Orbit Baby G2

av Anna

orbitbaby_1

Minirecension av Orbit Baby G2
Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar. Inköpspris för Orbit Baby G2 ligger på cirka 9995 kr, då ingår både sitt- och liggdel.
Försäljning: Andrahandsvärdet på Blocket verkar ligga på omkring 5000-8000 kr.
Typ av vagn: Duovagn, med separat ligg- och sittdel. Jag har dock endast testat vagnen med sittdel.

Orbit Baby G2, vagnen med inbyggt paparazziskydd och en look som gör att man inte bör vara rädd för uppmärksamhet om man ska köra runt med vagnen i tätbefolkade områden! Ja ni hör ju, det finns nog ingen vagn som kan anklagas för att ens vara snarlik denna och det är ju onekligen unikt att lyckas vara just unik när utbudet av barnvagnar är större än någonsin förr. I Stockholm kan man se en Orbit rulla förbi då och då men det är ingen vanlig syn här heller, vilket egentligen är lite märkligt för sett till funktioner och användningsområde så borde det vara en vagn som går hemma i de flesta storstadsområden. Tidigare har Orbit profilerat sig som den miljövänliga vagnen, alla material är återvinningsbara och giftfria, men nu har man även satsat på att framhäva vagnens storlek i hopfällt läge. Mitt generella intryck är att Orbit Baby G2 är en synnerligen funktionsspäckad barnvagn, med ett stort utbud av finurliga tillbehör för den som gillar sånt.

orbitbaby_2Sittdelen är vändbar, faktiskt snurrbar! Den har både bakåt- och framåtvänt tre lägen: sitt, vilo och ligg. Även suffletten har tre lägen, vilket syns på bilderna ett till tre ovan. Suffletten är fantastiskt heltäckande och just den här vagnen har sufflett och dyna i ett av de nya color packsen som går att köpa separat till vagnen. Färgen heter Lime och är en uppfriskande grön nyans. Även om suffletten täcker väldigt bra så är tyget tunt och det är ändå ganska ljust i sittdelen. Men varken jag eller mina barn har tyckt att det har varit något som påverkat och jag kan nästan uppskatta att vagnen inte känns så instängd ens när suffletten är uppfälld. I fortsätter i den gyllende treenighetens tecken och tittar närmre på fotstödet som har, just det, tre lägen. Fotstödet är enkelt att reglera och ger bra utrymme för barnens fötter och ben.

orbitbaby_storlekbarnen

Utrymmesmässigt så fungerar Orbit Baby G2s sittdel lika bra för båda min barn, som alltså är 2 respektive 4 år gamla och cirka 97 respektive 105 cm långa.  I den aspekten har vagnen en lång livstid. Dock känns vagnen som tänkt att användas framåtvänd så fort barnet blir lite äldre. Tyvärr går fotstödet bara att ha i det kortaste läget när sittdelen är vänd mot den som kör vagnen, detta syns på både bild 2 och 3. Det gör att barnen får sitta med benen ihopdragna. De klagade visserligen inte, men lät hellre benen hänga löst utanför och jag som förälder tyckte att det såg mindre bekvämt ut. Som bild ett visar så är sittdelen framåtvänd med fotstödet i längsta läget en mycket bättre kombination för min fyraåring. Överlag upplever jag vagnen som anpassade för yngre barn, kanske upp till 1,5 – 2 år, även om äldre barn också ryms. Det gäller även körkänslan baserat på barnens vikt. Både mina väger cirka 15 kg, vilket är vagnens maxkapacitet. Med 2-åringen vänd mot oss är vagnen trevlig att köra och hyfsat enkel att styra, men sitter barnen framåt så hamnar lite för mycket vikt lite för långt bort från mig vilket gör att det krävs extra kraft när det är dags att svänga. På fjärde bilden syns G2 jämte Bugaboo Buffalo. Framtill är Orbit väsentligt smalare men över bakhjulen är den faktiskt centimetern bredare – 61 cm mot 60 cm, så i stort sett är de ganska jämnstora.

orbitbaby_detaljer_1

Som sagt, det finns en uppsjö av finesser hos denna vagn! Bild 1 visar handtagen på sittdelen, som används både för att lossa hela sittdelen från chassit, för att snurra sittdelen och för att justera sittdelens olika lägen. Bild 2 visar bygeln som är swing away-typen, a.k.a. den bästa sortens bygel om man frågar mig. Bygeln i Orbit Baby G2s sittdel har dessutom en bra vinkel så det finns mycket utrymme under. Bild 3 är på bromsen, en på vardera bakhjul. De hänger dock ihop så man ska bara behöva låsa en hjulet för att hela vagnen ska vara bromsad. Jag upplevde att bromsarna såg sköra ut men det verkar vara synvilla för de har hållit bra när vi använt vagnen. Bild 4 visar en liten snack box eller förvaringslåda. Man måste ta av bygelns klädsel för att använda den, men den sitter på himla bra och är väldigt praktisk. Vintertid tycker jag personligen att den här typen av barnvagnstillbehör har väldigt få användningsområden, men det är en perfekt sommargrej när lite vatten och fruktbitar kan vara sådant som barnet bör ha stadig tillgång till.

orbitbaby_detaljer_2Lite närbilder på sittdelen, som faktiskt känns ombonad och ventilerad på samma gång. Och sen handtagen, som kanske är något av de mest ovanliga med vagnen. De är alltså individuellt ställbara med hjälp av knapp som trycks in. Det känns lite ovant inledningsvis men sen sitter det och då är handtagen enkla att reglera. Jag är osäker på om det finns tillfället då man vill ha handtagen i två olika lägen, upplys mig gärna om när det kan vara praktiskt, men jag gillar att det är ganska stor skillnad på högsta och lägsta läget – vilket också syns på bild 3. Där ser man också tydligt den inbyggda mugghållaren och det som är som små fack runtom. Ska man vara petig hade jag önskat små hål i botten, för om man är ute i regnet så blir det små simbassänger däri. Annars så uppskattar jag väldigt mycket yta där man kan lägga ifrån sig  nycklar eller mobiltelefon lite tillfälligt.

orbitbaby_detaljer_3

 

Multifunktion är ett nyckelord. Vagnens varukorg, som vid en första anblick kanske kan framstå som svåråtkomlig eller rentutav obefintlig, är faktiskt ganska enkel att använda. Korgen händer under chassit på en skena, och kan lätt dras ut. Handtaget sitter ihop men öppnas med hjälp av en spärr så hela varukorgen funkar som en extra väska. Det är inte en överdrivet rymlig varukorg men man får plats med det viktigaste och den har en del smarta förvaringsfack inuti. Dessutom går det att komma åt varukorgen utan att ta av den från vagnen, då den har en öppning med dragsko som gör att man kan få in och ur mindre grejer utan att det blir för bökigt.

De tre nedre bildarna visar hur vagnen ser ut med sittdelen av, sen chassit och sittdel bredvid varandra i uppfällt format och den sista bilden är chassit ihopfällt med sittdelen staplad ovanpå. Chassit blir faktiskt riktigt kompakt ihopfällt och har en mekanism som låser ihop det automatisk, så det är lätt att bära runt på. Själva ihopfällning sker i tre steg och blev mer logisk när man hunnit genomföra den några gånger. Sittdelen går säkert att stapla ovanpå liggdelen även med själva sittytan nedåt, men då måste man ta bort bygeln först.

orbitbaby_3stabrada

 

Något som känns riktigt smart med Orbit Baby G2, det är ståbrädan! Jag har provat många barnvagnar med ståbräda och det blir ju alltid en kompromiss mellan hur mycket benutrymme jag skulle vilja ha, gentemot hur mycket benutrymme man faktiskt kan få när ett barn ska glida fram bakom barnvagnen. Orbits vagn är så pass unik att den faktiskt kan användas med två ståbrädor samtidigt. Brädan är enkel att montera på och den har en upphängning så när barnet går för egen maskin behöver den inte störa alls. Som man ser på bilderna ovan så är det inga problem för min man att ta ut stegen. Det medföljer även ett handtag för chassit, så att barnet enklare kan hålla i sig. Bäst av allt, enligt min fyraåring, är att det ser ut som en skateboard.

Nackdelen med denna ståbräda är att den gör vagnen något snedbalanserad, när ena sidan av vagnen belastas med mycket mer vikt. På släta ytor, typ asfalt eller inne i stan, så är det inget problem men kör man i lite mer terräng eller när trottoaren lutar lite så måste man parera ståbrädan i viss mån.

orbitbaby_mangsidighetBild 1 visar något jag gillar med Orbit Baby G2 – tillgängligheten för barnet. De kommer upp en bit från marken och ser bra omkring sig. Jag upplever också att barnen sitter väldigt bra i sittdelen, den känns som sagt rymlig och bekväm. Vissa vagnar har sittdelar som känns ganska låga och djupa, vilket barnen ibland blir lite frustrerad av för de vill ju se och delta i det som händer runt omkring. Har man nyfikna barn som vill ta och känna på grejer så kanske det inte är lika kul att sittdelen gör världen så åtkomlig för barnen, men jag uppskattar att det håller dem roade även när vi kör lite vanlig mathandling inne på ICA. Som bild 3 visar så kan Orbit vara en riktigt smart shoppingvagn och man köper till sidokorgarna som tillbehör. De är upp- och nedfällbara så när de inte användas tar de ingen plats och behöver man dem så har man på några sekunder en massa extra förvaringsutrymme. Mycket enkelt och man slipper använda korg eller kundvagn inne i affären.

Bild 2 visar vagnen framåtvänd i viloläge. Min tvååring sov riktigt gott där i och trots att solen gassade rätt rejält den dagen, samtidigt som det blåste en del, så kändes sittdelen bra tempererad – både lite vindskydd och lite värmeutsläpp. Ju längre bakåt tyngdpunkten kom, som den gör när barnet sitter lite bakåtlutat, desto mer lättstyrd blev dessutom vagnen. Den fjärde bilden visar vagnen med snacktray på. Just när man ska titta på saker eller fika på café så är det onekligen ganska smidigt att sittdelen kan snurras. Sen ska den bara köras med barnet vänt antingen bakåt eller framåt, men stillstående går det ju bra att ha sittdelen vänd även åt endera sidan. Mitt sammanlagda intryck av Orbit Baby G2 är att den är en smart och genomtänkt barnvagn som antagligen inte riktigt kom till sin fördel just i vår familj, med två lite större barn och vars vikt ligger på maxgränsen. Det är mer en strosa runt-vagn än en vagn för långpromenad, och känns smartast i urbana miljöer. Jag uppskattar funktionerna, vilka vagnen verkligen är späckad med, och tycker om att den känns på riktigt anpassad även för kombinationen bebis + syskon på ståbräda. Det har länge varit på gång med en syskonlösning för Orbit, så det ska bli spännande att se hur den framtida utvecklingen för Baby G2 ser ut!

 

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Cathrine 18 maj, 2013 - 22:19
Reply
Anna 27 maj, 2013 - 07:28

Om man är två och går liksom på var sida om vagnen och kör med en hand var! Det gör vi ibland på andra vagnar. Om man tex varit och köpt sig varsin glass och vill äta och gå samtidigt. Är då en lång och en kort vore det ju fiffigt med ett sånt handtag tänker jag 🙂

Reply
alltombarnvagnar 28 maj, 2013 - 12:58

Haha, sant! Varför tänkte jag inte på det? 😉
/Anna

Reply
Orbit Baby G3 8 september, 2014 - 12:38

[…] recension av Orbit Baby G2 publicerades på bloggen i maj 2013 och nu i somras lanserades nästa version – G3 – […]

Reply

Lämna en kommentar