Chicco Liteway

av Anna
Recension av Chicco Liteway

Recension av Chicco Liteway

Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar från Chicco, inköpspris för vagnen ligger på cirka 1295 kr.
Försäljning: Det finns inte så många av senare modell till salu just nu men andrahandsvärdet verkar ligga på strax under tusenlappen.
Typ av vagn: Resevagn, sulky.

Vissa barnvagnsmodeller har en förmåga att växa sig så stora att de liksom skakar av sig halva sitt namn. Tänk på Madonna, Sting och Prince – inget behov av två namn där inte! Och samma gäller Chicco Liteway, som för många heter bara Liteway. Den här vagnen är en vanlig syn över hela landet och verkar av många inte bara användas som resevagn, utan även som en enklare sulky att ha till och från förskolan eller under andra ärenden. Till skillnad från många andra paraplyvagnar så har Chicco Liteway en lite mer stilren form med dess karaktäristiska chassi och de enkla framhjulen.

Och vi kan väl lika gärna börja med framhjulen. Alla dubbla framhjul, vilket är vanligt på just paraplyvagnar, behöver förstås inte vara dålig men min generella uppfattning är att enkla framhjulen bidrar positivt till en vagns körkänsla. Dubblra framhjul har en förmåga att göra en vagn lite mer trög att styra och de tenderar även att bli rätt skramliga. Chicco Liteway har inte problem med någotdera. Framhjulen har ett bra rull och vagnen är väldigt lättmanövrerad. Detta är nog också en av de egenskaper som bidrar till Chicco Liteways populäritet.

Sittläge och liggläge i Chicco Liteway

Bra sittläge och nästan plant liggläge

Liteway är alltså en fast framåtvänd sittvagn med ett ryggstöd som kan fällas i flera steg, ned till ett i mitt tycke klart godkänt om än ej helt plant liggläge. Sittdelen är normal i storlek och funkade lika bra för min ettåring som för min fyraåring, även om den senare väger flera kilo över vagnens maxkapacitet om 15 kg och därför inte fick åka i den utöver en kort provsittning.

Suffletten sitter ihop med ryggstödet med kardborre, vilken ibland vid mindre försiktigt ihopfällning fastnade en aning och lossnade på ena sida. Sufflettens konstruktion är väl överlag en av Liteways svagare sidor. Jag hade önskat att den hade ett snäpp till, för i fullt utfällt läge så blir den lite för kort, i synnerhet om man har barnet i liggläge. Sommartid skulle man behöva komplettera med någon slags annat solskydd, typ en solkeps eller en barnvagnsgardin.

Chicco_Liteway_3

Sittdel med ställbart fotstöd och justerbar sele

1: Chicco Liteway har en fempunktssele, ingen axelvaddar till remmarna men selen är enkel att använda och känns rymlig.
2: Fällningen av ryggstödet är smart konstruerad, man trycker ihop spärren och sedan vinklar man ryggstödet till rätt läge med ett enkelt enhandsgrepp.
3: Fullt uppfälld så har Liteway ett bra, upprätt läge och sittdelen är lätt vadderad. Det är kanske inte den mest ombonade vagnen men sittdelen känns inte torftigt i det avseendet.
4 + 5: Vagnen har ett ställbart fotstöd som antingen kan vinkla rakt ned eller rätt ut. Utöver det ställbara fostödet finns även ett fast fotstöd på chassi, som funkar när man ska köra ett lite längre barn i vagnen.

Chicco Liteway har en relativt rymlig varukorg och blir smal men lång hopfälld

Paraplyvagn som blir smal men lång hopfälld

Varukorgen på Chicco Liteway (1) uppfattar jag som ganska rymlig för den här typen av vagn, och den är dessutom lättåtkomlig både från sidorna och rakt bakifrån. När man har sittdelen nedfälld till liggläge så är det framför allt från sidorna som man får ta ut och lägga in grejer i varukorgen. Den rymmer utan problem en normalstor skötväska.  Liteway fälls ihop på samma sätt som övriga paraplyvagnar. Det finns en spärr på sidan av chassit som trycks ned och sedan en i mitten som trycks upp med foten (3), varefter man fäller handtagen framåt och nedåt så att vagnen viks ihop på hälften.

Liteway blir i jämförelse med andra vanligt förekommande resevagnar väldigt smal ihopfälld (2) men är samtidigt fortfarande ganska lång. Liteway väger inte särskilt mycket vilket gör den i teorin enkel att bära med sig, men det hade varit ännu enklare om det funnits ett bärhandtag på chassit. Både fram- och bakhjulen är tillverkade av plast, inget för terrängkörning men på asfalt och andra släta ytor så har de som sagt ett bra rull och verkar inte slitas allt för snabbt. Framhjulen (4) kan låtsas i ett fast läge, om man ändå skulle vilja ta sig fram i lite enklare terräng eller i ett lager med grus.

Mitt omdöme av Chicco Liteway

Efter att ha kört Chicco Liteway så kan jag absolut förstå vagnens populäritet. Till ett väldigt fördelaktigt pris så får man en fullt funktionabel barnvagn, med godkänt packutrymme, nästan fullt liggläge och en bra körkänsla. Är man ute efter en barnvagn att ha just som extravagn eller för annan enklare användning, och inte vintertid då, så får man precis det i Liteway. Det hade varit önskvärt med en längre sufflett och jag är personligen inte helt förtjust i delat handtag, men om de två egenskaper hos en vagn inte är något man prioriterar högt så blir Chicco Liteway en intressant kandidat för många. På kommande årsmodell för 2015 så kommer det dessutom finns en bygel för Liteway som kan sitta kvar vid ihopfällning, och det är ju alltid ett stort plus när en vagn ständigt vidareutvecklas till det bättre.

Chicco_Liteway_vs_Moweo_Metro

Chicco Liteway hopfälld jämfört med andra vagnar

Slutligen kommer lite jämförelsebilder på Chicco Liteway vs en annan paraplyvagn med enkla framhjul och andra snarlika egenskaper – Moweo Metro. Bilderna är tagna av Frida Å, jag har själv inte kört Moweon men jag tycker bilderna är intressant för att ge lite storleks och egenskapsperspektiv hos Liteway. Enligt Frida är det framför allt stor skillnad på suffletterna, vilket syns tydligt på bilderna, medan bredden är snarlika. Hon upplever att Liteways hjul är bättre och har ett chassi som känns tåligare, och att Moweons sittyta är något högre placerad än Liteways.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla senaste versionen av Chicco Liteway hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

1 kommentar

Tävling: Chicco Liteway 2015 6 april, 2015 - 07:54

[…] Allt om barnvagnar i samarbete med Lekmer.se. Mer om Liteway kan ni läsa i min nyligen publicerade recension och på Lekmers produktsida, som även innehåller annan information om vagnen. Tävlingen pågår […]

Reply

Lämna en kommentar