Dubatti One

av Anna

Recension av Dubatti One
Inköp: Ordinarie inköpspris för Dubatti One med sitt- och liggdel är cirka 9500 kr.
Tillbehör: Babyskyddsadaptrar, shoppingbag, åkpåse, parasoll med mera kan köpas till separat.
Typ av vagn: Duovagn med separat ligg- och sittdel.

Nästan ett och ett halvt år har passerat sedan jag såg Dubatti One för första gången på Kind und Jugend-mässan i Köln, september 2015. Ett drygt år sedan fick jag möjligheten att köra Dubatti One själv och nu har jag rullat den i tre månader i både höst- och vinterväder. Dubatti One är ett relativt nystartat, holländskt barnvagnsmärke där One är den första och hittills enda barnvagnsmodellen. Det spännande med Dubatti tycker jag är att de vågar sticka ut rejält jämfört med många andra, sinsemellan väldigt likartade, nya barnvagnsmodeller som når ut på marknaden varje år. Dubatti satsar på höjd, på stora hjul – luftfyllda dessutom – och på en stilren och genomtänkt design. Dubatti One säljs för närvarande hos en begränsad skara svenska återförsäljare och prisnivån överraskade mig något. Om man håller i huvudet att många andra nya vagnar som lanseras lägger sig en bra bit över 10,000 kr i utpris så är drygt 9000 för en komplett duovagn, som ändå främst konkurrerar med de dyrare märkena, ganska bra. Fortfarande mycket pengar givetvis! Men jag hade inte höjt på ögonbrynen om Dubatti sålt den för ett par tusen till.

Dubatti One är alltså en duovagn med separat ligg- och sittdel. Liggdelen monteras på samma ram som sittdelen, men det tar inte särskilt lång tid att växla om och att montera liggdelen gick fortare än att sätta ihop sittdelen. Eftersom att min bebis inte anlänt riktigt än så har jag inte kört liggdelen med barn i, men jag har kikat igenom den och det är egentligen inget som sticker ut med den. Den är rymlig och känns ombonad med mjuk madrass och vitt innertyg. Hela tyget kan tas loss från ramen så rengöring torde inte bli ett bekymmer. Bygeln kan man såklart välja att ta bort när man använder liggdelen. Suffletten är densamma som för sittdelen och jag tycker tyvärr att den är för kort på en liggdel. Solen kommer lysa rakt in på bebisens ansikte om man går med den i ryggen. Liggdelslocket fästs på liggdelen med dragkedja, och det gillar jag. Men det hade gärna kunnat få vara snäppet längre och gå ända fram och upp mot sufflettens kanter.

Jag har även testat Dubatti Ones babyskyddsadaptrar, återigen endast utan barn. Att klicka fast dem direkt på chassit var mycket enkelt, likaså gick det på ett kick att ta bort dem. På bilden syns babyskyddet BeSafe iZi Go Modular i-Size. Men samma adaptrar är även kompatibla med andra babyskydd från både BeSafe, Maxi Cosi och Cybex. En fördel med att köra Dubatti One med liggdel är den förhöjningsbara ramen, som gör att man kan få upp barnet väldigt nära föräldern.

Sittdelen till Dubatti One är ergonomisk och vändbar. De fyra bilderna till vänster i collaget ovan visa Ones fyra olika lägen på sittdelen, från ett sittläge – förbi två olika mycket lutade vilolägen och fram till liggläget. De tre bilderna till höger visa tre av positioner när sittdelen är bakåtvänd, men även då finns också det andra viloläget att välja mellan. One har fullt liggläge men i och med att det är en ergonomisk sittdel så är den förstås alltid skålad. Sittdelen känns upprätt med ryggstödet nästan helt rakt. Sittdelen i sig är det inget märkligt med men jag tycker som vanligt att tvåhandsfattning för att vinkla en sittdel känns lite ålderdomligt. För att ändra lutning på sittdelen krävs att man samtidigt trycker in knapparna på båda sidor av sittdelsramen och sedan med tummarna för sittdelen till önskad position. Med ett lite större och tyngre barn blir det ganska tungt att vinkla sittdelen. Men även med ett mindre barn så är ett enhandsgrepp att föredra, tycker jag. Den andra handen kan ju vara upptagen med ett syskon, en matkasse eller något annat. Nu är Dubatti One inte unik med tvåhandsfattning för fällning, även vagnar från Joolz och Bugaboo, bland andra, fungerar så. Men det gör det inte mindre osmidigt tyvärr.

Till höger i collaget ovan syns Dubatti Ones sufflett i sina tre olika lägen: fullt utfälld, halvt utfälld och hel bakfälld. Suffletten sitter fast vid sittdelsramen med en dragkedja, så varken vind eller sol kan glimta in där. Sufflettbågarna är stabila och suffletten har aldrig åkt bakåt eller ändrat läge utan att jag medvetet justerat den. Suffletten utgörs endast av två paneler och det är alldeles för kort. Dubatti håller på att utveckla en förlängningsbar sufflett för Dubatti One och när jag såg den i höstas såg den riktigt bra ut. En rejäl, tredje panel och i den fanns en inbyggd, kombinerad titt- och vädringslucka med meshnät. Denna sufflett sägs komma någon gång under 2017, men när vet jag inte. När den väl är släppt kommer dock alla mina tveksamheter gällande Ones solskydd att vara helt som bortflugna, den nya suffletten kommer utgöra en stor förbättring för vagnen. Vi får hoppas att den inte dröjer till slutet av året, som det ryktas just nu.

Dubatti Ones handtag är ett teleskophandtag som kan justeras i läge när man håller in knappen på mitten av det. Handtaget kan ställas i flera lägen, men också skjutas hela vägen in i chassit. De två bilderna överst till vänster visar handtaget i högsta läget, och när det är fullt inskjutet. Handtaget kan inte ställas i alla lägen däremellan men jag tycker att högsta läget känns högt och bra, och lägsta läget innan fullt utskjutet borde funka utmärkt även för den lite kortare föräldern. Att handtaget kan skjutas in helt är toppen när vagnen ska förvaras hemma i hallen, men också i kollektivtrafiken om man vill att den ska ta minimalt med plats på bussen eller i tunnelbanan. Knappen för att justera handtagets höjd är enkel att trycka in. En del ogillar knappar som är centralt placerade på handtaget men jag har tyckt att det är positivt att det är ett enhandsgrepp för denna funktion och dess position har inte stört mig när jag kört vagnen.

Åh, nu kommer vi till något av det jag gillar allra mest med Dubatti One – hjulen! One är något så ovanligt som en barnvagn med fyra lika stora lufthjul, varva de två främre är svängbara. Nästan alltid är lufthjulen något mindre, men Dubatti har prioriterat annorlunda och det applåderar jag dem för. Jag skulle ändå inte säga att One är den ultimata terrängvagnen men de här rejäla hjulen gör att vagnen rullar upp för trottoarkanter och över andra gupp i marken utan att man ens tänker på det. Själva rullet är också fenomenalt bra och även det kan man nog tacka hjulstorleken för. Framhjulen (1) går förstås också att låsa i fast läge och det är enkelt gjort med en liten spärr. Bakhjulen (2) såväl som framhjulen kanske också lätt klickas av chassit om man vill göra vagnen mindre, exemplevis när den ska packas in i bilen. Hjulens storlek påverkar också vagnens markgång, ihop med varukorgens utformning så är det väldigt mycket luft under vagnen (3) – och också det är något positivt om man vill kunna promenera på mer ojämna underlag. Grusvägar, enklare skogsväg och elljusspår har inte varit ett problem för Dubatti One.

En väldigt rolig funktion hos vagnen är att ramens höjd kan justeras (4). Med de gråa skjutknapparna – samma som används för att lossa ramen från chassit – så kan ramen höjas upp till ett högre läge (5). Det är lite knepigt att få till med ett barn i vagnen men jag gillar verkligen att man kan få upp liggdelen lite extra högt upp. Och även att man, när man har ett större barn som väger mer, kan få ned sittdelen en aning som man inte behöver lyfta mer än nödvändigt.

Det finns många detaljer på Dubatti One som det är värt att titta lite extra på. Jag gillar att handtaget har små krokar på sidorna (1). Med hjälp av dem kan man hänga Dubattis egen skötväska på vagnen, utan att den glider ned längs med handtaget. Fotstödet på sittdelsklädseln (2) är tillverkad i ett grövre, mer slittåligt material som är enklare att torka av även övrig klädsel. Bygeln är av swing away-typen, och kan ställas rakt upp (3). Alltid praktiskt att slippa behöva ta loss bygeln helt, och dessutom hitta någonstans att lägga den, när man ska ta i eller ur sitt barn.

Bromsen på One är tydlig, enkel att lägga i men lika enkel att låsa upp (4). Den är dessutom ytterst skovänlig. Man behöver inte peta upp bromsen med ovansidan av tårna, utan både att bromsa och sätta vagnen i rullning igen görs genom ett tryck nedåt. Sen till en egenskap hos vagnen som väl egentligen är mer än en detalj – varukorgen. Dess lilla storlek är nog bland det första man reagerar på när man ställer One jämte en annan duovagn. Och visst, varukorgen är liten. Väldigt liten. Det är precis att en normalstol skötväska kan knös in i den, och sen finns det inget utrymme över. Jag som saknar körkort och ofta handlar mat med vagnen skulle få det knepigt med Dubatti One som enda barnvagn. Men om man mest vill kunna ha med sig det nödvändiga för barnet, och utnyttjar möjligheten att kunna hänga skötväskan på handtaget, så räcker nog varukorgen till för det. Något jag gillar med den är dock att den kan stängas med magnetlås (5), ingen risk för lerstänk på ens ägodelar. Dock hade först en avsaknad av ”översida” på varukorgen också inneburit en större öppning, vilket är praktiskt om man vill ha med sig något lite större som ändå inte väger så mycket (6).

Ramen – oavsett om man har sitt- eller liggdelen monterad på – måste alltid tas bort från chassit innan vagnen kan fällas ihop. Det är lite synd att Dubatti One inte kan fällas i ett stycke, men det vägs till viss del upp av att själva chassit är väldigt smidigt att fälla. Efter att ha tagit av exempelvis liggdelen så att man har chassit separat (1) så fäller man in handtaget på det lägsta läget (2). Ovanför varukorgen finns sedan en rem att lyfta vagnen i, vilket man gör efter att man tryckt in den grå knappen på sidan (3). Med ett fast grepp om ihopfällningsremmen så viks hela chassit ihop, och låser sig också i hopfällt läge (4). Chassit är då självstående och kan förvaras på högkant (5) med sitt- eller liggdelen staplad bredvid. För att låsa upp chassit igen när vagnen ska fällas ut, så trycker man åter in den gråa knappen vid ihopfällningsremmen.

Det finns ett brett utbud av originaltillbehör till Dubatti One. Förutom de babyskyddsadaptrar jag redan nämnt så finns även parasoll,  skötväska, åkpåse och shoppingbag. Av dessa tycker jag att shopping bagen är den som smartast kompletterar vagnen. Den funkar bäst ihop med sittdelen i framåtvänt och fästs med (ganska hård) tryckknappar runt handtaget och på två punkter runt chassit. Det går inte direkt att lasta tungt i den, men för lätta men skrymmande föremål – som ytterplagg om man går runt på ett museum – så funkar den väldigt väl. Skötväskan är fiffig i och med att bärremmen är anpassad för att den ska fästas upp på One med krokarna på handtaget, och stilmässigt matchar den väl. På insidan finns gott om fack men skötväskan känns en aning plastig. Åkpåsen känns mer i samma stil som övriga vagnen, och är formad för att passa i den ergonomiska sittdelen. Under rumpdelen finns remmar som ska fästas under sittplattan, då får man en helt glidfri åkpåse och det ger jag ett stort plus för. Åkpåsen är fodrad och mellanvarm. Dubattis parasoll utgörs av två delar – fäste och parasoll – som skruvas ihop på nolltid och sedan klickas fast i valfri höjd på handtaget.

Maxvikten för Dubatti One är standard – 15 kg för sittdelen och 9 kg för liggdelen. Jag upplever sittdelen som normalrymlig i storlek. Min blivande treåring på bilderna är cirka 95 cm lång och han har gott om utrymme för benen. Huvudet slår inte heller i suffletten när den ska fällas ihop. Han har vid många tillfällen sovit gott i vagnen och har inte suttit trångt även när jag haft i en åkpåse och han haft på sig ett par mellanlager kläder. Även selen känns rymlig, och har bra selkuddar samt en tygflärp som stängs ihop över spännet – smart om man har ett mindre barn som gärna vill pilla på selspännet. Det är även mycket lätt att ta isär Ones sele i fem separata seldelar, vilket gör att det fungerar att sätta i åkpåsar och sittdynor i vagnen utan att man måste trä isär hela selen först. Mitt första intryck av One sittdel var att den var åt det mindre hållet men nu uppfattar jag den inte alls som liten. Jag tror snarare att många barn först växer ifrån maxvikten än växer ur Dubatti Ones sittdel på längden.

Sist och viktigast av allt är förstås vagnens körkänsla. Jag hoppades ju på att de stora hjulen skulle ta mig med storm och på den punkten lyckades Dubatti One leva upp till förväntningarna. Det här är en av de mer lättrullade vagnarna jag kört, och det gör den också väldigt lätt att styra. Med rätt tryck i däcken – alltid viktigt när man har lufthjul – så styrs den fjäderlätt med en hand. Jag har kört One med handtaget i högsta läget då det passat mig bäst, och då känns vagnen inte svårhävd. Har man handtaget lägre så får man ändå som sagt stor skjuts av hjulen vid trottoarkanter och andra gupp, förvånansvärt ofta märkte jag att jag inte behövde häva vagnen upp för en kant alls – den bara rullade fram ändå. Det finns en teoretisk risk för att framhjulen kan fastna i varandra, de sitter alltså så pass tätt. Men det har jag endast märkt av när jag stått inne i ett trångt utrymme och kört vagnen fram- och tillbaka lite ryckigt. Jag tror även att det skulle kunna hända relativt ofta om man exempelvis vill vagna sitt barn till sömns inomhus. I de lägena är det dock enkelt att låsa framhjulen, så är problemet löst. Vid en vanlig promenad har hjulen aldrig fastnat i varandra och varje promenad med One har varit riktigt trevlig. Den har haft bra grepp på våt mark, på löv och i snö. Jag har kört vagnen även i djupare, blöt snö. Den klarar det men det är inte helt perfekt, å andra sidan är det få vagnar som briljerar under sådana förutsättningar. Så de stora hjulen gör Dubattin väldigt lättrullad och den funkar utmärkt som en stadsvagn, men den tar även enklare terräng utan att knota. Vill man dagligen gå på grova skogsstigar så tror jag kanske inte att Dubatti One känns lika klockren.

De stora fördelarna med Dubatti är alltså hjulen, körkänslan och att den är lättstyrd. Jag tycker även om fällningen av chassit och det höj- och sänkbara ramen. Sen ska jag inte sticka under stol med att jag gillar utseendet på Dubatti One. Den är helt enkelt snygg och har lite egen stil. Nackdelarna med One är att den är så ung på marknaden. En förlängningsbar sufflett är redan på väg och kommer lyfta rejält vagnen vad gäller solskydd, men jag känner att även tvåhandsfällningen av sittdelen och den lilla varukorgen skulle må bra av lite vidareutveckling för att One verkligen ska kännas lika modern och rolig i alla avseenden. Får jag önska slänger jag gärna in en fällning av vagnen med sittdelen på dessutom, som en bonusförhoppning. Samtidigt är det i just det här avseendet en fördel att det här är ett så pass ungt märke. De har ju bara börjat, och ingen är nog mer nyfiken än jag på vad som komma skall från detta märke. För Dubatti One är en riktigt bra och ytterst lovande start!

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Emmy 23 februari, 2017 - 08:59

Vet du när/ om Dubatti kommer göra någon dubbelvagn?? Hat två små batn som behöver vagn.. den är ju såååå snygg!

Reply
Anna 24 februari, 2017 - 22:49

Hej Emmy, ja det vore ju verkligen något! Har tyvärr inte hört något alls om det från Dubattis håll, om de skulle ha något sådant på gång kanske de presenterar det på mässan i Köln i höst?
/Anna

Reply

Lämna en kommentar