Britax Affinity

av Anna

affinity_first

Recension av Britax Affinity.
Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar från Britax, inköpspris för vagnen med bara sittdel och colour pack ligger på omkring 4900 kr.
Försäljning: Andrahandsvärdet för vagnen med endast sittdel verkar ligga på cirka 2500 kr, men Affinity är ovanlig på Blocket just nu.
Typ av vagn: Duovagn med separat sitt- och liggdel. I denna recension testat endast Britax Affinity med sittdel.

Nu när Britax svalt Brio Barnvagnar med hull och hår och föder ut Britax Go och Go Next efter nyår, så tänkte jag att det kanske vore på sin plats att se även vad Britax ”egna” barnvagnar går för. Mest intressant kändes deras modell Affinity, som är en duovagn med separat ligg- och sittdel. Vagnen har en viss trompe l’oeil-effekt i det avseendet att den ser ut att vara väldigt bred över bakhjulen, men i själva verket är Affinityn helt normala 60 cm bred och det är i stället resten av vagnen som är så pass smal att ögat luras att dra felaktiga slutsatser. Det här med litenheten tycker jag är något som går igen i hela vagnen, den känns helt enkelt väldigt smidig och petite. Men också som att den är väl anpassad för föräldrar av det lite kortare slaget. Jag känner personligen med mina 170 cm att högsta läget på handtaget är precis lagom för mig, men jag hade kunnat ha det ännu högre och min en decimeter längre man tycker att det kanske var en aning kort.

aff_sittdelen

Kom ihåg att alla bilder på bloggen är klickbara, om man vill se dem i större format! Det här är sittdelen på Britax Affnity och dess fyra lägen. Sittdelen är ergonomisk utformad men har ställbart fotstöd. Liggläget är i princip helt plant och som tillbehör till vagnen kommer det faktiskt med ett spädbarnsinlägg som ska fylla upp sittdelen så att det blir en plan yta – som i en vanlig sittdel – så att även spädbarn kan köras i den. Efter liggläget följer två vilolägen och sedan ett sittläge som är nästan upprätt. Jag gillar verkligen de två vilolägena, att man kan välja lite själv hur vilsamt det ska vara. Ofta har vagnar med fasta lägen bara tre sådana så för mig är det fjärde läget ett plus.

Tyvärr är jag inte riktigt lika positivt inställd till själva fällningsmekanismen. Närbild på den syns i collaget nedan. Det rör sig om två spärrar på vardera sida av sittdelsramen som ska dras mot en om man står i körposition, och sen håller man i ramen medan man ändrar läge. Dels är mekanismen lite trög, men det har gett med sig mer och mer efter användning vilket jag tycker är rätt normalt, att vissa funktioner hos en vagn liksom måste värmas upp innan de funkar perfekt. Dels handlar det om att jag rent allmänt är skeptisk till att det krävs två händer för att fälla en sittdel. Att det oftast är enklast att göra med två händer även om man kan använda enbart en hand är en sak, men att jag måste ha båda händerna fria ogillar jag. Jag har ofta en påse i handen, håller ett barn i handen eller pysslar med något annat som gör att jag inte vill behöva släppa allt varje gången bebisen ska somna eller har vaknat.

aff_detaljer
1: Affinitys sufflett har en tittlucka med klarplast och magnetlås i flärpen. Den kan även öppnas upp med dragkedja men blir inte direkt längre utan bakom dragkedjan finns ett vädringsnät, för bättre luftgenomströmning varma dagar.
2: Handtaget med dels spärren (finns även en på andra sidan) för när vagnen ska fällas ihop, dels knäleden och knappen som trycks in när handtaget ska justeras i höjd.
3: Sittdelen sedd från sidan. Handtagen trycks in och sen lyfter man bara rakt upp för att ta av sittdelen för fällning eller om man ska ändra riktning på den. Den svarta spärren på ramen är som nämnts ovan en som ska dras nedåt när man vill ändra läge på sittdelen.
4: Handtaget är runt och mjukt att hålla i, med en söm fusklädret på insidan.
5: Det medföljande spädbarnsinlägget som är uppbyggt på baksidan för att fylla upp skålen i den ergonomiskt formade sittdelen. Extra mjuka axelkuddar och skydd vid selspännet medföljer. Med den här insatsen kan sittdelen användas från nyfödd och upp tills barnet kan sitta själv. Dock måste barnet vara fastspänt i selen, till skillnad från i en vanlig liggdel där det finns kanter som håller barnet på plats.

aff_fotstod_sufflett

Fotstödet på Britax Affinity går att ha i tre olika lägen; nedfällt, lutad och rakt ut. Det justeras i läge genom två knappar som trycks in på vardera sida av fotstödet. Det är enkelt att ändra höjd på det och jag tycker de olika lägen funkar bra, även om jag med min son på 10 månader inte kände behovet av att ha fotstödet helt nedåtriktat ännu. Suffletten på Affinity kan väl också den sägas ha tre lägen: helt nedfälld, halvläge och fullt utfälld. Det är tyvärr en sufflett av det kortare slaget, jag hade önskat att den gick att fälla ett fjärde steg för att vara helt nöjd. Den lilla solkepsen gör varken till eller från. Vintertid spelar det kanske inte så stor roll och suffletten skärmar ju absolut av det värsta, men på sommaren hade min son blivit bländad av solen i liggläget.

aff_storlek

I Colour Packet för Britax Affinity ingår förutom suffletten också en sittdyna, selskydd för både axelremmarna och grenremmen, fotsack och ett lock till varukorgen – allt i samma färg. Selen i Affinitys sittdel är riktigt bra, enkel att ta isär så man enklare kan få sittdyna eller åkpåse på plats, men också enkel att knäppa ihop även med ett rörligt barn i vagnen. Sittdelen är i sig inte den största, men vagnen har en maxvikt på 17 kg vilket alltså är 2 kg över standarden för vad en sittdel brukar vara godkänd för att ta. Min son har absolut utrymme att växa en hel del men jag skulle inte sätta min snart fyraåring i sittdelen, även om hon bara är precis över tillåtna vikten, och då är det framför allt fotstödet som blir för kort. Men detta gör å andra sidan att bebisen sitter riktigt bra, bekvämt och ombonat på samma gång som han sitter tillräckligt långt fram i sittdelen för att kunna se ut på sidorna – något han verkar prioritera högt just nu när allt i världen är så spännande att upptäcka.

aff_detaljer2

1: Sittdelen framåtvänd, att vända går på ett kick!
2: Framhjulen går att låsa, har fjädring och är punkteringsfria men verkar tåla grus och sten riktigt bra.
3: Bakhjulen är stora och luftfyllda, vilket ihop med fjädringen i chassit gör vagnen riktigt mjuk att köra.
4: Varukorgen är normalstor, lätt att komma åt bakifrån men lite bökigare att nå framifrån, åtminstone vid de tillfällen då sittdelen är i fullt liggläge.
5: (som visst hamnat lite fel i bilden) En av de två reglage med vilket man kan ställa in fjädringen i chassit, från mjuk till hård. Jag har kört vagnen med mjuk fjädring och tycker den är riktigt skön att köra, kan inte riktigt förstå varför man skulle vilja minska den känslan.
6: Pedagogisk färgkodad fotbroms, lätt att använda i och med att man kan trampa nedåt/bakåt när vagnen ska bromsas och nedåt/framåt när det är dags att börja rulla igen.

aff_ihopfalld

Britax Affinity kan fällas ihop i ett stycke när sittdelen är framtåvänd, så kör man med sittdelen bakåtvänd får man antingen vända den första – vilket verkligen är snabbt gjort – eller så tar man av sittdelen och fäller chassit separat. När vagnen fälls i ett stycke så blir den kompakt och lätthanterlig, även nu tror jag att en kortare förälder med mindre armomfång än mitt med enkelhet kan hantera vagnen. Den är även självstående och vinklar man fotstödet rätt, samt tar loss bygeln, så får vagnen plats även i bagageutrymmen storlek mindre. Är bredden ett problem så går det att lösa genom att kvickt klicka av ena eller båda bakhjulen. Vagnen väger 11 kg med sittdelen på, fäller man den i ett stycke blir det givetvis ännu lättare att packa in den. Vi har en VW Touran och chassit går in på längden, packad som på bilden längst ned till höger ovan så tas bara lite drygt halva bagageutrymmet upp men man kan förstås lika gärna stapla sittdelen ovanpå chassit!

aff_korkansla
Mitt totalintryck av Britax Affinity är att det finns några funktioner och detaljer som jag känner inte är optimalt utformade, men att vagnen överlag ger ett positivt intryck. Bäst av allt, något som dessutom är viktigt för mig, är körkänslan. Affinityn är lätt att svänga, har ett skönt gung och klarar stadskörning och att trängas i tunnelbanan lika väl som den klarar av en promenad på grusväg i naturreservatet. Den mjuka känslan i vagnen gjorde den till en hit som sovagn för min son, som en av få vagnar kunde jag faktiskt vagna honom till sömns i Affinityn även över en tröskel inomhus. Skulle jag önska mig så skulle suffletten vara längre, sittdelen kunna fällas med en hand och varukogen bli ett snäpp större – i den prioriteringsordningen. Jag tycker att andrahandsvärdet på vagnen känns orättvist, hittar man en Affinity i fint skick för 2500 kr så får man mycket vagn för pengarna, en maxvikt på 17 kg och ställbar fjädring – det är faktiskt inte illa. Nu kommer ju en ny version ut för 2015 så det återstår att se vad Britax gjort med Affinityn då. Jag kan i alla fall konstatera att Britax inte var nybörjare på hur en bra vagn bör se ut när de nu tagit sig an Go och Go Next, och eftersom att Britax Go Next redan fått låna selen från Affinity så kanske man kan hoppas att Go Next sedan i sin tur lånar ut suffletten till Affinityn? För oss bjöd Affinityn på bekväma sovstunder för bebisen och var ett trevlig promenadsällskap för mig, så det förvånar mig lite att det tog mig tre år av barnvagnsbloggande innan det blev av att jag testade en.

Du kanske också gillar

11 kommentarer

Dani 14 december, 2014 - 09:53

Hej! Tack för dina alltid välskrivna inlägg 🙂

Är det okej om jag ställer ett par frågor här? Är nämligen ute efter en lätt och smidig vagn till våren då vi åker till Dubai. Bebisen kommer vara ca 9-10 månader då, så jag vill kunna ha honom vänd mot mig + ha fullt liggläge och då har jag fått för mig att Bugaboo Bee3 kan vara något.

Skulle du rekommendera den för det jag tänkt mig? Vi tänkte även använda vagnen här hemma som lättare vagn/extravagn.

Slutligen undrar jag om Bugaboo släpper någon ny modell snart? Vore trist om typ Bee4 kommer innan sommaren, menar jag 🙂

Tack igen och god jul!

Reply
Anna 15 december, 2014 - 22:13

Hej Dani, självklart, fråga på!
Ja för det syftet tror jag absolut att ni kan bli nöjda med en Bee3. På resa till varma länder så är det ju toppen att man kan köpa till sommarsuffletten, då blir ju vagnen väldigt sval. Min bebis är 10 månader nu och jag tycker han sitter nra i mitt Bee3. Använder den själv inte så mkt just nu, till vardags kör jag vagnar med lite större hjul, men jag tycker den är sjukt smidigt att ha med i bilen om vi bara ska till ett köpcentrum och shoppa eller så.

Nej, inget nytt som jag hört om! Bee3 kom ju i september och modellen innan dess, Bee+, lanserades 2011 om jag minns rätt… eller var det 2010? I vilket fall som helst så tror jag att det dröjer flera år innan Bee uppdateras igen!
/Anna

Reply
nana 15 december, 2014 - 12:24

Hejsan!
Snälla skulle du kunna göra en inlägg och skriva skillnaden mellan emmaljunga viking och emmaljunga super viking jag vet inte vilken jag ska köpa har så svårt att välja det skulle bli kul o veta skillnaderna lite hoppas att du gör en inlägg om detta!
Ha det bäst!

Reply
Anna 15 december, 2014 - 22:09

Hej Nana, om du menar jämförelse mellan vanliga Viking och Super Viking så kan jag tyvärr inte göra det, för jag har inte kört vanliga Viking. Men om du menar mellan Double Viking och Super Viking, både i syskonutförande, så skulle jag kunna skriva ihop något.
/Anna

Reply
Cissi 24 januari, 2015 - 00:52

Hej!

Såg du skrivit om att den kanske passar korta människor med, den är toppen! Jag är 151 cm bara. Och då jag testade mellan olika så var affinity bäst. Lagom hög. EJ viking är bra åt korta med.

Hade problem med fällningen av ryggstödet, men vinklade ner handtaget, tog en hake intaget och drog ner sen fick jag in snitsen snabbt och då gick det lätt att fälla. MEN hade vart mycket smidigare med enhandsfattning . Och lite längre sufflett.

Såg i en annan blogg. En tjej hade bytt ut suffletten och satt dit en bugga CAM sufflett.
Inget jag kan testa,vore skoj att sett det. Men finner ej den länken längre.

/ Cissi

Reply
Melis 10 mars, 2015 - 22:27

Hei!

Takk nok en gang for fantastisk blogg! Er helt avhengig av den nå som vi skal velge barnevogn til babyen som kommer i begynnelsen av oktober. Vet du noe om hvorfor Britax har valgt å slutte med å selge store terrenghjul til Affinity? Jeg liker Affinity godt, men tror den blir håpløs å bruke på snø og vinterføre uten store terrenghjul foran.

Reply
Johanna 19 mars, 2015 - 14:04

Hej!
Tack för en bra recension! Är sugen på en Britax Affinity och undrar om du vet någon butik i Stockholm där man kan titta och provköra den.

Mvh
Johanna

Reply
Anna 20 mars, 2015 - 14:27

Hej Johanna,
det var en himla bra fråga. Jag vet faktiskt inte någon butik där du säkert kan hitta en Affinity. :/
Tror jag sett på Lekia i Sickla dock.
/Anna

Reply
Alex 6 januari, 2016 - 14:07

Hej!

Vet du vilka babyskydd man kan använda till en affinity? Har en brio primo ev som jag vill använda till min affinity.. går det ?

Reply
Anna 6 januari, 2016 - 22:16

Hej Alex, jag vet tyvärr inte vilka babyskydd som är kompatibla med Affinity eller vilka adaptrar som finns. Kolla med en återförsäljare av Britax, de ska kunna svara på det!
/Anna

Reply
Britax B-Motion 4 Plus 18 april, 2016 - 10:30

[…] så jag kan tyvärr inte bjuda på någon jämförelse av det slaget. Jag har dock textat Britax Affinity och Britax B-Agile 4 Plus, den senare är väl den som är mest snarlik den här vagnen. Britax […]

Reply

Lämna en kommentar