfällning, inpackad i bilen

Så fäller man ihop Mutsy Nexo

Att fälla ihop Mutsy Nexo är lekande lätt, och dessutom står Nexo på sina hjul när den fälls ihop. Fördelen med detta är att man inte behöver fälla och lyfta in vagnen i bilen i ett svep. Nexo kan även hopfälld stå kvar på marken, utan att den hamnar med klädseln direkt mot ett smutsigt eller blött underlag.

Först drar man spärrarna på handtaget mot sig (1). De sitter precis under den del av handtaget som förlängs när man drar ut det. Man kan då vika sittdelen framåt (3). Därefter grabbar man tag i spärrarna som sticker ut på undersidan från chassit (2). Dem trycker man helt enkelt inåt, en med vardera hand. Och vips, så har vagnen fällt ihop sig till ett platt paket (4)!

Väl ihopfälld låser Mutsy Nexo automatiskt ihop sig. Och vet man inte var man ska leta, så är det inte helt lätt att hitta spärren när man vill låsa upp vagnen. För att kunna fälla ut Nexo igen så ska man titta mellan handtag och sufflett till höger på vagnen, om man står bakom den. Där finns en liten plastspärr man bara lossar med ett finger (5). Sen kan man bara dra handtaget uppåt och utåt, och vagnen fälls med enkelhet ut igen. Kort och gott, Mutsy Nexo är en sittvagn som lämpar sig väldigt väl för den som ofta behöver ta med sig barnvagnen i bilen. Och kanske lite extra väl för den som dessutom har en mindre bil, även om just vår bil är motsatsen till liten (6).

Mutsy Nexo användning och körkänsla

Körkänsla och gott om benutrymme för långa föräldrar

Körkänslan i Mutsy Nexo är riktigt bra. Den här vagnen är skön att köra, lätt att svänga och bekväm att gå med. Tack vare det ställbart handtaget samt konstruktionen på chassit baktill så tycker jag ett det funkar väldigt väl att gå bakom den. Man sparkar helt enkelt inte i vagnen – även om man är modell längre. Dessutom är Nexo ganska mjuk och skön i körkänslan. Det finns ett litet gung i chassit, helt enkelt.

Jag skulle gärna haft foamhjul istället för de hjul Nexo har nu. Foamhjul, av bra kvalitet, är dock dyra och det skulle dra upp prislappen på vagnen. Så jag förstår att materialval är en avvägning för tillverkaren. Men det hade gjort Musty Nexo ännu mer kompatibel med långpromenader. Den funkar absolut för sådan användning även som den är, men det hade förhöjt upplevelsen. En annan typ av hjul hade antagligen gjort Nexon lite mer lämplig för körning i snö. Själv har jag dock bara testat den under hösten och sommaren.

Att använda Mutsy Nexo i vardagen

Mutsy Nexo har passat perfekt som vagn att ha i bilen. Den funkar toppen för shopping, eftersom att den är så smal och smidig. Utrymmet för packning är helt godkänt, några shoppingkassar gå ned utan problem. Varukorgen rymmer också min Kånken-ryggsäck (och lite till). Så jag kan lasta av mig det jag annars bär på när jag hämtar barn på förskolan med Nexo, men ändå köpa med mig några lite mjölk på vägen hem. Vill man maxa packutrymmet kan man alltid komplettera med en organizer på handtaget.

Det här är en vagn som på alla sätt, utom den något svårförståeliga selknäppningen, är enkel att använda. Det känns aldrig krångligt att få ned barnet i sittdelen och att fälla vagnen görs på ett kick. Både ryggstöd och fotstöd kan justera med en hand. Jag gillar Mutsy Nexo. Det är en sulky som inte ser så mycket ut för världen. Utseende sticker helt enkelt inte ut, men den är ändå stilen. Och klädslarna är riktigt fina. Samtidigt bockar Mutsy Nexo av så många av både mina måsten och mina önskemål hos en bra sittvagn. Kunde man få den med rejäla foamhjul, eller lufthjul så vore det drömmen. Addera plant liggläge och en lite högre maxvikt, och då är vi nära en fullträffa för Mutsy Nexo. Men som sagt – precis som den är så kommer man också, med enkelhet, långt med sin lättrullade Mutsy Nexo.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar