Silver Cross Avia

av Anna
Silver Cross Avia recensioner

Recension av Silver Cross Avia

Inköp: Ordinarie pris för Avia är cirka 2600 kr. Denna vagn är ett recensionsex från Silver Cross.
Tillbehör: Regnskydd ingår.
Typ av vagn: Resevagn.

Inför sommaren är små, smidiga resevagnar alltid den hetaste typen av barnvagn. Länge var det paraplyvagnarna som regerade när det kom till kompakt ihopfällning men deras tid är förbi. I alla fall om man frågar mig. Men man kan inte komma ifrån att man med en paraplyvagn faktiskt kan få ganska mycket vagn för pengarna numera. Silver Cross Avia är ett bra exempel på en lite modern paraplyvagn. Visserligen har den dubbla framhjul, vilket inte är min favorit. Men den har också helt handtag och har skippat den klassiska paraplyvagnshopfällningen, till förmån för den moderna dubbelvikningen.

Silver Cross Avia sittdel och sele

Rymlig sittdel med öppningsbar bygel

Avia tar 20 kg i sittdelen och har en bra sittyta, som rymmer även de lite större barnen. Selen kan träs om i ryggen så att man kan justera vilken höjd axelremmarna ska löpa ut från ryggstödet. Selvadderingen runt barnets midja är väl tilltagen. Selremmarna kan förlängas och dras åt. Med Avia kommer en bygel med swing away-funktion. Förutom att bygeln kan tas loss helt från vagnen så kan man alltså även knäppa upp den på ena eller andra sidan och svänga den åt sidan. Det gör det väldigt enkelt för barnet att själv klättra i och ur vagnen.

Silver Cross Avia liggläge

Steglöst ryggstöd som fälls ned till liggläge

På baksidan av ryggstödet reglerar man om sittdelen ska vara i sittläge eller liggläge. Liggläget sluttar svagt men är plant nog för att man även ska kunna använda Avia med en mindre bebis. För att fälla ned ryggstödet trycker man på knappen på spärren, så remmarna kan löpa genom. När man vill dra upp ryggstödet till sittläge så drar man remmarna utåt, åt sidorna. Det är enklast att få till ett bra, mer upprätt sittläge om man trycker fram ryggplattan med handen samtidigt.

När ryggstödet är helt nedfällt så får man tillgång till en förvaringsficka på vagnens bakstycke. Den är ganska liten och rymmer allt det nödvändigaste som den som kör vill ha nära till hands, exemplevis nycklar och mobiltelefon.

Silver Cross Avia sufflett

Förlängningsbar sufflett med solkeps

Silver Cross Avias sufflett ser vid första anblick inte så imponerande ut, men den döljer flera smarta funktioner. Framtill finns en utvikbar solkeps, som är tillräckligt lång för att göra viss skillnad för hur väl barnets skuggas. Men det bästa är att det löper en dragkedja tvärs över suffletten. Öppnar man upp den så förlängs suffletten med en hel panel. Och den panel som öppnas upp har partiera med meshnät på båda sidorna, så att luft kan komma in i vagnen.

Silver Cross Avia ventilation vädring

Optimalt välventilerad resevagn

Men inte bara har suffletten vädring i sidorna när den förlängs. På Silver Cross Avia finns dessutom en kombinerad vädrings- och tittlucka uppe på suffletten. Den är stor nog för att släppa in rejält med luft, och gör att man får en bra inblick till sitt barn. Då kan man lättare hålla koll på om barnet sover eller är vaket.

Och räcker det inte med vädringsluckor så kan man skapa en hundraprocentig luftgenomströmning i Avia också. När ryggstödet är nedfällt till liggläge så kan man lätt lossa bakstycket, rulla ihop det och fästa upp det med en klämma. Det finns inget meshnät under, så är man nånstans där det finns mycket myggor bör man komplettera vagnen med ett insektsnät. Men att vagnen kan göras såhär luftig är toppen om man befinner sig nånstans där vädret är varmt och där det finns möjlighet att parkera vagnen i skuggan.

Silver Cross Avia fotstöd

Ställbart fotstöd och fast handtag

Avia har ett ställbart fotstöd, som antingen kan vinklas ned eller fällas upp i ett vågrätt läge. Det gör liggläget längre och skapar en mer bekväm sovyta för mindre barn. När fotstödet ska fällas upp så drar man bara i det med handen. När det ska fällas ned så finns små spärrar under fotstödet, som man måste hålla in för att låsa upp spärrarna inuti.

Sittdelen sele kan enkelt öppnas upp och tas isär i flera olika delar. Det är en praktiskt egenskap om man vill kunna fästa alla sorters sittdynor och åkpåsar i vagnen. Det går inte att reglera höjdläget på Avias handtag. Handtaget har en rund form och är klätt i en bekväm och greppvänlig läderimitation.

Silver Cross Avia hjul och varukorg

Låsbara hjul och en rejäl varukorg

Avia har dubbla hjul framtill på vagnen. Det är ganska vanligt på en del mindre resevagnar, eftersom att dubbla framhjul kan vara ett sätt att öka stabiliteten i ett lättare och smalare chassi. Nackdelen är att körkänslan i dubbla framhjul inte brukar vara den bäst och det kan med tiden gör vagnen mer trögstyrd. Framhjulen är snurrbara men kan låtsas i fast läge om man trycker ned spärren mitt på.

Fotbromsen löper längs med hela bakaxeln på Silver Cross Avia, så var man än trampar kan man lägga i bromsen. Det är relativt enkelt att peta upp bromsen med tån igen när man åter vill börja promenera. För att vara en så liten vagn har Avia en ganska stor varukorg. Varukorgen är godkänd för en viktbelastning om 5 kg. Det ryms som sagt ganska mycket i den, men det är svårt att få in enstaka stora föremål då öppningarna är väldigt smala. Ska man handla mat med Avia får man lägga in matvarorna en och en. Bäst kommer man åt från sidorna. Det går inte att få in en normalstor skötväska under vagnen.

Silver Cross Avia ihopfällning

Lite ovanligt men mycket kompakt ihopfällning

Mekanismen för att fälla ihop Avia skiljer sig något från vad man vanligtvis ser på den här typen av vagnar. Jag kallar som sagt Avia paraplyvagn för det är vad den ser ut som i mångas ögon. Men den fälls de facto inte ihop som ett paraply. Man börjar med att öppna upp en spärr på höger sida av vagnen. Det är inte supertydligt om den är tillräckligt öppen eller inte, och det skulle också gå att missa att man öppnat spärren om man är oförsiktigt. Men spärren är lätt att lossa. Sen krävs det bara att man lyfter upp vagnen i den hopfällningsrem som är placerad mitt i sittdelen.

Väl ihopfälld är Silver Cross Avia ett ganska fyrkantigt paket, som mäter 68 x 51 x 28 cm. Vagnen väger bara 5,5 kg, så det är inte svårt att bära den med sig. Man kan till exempel välja att ta den över axeln i bygeln.

Silver Cross Avia användning och körkänsla

Körkänslan i Silver Cross Avia

Silver Cross Avia är en lättstyrd och lättrullad sittvagn. Körkänslan är ungefär likvärdig med körkänslan hos andra liknande vagnar. Avia funkar som förväntat, helt enkelt. Hjulen gör sig klart bäst på plana underlag och vagnen blir lite skakig på grövre underlag men kan ta sig fram även över en del ojämnheter.

Jag skickade ut Silver Cross Avia på långresa till andra sidan jordklotet med några vänner. Pappan är två meter lång men har ändå känt att det funkat att använda Avia som barnvagnar. Som resevagn är det ett stort plus att den inte väger så mycket och att den blir kompakt ihopfälld. Ur barnets perspektiv, en bebis på 6 månader, så har de bästa funktionerna i ett tropiskt land varit den långa suffletten som ger så bra skugga. Att vagnen har ett mycket bra liggläge och så bra ventilation har förstås också varit funktioner som får Avia att sticka ut positivt.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar