Britax B-Agile 4 Plus

av Anna
Britax-B-Agile-4-Plus_front

Recension av Britax B-Agile 4 Plus

Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar från Britax, inköpspris är 2995 kr.
Försäljning: 
Ännu oklart andrahandsvärde, då vagnen är en uppdaterad version.
Typ av vagn:
Sittvagn.

Britax har ett relativt brett utbud av barnvagnar, som jag tror kan ha passerat många förbi obemärkt. Själv hade jag inte funderat särskilt mycket över modellen B-Agile förrän jag såg de uppdateringar som gjorts. Den B-Agile 4 Plus jag har testat har många funktioner som jag vet är vanligt efterfrågade hos barnvagnar av sulkytyp, och den har även de egenskaper som ofta efterfrågas hos resevagnar för lite mindre barn. Vagnen är en fast framåtvänd sittvagn, som givetvis fälls i ett stycke. Jag har använt vagnen i stadsmiljö och inte kört i terräng. Maxvikten för B-Agile 4 Plus så det är endast min 1,5-åring som fått åka i den.

Britax-B-Agile-4-Plus-sufflett

En av de stora förbättringar på B-Agile 4 Plus jämfört med föregående versioner av vagnen, är den förlängda suffletten. Mot tidigare två steg så kan suffletten nu fällas i tre steg. Det tredje är tillräckligt långt för att täcka bra både vid sitt- och liggläge. Suffletten känns stabil och håller sig på plats i utdragen position, även om man kör över ett mindre gupp eller nedför en trottoarkant.

Britax-B-Agile-4-Plus_hjul


Suffletten har en tittlucka med nät, locket för den hålls på plats med kardborre. Varukorgen är väldigt rymlig och enkel att komma åt från sidorna. Har man fotstödet uppfällt och ryggstödet uppdraget till sittläge så går det även bra att packa varukorgen fram- och bakifrån. B-Agile 4 Plus har swivelhjul framtill, och det finns en spärr för att låsa dem i fast läge om man skulle vilja. Exempelvis för bättre framkomlighet i ojämn terräng eller lite snö. Jag tycker inte att detta är en terrängvagn dock, och en anledning är just hjulen. Det är plasthjul, som visserligen inte blivit fula av grus under den tid jag körde vagnen, men som ändå är lite hårda och stötiga. På asfalt eller annan plank mark märker man inte av det så mycket, men det gör att vagnen kan bli något hoppig på grusväg. Såväl fram- som bakhjulen är enkla att klicka av och på, vilket kan vara en fördel om man snabbt vill få vagnen minimalt liten i bilens bagageutrymme eller vid annan förvaring.

Britax-B-Agile-4-Plus_ligglage

1: Britax B-Agile 4 Plus med ryggstödet uppdraget till maximalt sittläge. Det är som man ser på bilden inte helt upprätt, utan har en viss tillbakalutning. Något som är väldigt vanligt hos vagnar med steglöst ställbart ryggstöd.
2: Ryggstödet nedfällt till liggläge. På bilden är det inget barn i vagnen. Med lite tyngd på ryggstödet så blir det i princip helt plant. Med tanke på att man även kan fälla upp fotstödet och på så sätt få en helt plan liggyta, så är B-Agile 4 Plus väl lämpad att använda även för bebisar. Jag har inte provat själv, men det borde till och med gå att lägga en mjuklift i den om man behöver.
3: Spärren för att reglera ryggstödet.
4: På bakstycket av vagnen, som sitter ihop med suffletten och därför är i samma färg som denna, finns en smart förvaringsficka som är lättåtkomlig och som kan stängs igen helt med dragkedja. Perfekt att stoppa ned nycklar och mobil i, och svårt för utomstående att se vad som finns där.
5 + 6: En riktigt smart funktion, som gör B-Agile 4 Plus väl lämpad för bruk sommartid, är att det färgade bakstycket kan lossas helt och då återstår ett lager meshtyg. Sittdelen blir mycket väl ventilerad och håller sig sval, samtidigt som barnet ändå får bra med skugga från den återstående suffletten.

Britax-B-Agile-4-Plus_sittdelen

Sittdelen på B-Agile 4 Plus har alltså ett plant sittläge, med fempunktsele som kan delas. Ryggstödets spärr är inte helt optimalt utformad. Den borde i teorin funka att använda med en hand men jag tycker det är svårt att få till det bra i praktiken om jag inte använder båda händerna. Som vanligt är det betydligt enklare att fälla än att höja upp ryggstödet. Fördelen med en sådan här spärr är att man lätt kan smyga ned ryggstödet till liggläge, om barnet i vagnen är på väg att somna men inte riktigt vill kännas vid att så är fallet.

Britax-B-Agile-4-Plus_bygel_fotstod

Bygeln till Britax B-Agile 4 Plus kan tas loss helt (1) och vagnen kan givetvis användas utan bygeln. Vill man ha den på så finns även en swing away-funktion (2) som gör att man slipper ha bygeln i vägen när man ska lyfta i eller ur sitt barn ur sittdelen. Det ställvara fotstödet är en vagnens styrkor, då just den funktionen är ovanligt på den här typen av sittvagn. Fotstödet regleras med de två grå knapparna på dess sidor. Det kan has i ett nedfällt läge (3) och i ett vågrätt läge rakt utåt.

Britax-B-Agile-4-Plus_ihopfalld

Britax B-Agile 4 Plus fälls på samma sätt som Baby Joggers vagnar är kända för att fällas. Då jag inte haft någon BJ hemma på sistone så får jämförelsebilden (1) bli bredvid en Cybex Agis M-Air 3. Tar man av byglarna så blir båda vagnarna givetvis mindre, men jag tyckte samtidigt att bygeln var väldigt behändig att lyfta vagnen i. För att fälla vagnen så måste man trycka in en grå säkerhetsknapp på sidan av chassit (3), och få upp den så att chassit hamnar i upplåst läge. Ibland tog det några försök innan knappen fastnade där, men hellre det än motsatsen. Som det är nu så är det helt omöjligt att missa att man gjort vagnen redo för att fällas ihop. Med chassit upplåst så är det sedan lätt som en plätt att med en hand, och ett knixigt ryck, lyfta upp vagnen i remmen i sittdelen (4). Vips, mer än så behövs inte och så är vagnen ihopfälld. På sidan av chassit finns en grå spärr som låser vagnen, så att den inte börjar fälla ut sig igen om man ska bära den eller lasta in den i bilen.

Britax-B-Agile-körkänsla

Min yngsta är cirka 17 månader gammal på bilderna, väger omkring 11 kg och är kanske 85 cm lång. Han sitter bra i Britax B-Agile 4 Plus, det finns flera decimeter kvar upp till suffletten och fäller man ned fotstödet så kan benen växa de också. Även med fotstödet uppfällt så kan han absolut få längre ben utan att det tummas på åkkomforten. Britax själva anger att vagnen kan användas upp till 4 år, och en 3-4åring av normal storlek får absolut plats de också. Men bäst skulle jag nog ändå att påstå att vagnen är för barn upp till 2-3 år. För föräldern så rekommenderar jag, som alltid med fasta handtag, att man provkör innan. En del uppfattar handtaget som för högt, andra som för lågt. För mig på 170 cm så funkade det bra. Hade det gått att ställa något högre hade jag antagligen gjort det, men jag kunde köra vagnen bekvämt. Körkänslan är helt okej, inne i köpcentrum hade vi riktigt bra rull men när vi kom ut runt lekparker och i lättare terräng så var Britax B-Agile 4 Plus inte fullt lika medgörlig längre. Med tanke på hur smidigt vagnen fälls ihop så skulle jag snarare rekommendera den som bra vagn att ha i bilen för shopping och enklare turer, än som en allroundvagn. Jag skulle dessutom absolut kunna tänka mig att ha med Britax B-Agile 4 Plus på en resa. Inköpspriset gör Britax B-Agile 4 Plus till en prisvärd sittvagn, den långa suffletten och det ställbara fotstödet utmärker den i jämförelse med en del liknande modeller i samma priskategori och min egen erfarenhet av Britax vagnar är att de är välkonstruerade, och i det avseendet är inte B-Agile 4 Plus något undantag.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla Britax Agile hos: Jollyroom
Handla Britax Agile hos: Babyland

Du kanske också gillar

1 kommentar

Britax Smile 2 – och allt om skillnaderna mot Brio Smile! 23 mars, 2017 - 22:34

[…] som även passar på en del andra Britax-vagnar. Följande modeller ska vara kompatibla: B-Agile 4 Plus, B-Agile 3, B-Agile 4, B-Motion 4 Plus, B-Motion 3 och B-Motion 4. Det absolut bästa med den nya […]

Reply

Lämna en kommentar