Trille Viper 4S

av Anna

Recension av Trille Viper 4S
Inköp: Denna vagn är en prototyp och ett recensionsexemplar. Inköpspris för Viper 4S ligger på 6495 kr, då ingår både sitt- och liggdel.
Försäljning: Andrahandsvärdet på Blocket verkar ligga på omkring 3500-5000 kr.
Typ av vagn: Duovagn, med separat ligg- och sittdel. Jag har dock endast testat vagnen med sittdel.

Trille Viper 4S är en vagn som har smugit sig in i mitt medvetande. Jag minns att jag hajade till när den fick Bäst i test av Råd och rön, just för att jag vare sig har sett eller hört särskilt mycket om den och helt plötsligt skulle den ha slagit alla andra vagnar på fingrarna… jag menar navkapslarna. För mig är Råd och rön ändå en slags institution för godkännande, och säger de att en vagn är bra så borde den ju vara bra. Helt plötsligt blev jag därför väldigt nyfiken på att bilda mig en egen uppfattning om Trille Viper 4S och sen jag fick hem detta exemplar har jag också i mycket större utsträckning lagt märke till vagnen ute på stan. Kanske är det fler som köper den efter att den blev Bäst i test, eller så är det bara jag som har blivit bättre på att notera den när den rullas ombord på tunnelbanan eller rullar förbi nere på gatan. Viper 4S beskrivs av återförsäljare som en unik duovagn med optimerad körkomfort, återstår att se om den kan leva upp till sitt rykte.

Mina barn är 2 respektive 4 år gamla. Den yngsta är cirka 97 cm lång och den äldsta är cirka 105 cm lång. Utrymmesmässigt så har Viper 4S en relativt generös sittdel, det är inte tight på sidorna för något av barnen och de skulle rymmas där i även vintertid när man har mer kläder eller kanske en åkpåse i vagnen. Längdmässigt kändes sittdelen ännu bättre. Min äldsta har förstås alldeles för långa ben, men han tyckte själv att det var bekvämt i vagnen och huvudet har fortfarande stöd mot ryggstödet. Min yngsta som är en knapp decimeter kortare fick väldigt bra plats och hennes ben skulle kunna växa en bit innan de helt tar i fotstödet. Längden på sittdelen är faktiskt något som är nytt på årsmodell 2013, den är numera fem centimeter längre än på de gamla årsmodellerna. Smart drag från Trilles sida, för som vagnen är nu kan den inte beskyllas för att ha en liten sittdel. Bygeln är också den generös för benen i och med att den sitter rätt högt upp. Trånga byglar är både obekvämt för barnen och bökigt för den förälder som ska hjälpa barnet i och ur vagnen. Bygeln går även att vinkla ned men den verkar inte vara avtagbar, vilket jag gärna hade sett att den var. Selen i sittdelen är en normal fempunkttsele, vadderade axelkuddar ingår.

När vi ändå är inne på det, så ska även framhjulsupphängingen var annorlunda från och med denna årsmodell. Jag har hört att vagnen tidigare har tenderat att vara trögstyrd men det tycker jag inte att den är nu. Kanske något tung ibland men hävkraften med handtaget högt upp är helt godkänd och det är mest när vagnen ska lyftas in i bilen som tyngden märks av. Uppdatering: Enligt nya uppgifter väger vagnen drygt 16 kg, vilket förklarar varför den känns tung när vi har lyft den. Vikten påverkar dock inte körupplevelsen så mycket, utan det är främst vid i och urlastning i bilen som den märks av.

Bild ett visar vagnen med sittläget, som i princip är fullt upprätt. Bild två är viloläget och den tredje bilden är förstå liggläget. Det är inte 100% plant men ett väldigt bra liggläge och min yngsta har sovit väldigt gott när vi varit ute på promenad med Viper 4S. Fällningsmekanismen är svår att fånga på bild och faktiskt inte helt okomplicerad att använda sig av, men som med det mesta så gäller det att över in den rätta knycken så blir det mycket lättare. Vagnen har samma lägen på sittdelen oavsett om den är framåt- eller bakåtvänd.

Den fjärde bilden visar suffletten i fullt utfällt läge, och med luckan uppfälld för extra bra vädring. Suffletten har bra täckning men jag önskar att den främre sufflettbågen var högre. Med suffletten väl uppfälld så finns det gott om utrymme under den men på vägen dit så slår den främre sufflettbågen nästan i barnets huvud. Det är framför allt ett problem om man bara vill ha suffletten halvt utfälld, vilket jag vill ganska ofta när det är soligt ut och barnet vill ha lite skugga för ansiktet men ändå kunna se ut bra. Däremot så sitter suffletten bra på plats, även om man kör i terräng så håller den sig i det läget den är ställd i. Bild 5 och 6 visar vagnens handtag i lägsta respektive högsta läget. Det finns ett flertal lägen däremellan. Jag tycker att högsta läget är väldigt bra och högt, det ger mycket benutrymme vilket gör att även längre föräldrar kan gå bekvämt bakom vagnen. Handtaget regleras enkelt genom att en knapp mitt på hålls in.

Dags för detaljer!
1: Varukorgen är normalstor men utrymmet upp till sittdelen är väldigt bra. Det går att stapla rejält på höjden och varukorgen är enkelt att komma åt  från de flesta håll, oavsett i vilken riktning man har sittdelen.
2: Baktill på suffletten finns en liten förvaringsficka.
3: Att fälla vagnen är riktigt enkelt. Jag trycker ihop handtaget i lägst läget, vrider om handtaget i den riktning pilen visar samtidigt som jag trycker in handtaget lite mer, så viker vagnen praktiskt taget ihop sig själv.
4: De snurrbara framhjulen går självklart att låsa, vilket kan underlätta om man ska ta sig fram i lite extra grov terräng.

På bild 1 ser man hur Trille Viper 4S har ett ställbart fotstöd som går både att vinkla nedåt, uppåt eller ha rakt framåt. Min dotter kan, som bild t2 visar, sitta med benen helt rakt och foten mot fotstödet – vilket är ett helt okej benutrymme enligt mitt tycke, och dessutom en bra platta för barnen att vila fötterna mot. Bild 3 visar vagnen med sittdelen vänd mot föraren. Skymtar gör även bromsen, som är en vanlig fotbroms.

Trille Viper 4S har alltså stora lufthjul varav de två framtill är snurrbara, samt en vändbar sittdel. Detta är en efterfrågad kombination när det gäller vagnar som ska funka bra i terräng och jag tycker att Trillen gör bra ifrån sig även utanför asfalten. Den har fjädring baktill och det går att få upp ett visst gung, även om det finns andra vagnar som gör det ännu bättre. Vagnen är i alla fall inte stum och hjulen är stora nog att klara av ojämn mark, lite rötter och stenar. Jag tycker dessutom att Viper 4S har ett ganska bra rull, det krävs inte att jag aktivt skjuter vagnen framåt utan den håller farten fint. Vagnen var kanske något seg främst vad gäller svängarna vid första körning men det gav med sig väldigt snabbt efter lite användning, utan att jag ens behövde smörja upp den, och jag tycker att vagnen lämpar sig väldigt bra för promenader.

De två övre bilderna visar sittdelen i liggläget. Min dotter var sjuk när vi fick hem Trillen och den etablerade sig snabbt som hennes favoritfåtölj framför tv:n, så jag gissar att sitt komforten är väldigt god! Även i liggläget kan hon ha benen näst helt utsträckta och det syns ganska väl att det finns utrymme även på sidorna.

Jag tror att Trille Viper 4S kan se stor ut men i själva verket är den inte någon riktigt bjässe, även om den knappast kan klassas som en minivagn heller. Bredvid Bugaboo Buffalo ser de båda vagnarna i princip jämnstora ut, Viper 4S är dock lite mer fyrkantig i sitt format än vad Buffalon är – som ju smalnar av rätt mycket över framhjulen. Vagnen är 63 cm bred, vilket är 3 cm bredare än Buffalon. Jag upplevde inte att det var svårt att ta sig fram med vagnen inne i Stockolm city, inte heller i kollektivtrafiken kändes den för stor. Dessutom är det alltid till sin fördel med en vagn vars handtag kan bli väldigt kort när man ska åka buss eller tunnelbana. Då slipper man sticka ut och man slipper folk som går in i vagnen när de ska ta sig förbi. Trille Viper 4S bredvid Orbit Baby G2 är en ganska rolig syn, Orbit är så funktionsspäckad att det känns som att man skulle behöva en kurs för att inte missa någon smart liten spak. Trille Viper 4S är mycket mer funktionell och rakt på, vilket kanske låter tråkigt men jag kan uppskatta en vagn som är just en vagn och som lägger fokus på att uppfylla syftet att funka bra för barnet såväl som för personen som kör vagnen.

Jag gillar vagnen betydligt mer i uppfällt än i hopfällt läge. För även om fällningen av vagnen är väldigt enkel, så gör det ingen enorm skillnad. Den blir en aning mindre om den fälls i två delar, men jag tycker det är bra att den som synes kan fällas i ett stycke oavsett åt vilket håll man har sittdelen. Vagnen ryms utan problem i vår Opel Astra Kombi, men det är mycket mer en promenadvagn än en ha i bilen-vagn.  Och min erfarenhet är verkligen att man inte kan få allt i samma vagn, med rymlig sittdel som en stor tvååring med varma kläder sitter bra i så går det inte att också bli pytteliten ihopfälld. Vagnen är 63 cm bred, så lite bredare än många andra vanliga vagnar – som brukar ligga runt 58-61 cm på bredd, men inte så bred att det stör.

Det jag skulle säga är ett starkt kännetecken för Trille Viper 4S, är hur den i mitt tycke gör så jämnbra ifrån sig när man slår samman allt jag skrivit om den. Den sticker inte ut som execeptionellt bra på något område, men inte heller är den riktigt dålig på något. Och visst känns chassit gediget och inte som ett hafsverk.  Jag kan tänka mig att det var det som renderade den ett så bra betyg från Råd och Rön – jämn nivå vad gäller funktion och egenskaper. Vagnen funkar på promenad såväl som i stan, att den är stor ihopfälld tas ut av att sittdelen är rymlig, att den inte har så mycket funktioner utöver de grundläggande kompenseras av att bra pris, att den är något bredare än snittet vägs upp av att den faktiskt har fyra stora lufthjul och en klart godkänd körkänsla. Vi gillar Trille Viper 4S som en funktionell all round vagn och som en trevlig promenadvagn, och även om den inte är en stor kärlek för en barnvagnsnörd som mig så har jag inga problem med att se den som en trogen vän för någon som vill ha en barnvagn som gör det den ska och det utan onödiga krusiduller.

Du kanske också gillar

17 kommentarer

Elin- Barnvagnsblogg 3 maj, 2013 - 15:39

Den väger 16,2 kg, kan ju vara därför den känns tung 😉

Reply
alltombarnvagnar 3 maj, 2013 - 21:16

Ja det låter som en logisk förklaring!

Reply
Tessan 3 maj, 2013 - 17:26

Fick hem vår Trille nu i veckan, så kul att läsa den här recensionen och kunna känna sig ännu lite mer nöjd med vårt val – kommer passa oss och våra behov klockrent! 🙂

Reply
alltombarnvagnar 3 maj, 2013 - 21:16

Vad roligt att höra!

Reply
Jenny 27 maj, 2013 - 20:56

Hej Anna!

Vagnen fungerar väldigt bra till vår 5-månades dotter. Hon ligger riktigt bra i den, jag fick ner ryggstödet mer än det du demonstrerade så det blir plant liggläge (lägre än det du har som bild nr 3). Hon sitter dessutom kanonbra i vagnen. Till Majas stora glädje får hon upp fötterna på bygeln när hon sitter 😉

Det är faktiskt tre förvaringsfickor på suffletten, ser att du i recensionen bara nämner den utan dragkedja, det är två med dragkedja på sidorna med (en på vardera sida)

Vi känner oss nöjda med vårt köp, din recension av vagnen bidrog till att vi valde den.

Hälsningar Jenny

Reply
alltombarnvagnar 28 maj, 2013 - 12:59

Hej Jenny, men vad roligt! Och vad typiskt att jag missade några förvaringsfack, tyckte väl att varukorgen var så pass rymlig att jag inte riktigt hade behov av att utforska fickorna i suffletten! 🙂
/Anna

Reply
rebecka 17 september, 2013 - 18:19

hej hej, bygeln över sittdelen går att klicka bort =) vet inte om någon redan kommenterat det. Jag har själv vagnen och är super nöjd =)

Reply
cassandra 3 oktober, 2013 - 08:58

Hej! jag tyckte precis som ni skriver att det var en perfekt vagn för oss som uppfyllde alla krav. Det var innan bebisen föddes. Nu är jag så sjukt missnöjd med den, har iofs en 2012 men hur stor skillnad kan det vara? Den är tung, klumpig och trögstyrd. Det går inte köra med en hand så att plocka upp lilltjejen i famnen är bara glömma när hon är ledsen, för då får vi inte med oss vagnen…

Reply
Anna 5 oktober, 2013 - 10:35

Vad tråkigt att du inte är nöjd, Cassandra! Även om den är tung så tyckte jag att den gick att köra med en hand, har du kollat så att däcken har rätt tryck? För det kan verkligen påverka körkänslan!
/Anna

Reply
jenny aho 9 september, 2014 - 19:46

hejsan. du som testat och vet en del om dessa alla vagnar vet du om det finns en fotsack/vindskydd till trille viper S4? om inte så såg jag ett inlägg som du skrev om en tjej som sydde upp. tror du att hennes modell skulle till en trille viper? nu när hösten och vintern kommer så vill jag gärna få tag på en då jag inte alls är van med en åkpåse? Har du annars någon åkpåse att rekommendera? Jag har tre barn men aldrig testat en åkpåse så det kanske är det man ska göra denna gång 😀 rekommendera gärna är du snäll.// jenny

Reply
Anna 9 september, 2014 - 23:04

Hej Jenny!
Vet inte om det finns någon fotsack men hon som syr kan absolut sy upp för den modellen!
Vad gäller åkpåse så funkar nog de allra flesta universalåkpåsarna i Viper så kolla runt lite efter modeller du gillar inom din budget, hittar du något du gillar så kan du maila mig bara!
/Anna

Reply
Emelie 28 juli, 2015 - 21:11

Hej,

Jag tycks inte hitta svaret med hjälp av Google så jag testar här, har Trille Viper 4 s låsbara framhjul så att de kan låsas vid behov?

Tack på förhand och tack för en bra recension!

/Emelie

Reply
Anna 28 juli, 2015 - 21:16

Hej Emelie, japp, framhjulen är låsbara! 🙂
/Anna

Reply
Frida 10 juli, 2017 - 17:16

Hur tar man av klädseln? Blir gaaalen.

Reply
Anna 13 juli, 2017 - 22:01

Hej Frida, tyvärr kan jag inte hjälpa dig! Det är så många år sedan jag testade den här vagnen så jag minns inte så många detaljer om den.
/Anna

Reply
Sagal 25 november, 2022 - 20:35

Hej!
Jag har den och älskar mycket.
Men nu har den lite problem på pack hjul så så söker jag en eller bägge packhjulet att köpa?
Just nu bor jag iGävle

Reply
Anna 28 november, 2022 - 09:54

Hej Sagal!
Jag vet tyvärr inte var du kan hitta reservdelar till Trille Viper 4S. Mitt bästa tips är att du mailat till Meccus Barnvagnsservice och frågar om de vet vad som kan funka på din vagn: https://www.meccus.se/
/Anna

Reply

Lämna en kommentar