Babyzen Zen

av Anna

BabyzenZen

Recension av Babyzen Zen.
Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar från babyzen. Ordinarie inköpspris för Zen duopaket ordinarie färger ligger på cirka 9995 kr. Duopaket i ltd edition kostar 10999 kronor.
Försäljning: Vagnen har precis nått svenska marknaden och det finns ingen begagnad till försäljning än. Men i och med att den är ovanlig på marknaden och lär så vara ett tag till, så gissar jag att andrahandsvärdet inledningsvis kommer vara högt.
Typ av vagn: Duovagn, separat ligg- och sittdel.

En vagn med en egen lampa – va? Ja men så kan det se ut år 2014! Men även om Babyzen Zen kanske ser ut som barnvagnen från framtiden så är den inte alls så spacad som den kan verka vid första anblicken. Och tur är väl det. För personligen är jag inte så imponerad av vagnar med tusen häftiga funktioner men som inte rymmer ett riktigt barn och helt enkelt inte funkar för användning i vardagen. Visst kan det vara roligt med surroundsystem i suffletten och gps i handtaget men vagnen ska faktiskt rulla bra också. För dig som tror att Zen tillhör kategorin ”kul i teorin men inte praktiken” – den här recensionen kommer nog kunna få dig att tänka om.

zen_sittdelBabyzen Zen är en framåtvänd trehjuling, du kan alltså inte ha sittdelen mot dig. Ofta ett litet minus i min bok men Zen har vissa överraskningar på liggdelsfronten som delvis väger upp detta. Maxvikten för sittdelen är 20 kg, högre än standard, vilket bådar gott för lång användningstid. Sittdelen känns också väldigt tålig även när mitt äldsta och tyngsta barn sitter i den. Sittdelen har tre fasta lägen – ett sittläge som har en liten lutning bakåt, ett viloläge och ett i mina ögon bra liggläge – se bilden längst ned till höger. Lägena regleras med hjälp av dragkedjor på båda sidor av sittdelens rygg,  vilket är både enkelt och dessutom möjligt att göra med en hand i och med att det går att ta en sida i taget. Sittdelen har fempunktssele som säkerligen känns igen av den som tidigare kört en Babyzen Yoyo. Selen är väldigt rymlig, så inga problem att ha barnen ordentligt fastknäppta även om de har vinteroverallen på sig. I sittdelen så ingår även en vändbar sittdyna vilket både gör den mer vadderad och enklare att hålla ren.

sigge_zenTripp trapp trull, tänk att jag nu har tre testpiloter för alla vagnar! Kul för mig, men också kul för er som läser för nu kan jag relatera vagnar jag kör till hur de funkar för nyfödd, för treåring och för femåring. Störst och äldst syns här ovan, cirka 110 cm lång och väger 16-17 kg. Detaljbilden nere till höger visar att ryggstödet är rätt högt, han har fortfarande stöd för nedre delen av bakhuvudet och kan alltså luta sig tillbaka i vagnen bekvämt. Däremot är ju fotstödet inte det längsta och han lät gärna fötterna glida ned och vila mot lampan istället. Min femåring åker bara vagn vid sällsynta tillfällen, och han har vid en heldagspromenad vilat benen ett tag i Zen och tyckte själv att han satt jätteskönt. Vagnen var inte heller mer svårstyrd med honom i, så sittdelen balanserar även högre vikt på barnet på ett bra sätt. Däremot är han något för lång för liggläget, huvudet tar i suffletten så pass mycket att det glipar. I sittläge är det dock utan problem som suffletten fälls upp och ned ovanför hans huvud.

majken_zenTreåringen ryms perfekt i sittdelen, sitter bekvämt med benen även om de är en aning böjda. Huvudet snuddar vid suffletten i liggläget men den glipar inte. Hon är precis över en meter lång och är lång för sin ålder. En fördel med vagnen när den används för lite större barn, är att den är rätt låg i sittdelen. Fördelen med det är att då kan barnen själva kliva i och ur vagnen och jag behöver inte lyfta dem på plats. Det är även något som jag tycker gör Zen med sittdelen på mer stabil. Jag hör ofta en oro om trehjulingar som mer lättvälta och det är nog sant om man försöker köra dem på samma sätt som man kör en vagn med fyra hjul, men i övrigt kan en trehjuling absolut vara stabil om man behärskar körtekniken. Med det sagt så har jag alltid sett till att hålla i handtaget på vagnen när barnen ska sätta sig i den. Det finns ingen bygel för sittdelen men selen är enkel att använda och sittdjupet bra så även om man köra utan selen så glider inte barnet ur sittdelen så lätt.

zen_liggdelZens liggdel är något utöver det vanliga. Av allt smart på vagnen så är det definitivt liggdelen som blivit min stora favorit! Till att börja med så är den väldigt rymlig, mjukliften som precis får plats i liggdelen på Bugaboo Donkey ligger luftigt i Zen – det är förstås orättvist att jämföra en syskonvagn med en singelvagn men liggdelarna på trehjulingar kan vara rätt trånga, och så är inte fallet för Xen. När jag mätte liggdelen med måttband så fick jag den till följande, ungefärliga mått:
Djup: 19 cm till madrassen, 22 cm till botten.
Bredd: 38 cm i mitten av liggdelen, den har rundad fot- och huvudända.
Längd: cirka 78 cm, från insidan av liggdelens ram mellan fot- och huvudända.
Liggdelen klickas fast på chassit med hjälp av två adaptrar och lossas enkelt igen av att man trycker in en knapp på vardera sida av liggdelen. Maxvikten är 9 kg och liggdelen kan lyftas i handtaget i suffletten. Med liggdelen följer ett liggdelslock som har resår nedtill och öglor som håller det på plats upptill. Men inget av det jag räknat upp hittills är ju så särskilt spektakulärt. Vad som utmärker Zens liggdel är följande tre saker: hur pytteliten den är ihopfälld, ställning den är fäst vid, och att den även har ett sittläge. Som man ser på bilden ovan så kan liggdelen faktiskt vikas ihop på mitten och bli så liten och platt att den enkelt kan förvaras även hemma hos den som har riktigt ont om extra utrymme.

Ställningen eller benen på liggdelen sitter alltid fast, när man har liggdelen på vagnen så viks den undan framåt och vilar mot chassit. För att fälla ut dem så pressar man bara in de vita knapparna på båda sidorna av liggdelen och drar isär dem med ena handen. Liggdelen kan då placeras direkt på golvet utan att faktiskt vila mot golvet, och funkar då som resesäng och även som vagga. Den har inga medar att vagga på, men det är lite svikt i liggdelen så den går att vippa fram och tillbaka på själva ramen liggdelen hänger på. Vi har använt liggdelen som extrasäng i vardagsrummet dagligen sen lillebror föddes och han har sovit så gott i den. När vi kommit in från promenad och han inte riktigt är redo att vakna så har det bara varit att klicka av den från chassit, dra av filtarna och låta honom sova vidare medan man tar itu med annat hemmavid. Visst kan många andra liggdelar användas på liknande sätt men jag gillar att den kommer upp lite från golvet och verkligen känns som en liten babymöbel än som en barnvagnsliggdel på ett golv.

zen_vinklaliggdelenMen Zens liggdel är alltså inte bara en liggdel. Som de tre bilderna till vänster i collaget ovan visar så har liggdelstyget tre dragkedjor. På bilderna är de i liggdelsläge, det vill säga dragkedjorna i huvud- och fotändan är öppna medan den i mitten som går tvärs under botten av liggdelen är stängd. För att få liggdelen som på bilden i mitten ska drakedjorna i ändarna av liggdelen stängs ihop och den i mitten öppnas. För att böja till ramen liggdelen är fäst i så ska en vit spärr öppnas på ena sidan och en vit knapp tryckas in på andra sidan. Sedan drar man bara huvudändan av liggdelen uppåt och mot sig. När den klickat i rätt läge stänger man igen spärren och så har man fått till ett schysst sittläge på liggdelen. Precis lagom för den det nyfikna barnet som vill halvsitta men fortfarande helst sover plant. Jag har sett både en 8-månaders och en 6-månaders testsitta och de rymdes mycket väl i sittdelen. Förutom att detta sittläge är väldigt praktiskt om barnet är förkylt eller när liggdelen ska extraknäcka som babysitter stående på ett golv, så köper det också tid innan man måste byta från liggdel till sittdel och därmed gå från att ha barnet vänt mot sig till att ha det vänt framåt.

liggdel_insidaofastenLiggdelsnärbilder! Madrassen är vändbar och har ett avtagbart överdrag, det rosa tyget är väldigt mjukt och mysigt – lite känsla av korthårig velour ungefär, notera att jag är långt ifrån en textilexpert… Madrassen har hål i sig för fempunktsselen i botten, som förstås är till för att användas när liggdelen är modifierad till sittdel. De nedre bilderna visar den ena av de adaptrar som klickas på chassit och som man sedan kan fästa liggdelen även, de ska även vara kompatibla för babyskydd från Maxi Cosi. Att få adaptrarna på plats är verkligen busenkelt, de glider på fästet och sen klickar det till när de sitter rätt. För att ta loss dem är det bara att trycka in den vita knappen och dra uppåt. Precis som Bugaboo så verkar Babyzen använder kontrasten mellan vita och svarta delar på vagnen för att förmedla vilka delar som har funktioner, enkelt men tydligt.

zen_detaljer1

Det finns gott om detaljer att närstudera på Babyzen Zen. Ovan synas handtag och sufflett på liggdelen lite närmare. Handtaget har tre lägen och det är väl främst de två första som faktiskt kan användas vid körning. Handtaget är inte det längsta men för mig som är 170 centimeter lång så funkar det att ha i båda lägena utan att jag kickar i vagnen. Min man är drygt 180 centimeter lång och hade önskat sig ett något högre handtag för att kunna gå helt rak i ryggen, men inte heller han sparkar i vagnens underrede – varför syns tydligt på bilder längre ned i detta inlägg. Handtaget är klätt med skumgummi och är riktigt skönt att hålla i. I mitten sitter en panel med knappar, så gillar man att köra vagn med en hand får man justera sitt grepp lite åt endera hållet.

Suffletten till liggdelen är också lite fiffig i och med att den kan förlängas, så vill man bara ha den halvt uppfälld kan man ändå få den snyggt utspänd genom att stänga igen dragkedjan. Suffletten kräver tyvärr ett tvåhandsgrepp för att ändra läge, då de vita knapparna på båda sidor av liggdelen måste hållas inne samtidigt som man drar i sufflettbågen. Den är helt ljudlös dock och stänger ute solljus väl. Jag hade gärna sett ännu ett läge på suffletten eller en liten solkeps, som extra skydd för den lilla bebisen. När man har liggdelen i sittläge så är ju hela ramen vinklad och då täcker suffletten riktigt bra när den är fullt utfälld.

zen_detaljer2

1: Bakhjulen! De är stora och de är av ett riktigt bra och slittåligt material, samma typ av gummi som de nya hjulen på Babyzen Yoyo har. Trots gruskörning har inga gropar uppstått och hjulen ser inte slitna ut.
2: Närbild på hur liggdelens ram är ihopfälld och vilar mot chassit.
3: För att vinkla handtaget ska dessa två knappar tryckas in samtidigt mot varandra, vilket görs med ett tum- och pekfingergrepp med ena handen.
4: Knapp för suffletten, knapp för att vinkla liggdelsramen, knapp för att vinkla in och ut liggdelens stativ och så en liten knopp att fästa liggdelslockets gummistropp runt.
5: Knappanelen på mitten av handtaget. Knappen längst till vänster är för ett fast helljus på lampan, mittknappen alltså för att vinkla handtaget och håller man inne den högra knappen så får man ett stadigt blinkande på vagnens lampa. På handtaget finns även en liten röd diod som lyser när lampan är tänd, vilket är bra för det är ganska lätt hänt att man kommer åt knapparna av misstag och då omedvetet stänger av eller sätter på lampan.

zen_framhjulLampan ja, Zen har en! Och den är precis lika kul för barnen som den varit för oss vuxna, lampknapparna på handtaget har inte lämnats ensamma några längre stunder om vi säger så. Men allt skoj å sido, det kändes faktiskt rätt tryggt att promenera hem från förskolan i värsta vintermörkret precis efter nyår när  vagnen inte bara syntes väldigt väl utan faktiskt också lyste upp sin närmsta omgivning lite grann. Lampan är solcellsdriven och laddas av någon timmes dagsljus per dygn, vill man spara på batterierna så finns det en knapp på undersidan av chassit där lampan kan stängas av helt.

Något annat värt att notera med Zens framhjul är att det inte är låsbart utan ständigt swivlande. Dock har det samma antivobbel-egenskap som Babyzen Yoyos framhjul har. När vagnen körs på lite skakigare underlag så liksom trycks det upp i chassit och låses då automatiskt i en fast position. Jag har aldrig märkt av att framhjulet låsts men heller inte sett det vobbla. Vagnen har körts i snö men jag har inte saknat att kunna låsa det utan promenaderna har funkat fint ändå.

zen_fallachassit

Att fälla en Zen – en lektioner i sex punkter. Zens fällning har en del moment och det tar några övningar innan man får till det perfekt, men det är väl värt tiden för väl ihopfälld blir vagnen ack så platt och behändig. På bilderna ovan är det bara chassit som fälls för att det ska synas tydligare hur det går till. Vagnen kan fällas med sittdelen på, liggdelen måste dock tas av först. Ihopfällt stående så är chassit 55 cm brett, 25 cm smalt (!) och 85 cm högt. Chassit i utfällt läge är 60 cm brett, 95 cm långt och 106 cm högt.
Såhär går en fällning av Zen till:
1: Ett bra tips att alltid började med oavsett vilket vagn man ska fälla – lås bromsen.
2: Fäll handtaget helt runt så det pekar nedåt.
3: Tilta hela chassit bakåt. Oroa dig inte för handtaget, det vilar mot två gummiringar och även om de blir skitiga om fällningen sker utomhus så är de enkla att torka av och verkar slittåliga.
4: Lås upp chassit genom att trycka på den vita spärren med en pil. Dra sedan i framhjulshandtaget uppåt och mot dig, tryck sedan nedåt så att hjuldelen av chassit låser sig mot handtaget.
5: Chassit ihopfällt, handtaget, handtaget ovan framhjulet syns tydligt. Chassit står på egen hand och om man bara lutar det lite så kan man även rulla det på hjulen (dock inte om bromsen är låst, förstås), på så sätt slipper man bära om man ska ta chassit till exempel från bilen och in.
6: Mekanismen som håller chassit ihoplåst i hopfällt läge.
För att fälla ut vagnen igen ska man göra allt i motsatt ordning, men när chassit ska låsas upp från sin ihopfällning så ska det först tiltas innan man öppnar spärren. Och för att få till rätt lutning på vagnen så finns en pedagogisk liten smiley som dyker upp i en cirkel när vagnen är i rätt vinkel.

zen_ihopfalld

Storleken på Zen ihopfälld är en av vagnen starka sidor, det är inte många andra duovagnar som är enklare att förvara. Om det en finns någon som tar mindre plats totalt sett, jag kan inte komma på någon just nu. Mittbilden ovan visar hur mycket plats hela vagnen, med sitt och liggdel, tar upp – och det är löjligt lite. Bilderna till vänster visar vagnen, med sittdelen på, ihopfälld i bakluckan på vår VW Touran. När jag la upp bilden på Instagram skrev jag i bildtexten att jag kunde staplat 5-6 till Zen ovanpå varandra och de hade ändå fått plats där bak i vår bil, och det är nog faktiskt helt sant. Under syns en jämförelsebild mellan Baby Jogger City Mini 4W och Babyzen Zen ihopfälld. Snarlika i storlek men Zen står upp för egen maskin, och är dessutom välbalanserad så den välter inte av att man bara tittar på den.

Småbilderna till höger ovan visar hur man först måste fälla sittdelen för att kunna fälla hela vagnen med den på. På sittdelens sidor finns dragkedjor som ska dras ned en bit, sedan tar man bara tag i sittdelsryggen och fäller den framåt ned mot sittdelsytan – klart! Och det handlar bara om några centimeter extra i bred för vagnen mått ihopfälld med sittdelen på jämfört med när chassit fälls för sig.
zen_varukorg
Det finns en sak kvar att nämna med Babyzen Zen och det är varukorgen. Tyvärr är den vagnens största minus, men jag förstår samtidigt varför den måste vara det. Storleken på varukorgen är precis så att den rymmer en stående matkasse, eller en normalstor skötväska. Djupet är en dryg decimeter. Zen är alltså inte vagnen man går och storhandlar med, och jag som är en hamstermamma som gärna tar med mig halva hemmet när vi bara ska till lekparken tycker förstås att det är lite snålt om packutrymme. Jag hade gärna sett en större varukorg, men det hade å andra sidan inneburit mindre utrymme för att ta ut klivet när man går med vagnen – och det är något jag värdesätter högt. Det syns tydligt på bilderna ovan att bakaxelns konstruktion möjliggör för långa kliv och att vagnen går att promenera med på ett bekvämt sätt är trots allt bland det viktigaste egenskaper en vagn kan ha. Med det sagt så är ju varukorgen ändå lika liten som den var nyss, så hamstrar som jag får hitta andra sätt för att få med sig nödvändigheterna när det är dags för utflykt.

Det finns en del vagnar som sticker ut från mängden med roliga funktioner, såsom lampor, diverse knappar och andra spännande egenskaper, men många av dem är mer för show än för praktisk användning. Babyzen Zen är i mina ögon en riktig duovagn men alla de där grundegenskaper jag tycker att en vagn ska ha – och så lite extra skoj utöver det. Zens svagare sidor är den lilla varukorgen, handtaget som hade kunnat vara högre och att sittdelen enbart är framåtvänd. Vagnens styrkor är att den är stabil och håller kursen rakt fram väldigt väl även fast den har tre hjul – det krävs inte så mycket kompensationsstyrning från förarens sida även om den förstås som alla vagnar med snurrbara framhjul kan luta lita i körriktning när underlaget också lutar. Liggdelen är helt fanatiskt och kommer vara djupt saknad – den har flera användningsområden och är faktiskt praktiskt att använda i vardagen. Att man kan ha barnet emot sig en längre period i och med liggdelens sittläge är fantastiskt och inte något som andra trehjulingar kan erbjuda. Vagnen är trevlig att köra och smidig både i lättare terräng här ute i förorten och på plana ytor i stan och köpcentrum. Fällning kräver några extra moment men väl ihopfälld blir vagnen så liten och tunn att den nästan inte syns när den står längs väggen innanför vår ytterdörr, och ingen annan vagn har väl en liggdel som kan fällas ihop på mitten och läggas in i en garderob där den tar så lite plats att man måste leta efter den för att hitta den igen. Helt klart ett plus för den som bor trångt eller har en bil med litet bagageutrymme. Sittdelen är bekväm enligt mina barn, har en maxvikt på 20 kg och lång användningstid. Jag läste någonstans att Zen beskrevs som en terrängvagn, nu är det inte riktigt för off road-körning som jag tycker att den lämpar sig bäst för men det är absolut sant att den klarar av mer än endast plant underlag

Zen känns om att den kommer bli en riktigt intressant vagn för den som gillar trehjulingar men också vill kunna ha sitt barn mot sig längre än den första spädbarnstiden, för den som vill ha en vanlig duovagn men med ett ovanligt utseende som sticker ut i den mängd av Bugaboos, Emmaljungor och Brio-vagnar som ibland kan råda åtminstone här i Stockholm, och för den som värdesätter compact living. Idag kanske lampan väcker uppmärksamhet men jag tror faktiskt att Zen kan bli en vagn jag kommer se lysa upp gatorna framöver, även om jag misstänker innan det tar ett tag innan den slår igenom på riktigt. Och jag vet att jag tjatat men liggdelen, vilken grej! Andra trehjulingar som inte är specifikt utformade för terrängkörning har fått sig en konkurrent och om handtaget någon dag blir högre och varukorgen större så blir det en väldigt tuff match för Zens motståndare på marknaden.

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Kristin 30 mars, 2014 - 07:33

Hi,
we have been using the Babyzen stroller since last year September. We are very happy with it and get a lot of odd looks.
It feels very stable and that you can take the nest with you inside as a separate part is very convenient. Our boy loves to ride in it and our dog loves to ride in the basket.
We have the limited edition in yellow and brought it from the US since the European colors were a bit boring.
Our son is still using the nest since he hasn’t reached the 9kg limit yet.

We are now owner of the Yoyo too and a sprint at the airport is no problem at all. We have had it with us on two trips so far and it’s just awesome. Esp when you travel alone and don’t have a lot of hands free to fold&unfold it and hold your kid at the same time.

Reply
Anna 30 mars, 2014 - 10:31

Thank you for your comment! And I agree with you, Zen and Yoyo are two smart strollers – I too like them a lot! 🙂
/Anna

Reply
Frida 7 juni, 2014 - 10:17

Hej!

Jag funderar på att skaffa babyzen zen men tycker att sittytan och selen på sittdelen ser minst sagt liten ut. Jag tycker att selen som går mellan barnets ben sitter så långt bak på sitsen så det ser ut som att rumpan inte skulle få plats. är det något du har reflekterat över?
/ Frida

Reply
Anna 10 juni, 2014 - 21:46

Hej Frida,
nej det tänkte jag faktiskt inte på. Men min dotter var 3 år när vi körde henne i Zen så vi använde inte selen så ofta, ska jag erkänna. Själva sittytan funkade dock bra storleksmässigt!
/Anna

Reply
Stephen 13 februari, 2018 - 21:12

Hej
Jag hittar inte information om denna babyzen zen funkar med izigo eller babysafe, eller någon annan bilbarnstol. Kan du hjälpa? Tack! / Stephen

Reply
Anna 15 februari, 2018 - 09:46

Hej, hittade denna adapter: https://www.babyv.se/product.html/babyzen-zen-maxi-cosi-adapter?utm_source=pricerunner&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricerunner
Funkar den med Maxi Cosi Pebble så ska den även funka med BeSafe iZiGo, Maxi Cosi Cabriofix mfl.
/Anna

Reply
Z 17 april, 2021 - 08:19

Hej!
Jag har en plutt på 6 månader och har fått nys om den här vagnen, fast enbart sittvagn som går att fälla ned i 3 lägen. Lämpar den sig till en 6 månaders som inte riktigt sitter upp på egen maskin?
Jag har verkligen ingen bra koll eller kunskap på vagnar överlag och hittar ingen information direkt förrän jag hittade hit, väldigt tacksamt!

Reply
Anna 22 april, 2021 - 12:04

Hej!
Mycket av det här är ju en smaksak, men jag personligen skulle inte välja en fast framåtvänd sittvagn till en sexmånaders. Jag skulle itta efter en modell med vändbar sittdel. Om du vill ha mer tips, maila mig gärna och skriv med vad du har för budget och hur du tror att vagnen kommer användas!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar