Joie Mirus

av Anna

mirus_1

Recension av Joie Mirus.
Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar från Joie. Ordinarie inköpspris för Mirus  ligger på cirka 1595 kr.
Försäljning: Andrahandsvärdet just nu verkar ligga på mellan 600 och 1000 kr.
Typ av vagn: Resevagn, vändbar sulky.

För några år sedan var små vändbara vagnar väldigt sällsynt men nu finns det fler och fler, de flesta med sin egen lösning på hur en vagn bäst konstrueras för att barnet ska kunna vara vänd både framåt och bakåt utan att chassit för den sakens skull blir onödigt stort och tungt. Joie Mirus är en riktigt lättviktare med sina knappt 7 kg och och överlag har Mirus väldigt nätta mått – vagnen är endast 46 cm bred. Vändbarheten är på vagnen löst med att överfällbart handtag, sittdelen är alltså fast på chassit medan handtaget kan svingas över sittdelen för att byta mellan bakåt- och framåtvänt läge.

mirus_2

Joie Mirus har både sittläge, viloläge och liggläge, och liggläget är nästintill plant. Vagnen går således bra att använda även till en bebis som ligger i mjuklift. Sittläge är i princip upprätt och det är lätt att växla mellan de olika lägena. Mirus sufflett täcker vagnen väl i fullt utfällt läge men jag upplevde det som lite bökigt att få till ett bra mellanläge på den. Helt bakfälld skymmer den inte barnets sikt ut ur vagnen alls och den håller sig bra på plats.

mirus_detaljer_1

Fotstödet är ställbart i flera olika lägen, vilket kan ses på bild 1 till 3. Det finns även ett fast fotstöd på chassit, vilket är bra om det är ett större barn med lite längre ben som ska sitta i vagnen. På bild 4 syns dels detta fotstöd, dels skymtas mekanismen under klädseln det ställbara fotstödet. För att reglera ska en spärr hållas inne. När man väl lärt känna var denna spärr sitter så är fotstödet enkelt att reglera. Joie Mirus har en mycket praktiskt och lättanvänd swing away-bygel, som fälls upp för att lättare kunna lyfta barnet i och ur vagnen. Spärren är enkel att trycka in och bygeln kan som bild 5 visar ställas i uppfällt läge, så man behöver inte själv hålla undan den med handen. På de tre översta bilderna syns även de gråa spärrar med vilka framhjulen kan ställas in från att vara rörliga till att vara fasta. De trycks bara upp och ner, de krävs dock att hjulen är i det rätta läget och inte snedställda för att spärren ska gå i och hjulet låsas.

mirus_detaljer_2

På första bilden ovan syns bromsarna på bakhjulen. De är enkla både att trycka ned och upp och tar bra. På mittbilden syns handtaget som ska hållas in för att ryggstödet på sittdelen ska kunna fällas från sitt- till liggläge och vice versa. Vagnen kan fällas ihop oavsett åt vilket håll du har handtaget och blir då kompakt, vilket är logiskt med tanke på att den även som uppfälld är liten.

mirus_detaljer_3

Bilderna 1 till 3 visar hur spärren på handtaget fungerar. För att kunna fälla ihop vagnen så ska den lilla grå spärren tryckas åt sidan och sedan själv knappen tryckas in. Sen är bara att fälla hela chassit och se till att selen inte hänger utanför sittdelen för det finns risk för att den då fastnar i chassits mittnav och låser ihopfällningen. Det hände vid ett tillfälle och var iofs lätt åtgärdat men det kunde nog ha blivit klurigare att fixa om man försökt trycka på för att fälla ihop vagnen trots motståndet som kändes. Bild 4 visar vagnens varukorg, som faktiskt är rymlig i förhållande till vagnens storlek och även väldigt lätt att komma åt. Bild 5 och 6 visar spärrarna, en på vardera sida om chassit, som ska dras upp för att handtaget ska kunna fällas över. När det är i rätt läge så klickar de till och låser sig automatiskt.mirus_storlekNär jag läst en del andras beskrivningar av Joie Mirus så har ”dockvagn” varit ett ord som dykt upp flera gånger. Jag har själv nämnt det ovan, och det stämmer ju att vagnen är väldigt liten och faktiskt kan se ut nästan som dockvagn om den ställs jämte en fullstor duovagn. Båda mina barn har fått testa vagnen med den stora endast för en bild, då han absolut kändes som framför allt för lång för att sitta bra i sittdelen på Mirus. 2,5-åringen satt bättre men ryggstödet  är för kort även för henne och hon är cirka en knapp meter lång på bilderna ovan. Sittdelen är hyfsat rymlig på bredden, bygeln sitter ganska långt men iom att den kan svängas undan så är det ändå inget problem att få barnet i och ur vagnen. Nu har jag inget mindre barn att testa vagnen med men den känns som bäst lämpas för barn upp till två år som mest, och som ultimat för barn som är från nyfödd och upp till drygt ett år. Det gäller både storleken på sittdelen och för körkänslan.

Joie Mirus är enklast att köra med sittdelen framåtvänd, helt enkelt för att hjulen då är som man är van vid att barnvagnshjul brukar vara: de bakre är fasta och de främre kan alterneras mellan att ha snurrbara eller låsta. Med handtaget över fällt så är det bakhjulen som rullar främst, så de är alltid fasta och sen får man välja hur man vill hjulen närmast en. Jag tyckte det var enklast att ha även dem låsta och köra vagnen som att den hade fyra fasta hjul. Med bakhjulen rörliga och de främre fasta blev det svårare att svänga vagnen, framför allt när man har barn i sittdelen som väger kring vagnens maxkapacitet om 15 kg. Även här tror jag att det problemet skulle vara mindre om man kör en bebis eller ett lättare barn i Joie Mirus. Körkänslan i sig är inte så illa, vagnen har lite stuns i chassit och helt godkänt rull. Ett stort aber för vår del som förälder, vi är 170 respektive 185 cm långa, är att handtaget inte är ställbart i höjd och tyvärr en aning för lågt. För min del gick det an men för min man, som  man ser på bilden ovan till höger, så fick han både böja på ryggen och korta av sina steg för att kunna gå bekvämt med vagnen.

Joie Mirus har ett lågt pris i nyinköp och känns inte ranglig i konstruktionen, funktionerna på vagnen är lättanvända och vagnen är lätt och även liten ihopfälld. Önskvärt hade varit om alla hjulen kunde växlas mellan fast och rörligt läge, det hade körkänslan definitivt vunnit på när man vill använda Mirus med sittdelen vänd mot sig. Joie Mirus känns bäst anpassad både för små barn och för lite kortare föräldrar. Söker man efter en smidig liten extravagn eller resevagn med möjligheten att ha sitt barn mot sig så tycker jag att Joie Mirus kan uppfylla syftet – den känns riktigt smart om man ska resa med en liten bebis som man inte vill ha framåtvänd, men för att det ska bli en vagn i helt i min smak så krävs just att barn som väger även närmare 15 kg sitter lite bättre och att jag som kör vagnen får det lite enklare att framför allt svänga.

 

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Jenny 1 augusti, 2016 - 21:25

Hej, finns det någon given transportväska till denna vagnen? 🙂

Reply
Anna 3 augusti, 2016 - 11:28

Hej Jenny, nej, jag känner inte till att det skulle finnas en särskild för Mirus. Men någon från AirShells.se lär ju defintivt funka!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar