Minirecension av Brio Go 2013

av Anna

Jag har tidigare recenserat Brio Go, men den recensionen börjar kännas daterad av två skäl. För det första så var det en Go -09 och jag har sedan dess också ägt en från 2010 och en från 2011. Och nu har jag alltså en 2013 som jag fått låna av Brio Store för att kunna skriva om den på bloggen. För det andra så känns min åsikter om 09an gamla eftersom att årsmodell -13 är ett stort kliv framåt i utvecklingen av Brio Go.

Vad är då skillnaden mellan Go -13 och tidigare årsmodeller? Jo, det har skett en väsentlig förändring av framhjulsupphängning. Swivelhjulen ser likadana ut som innan, men nu har de fjädring. Dessutom kan swivelhjulen bytas ut mot de vinter- och terränghjul ni ser på bilderna ovan. Det var tidigare tal om att det skulle göras möjligt även för de äldre årsmodellerna, men tyvärr blev det inte så. I och med att framhjulsupphängningen är ny så är det också en annan mekanism för att låsa framhjulen, klart bättre än den tidigare.

Först av allt – fjädringen på framhjulen. Jag vet inte exakt hur mycket fjädring det rör sig om, men jag kan meddela att den känns. OM den känns. När jag ska hämta på förskolan kör jag oftast dit vagnen, då förstås utan barn i, och det är nästan löjligt. Snarare än att köra en vagn känns det som att jag rattar runt på en liten svävare. Go -13 borde döpas om till Gung -13 för vagnen liksom vaggar sig fram och med barn i blir det ännu bättre balans. Min yngsta kan ibland vara grinig med att somna i vagn men nu bokstavligt talat gungades hon till sömn. Så kortfattat kan man säga att fjädringen på framhjulen ihop med den redan superba fjädringen på bakhjulen gör Brio Go till den vagn med kanske det bästa gunget, av alla vagnar jag provat.

Vinter- och terränghjulen då? Det är exakt likadana som bakhjulen, men kan förstås inte användas som bakhjul eftersom att de saknar bromskuggar. När man köper hjulen så får man först skruva ihop ett stång, mycket enkelt gjort, och sen fäster man hjulen i vardera ände av stången och slutligen stången i chassit. Det är fullt möjligt att växla mellan fasta och rörliga hjul under en promenad. Jag har själv gjort det flera gånger, det andra paret hjul har jag utan problem förvarat i varukorgen under tiden. Vinterhjulen gör vagnen 1 cm bredare, från 61 till 62 cm, och ungefär en decimeter längre. Men som sagt, är måtten ett problem vid ihopfällning så är det ju en fördel att hjulen är så enkelt avtagbara.

Av förklarliga skäl har jag inte kunnat köra vagnen i snö än, men jag har kört den i riktigt grov terräng som bara precis kunde klassa som en skogsstig. Stockar, stenar, gropar, lera – inga problem. Visserligen fick jag trycka på den bakre axeln för att komma över de lite större hindren men ingen gång fastnade hjulen och jag tog mig avgjort enklare fram än jag hade gjort med de små, snurrbara hjulen på. Jag kommer visserligen fortsätta framhäva stora, luftfyllda hjul som det ultimata för snö och terräng men de nya framhjulen för Go har i mitt tyckte gjort vagnen mycket mer all round och jag tror att jag kommer känna likadant även efter att ha kört med dem i snö. Go får förstås en annan körkänsla med fasta hjul. Det krävs mer hävstångsjobbande för att svänga den vilket medför att vagnen blir lite mindre lättstyrd, åtminstone när man har tyngre barn i.

Brio Go har alltid varit en vagn som legat högt upp på min lista och äldre årsmodeller är fortfarande riktigt bra vagnar. Men Go -13 är en stor förändring till det (ännu) bättre och det tycker jag att den som vill ha en Go ska ta i övervägande. Den kostar visserligen en aning mer, men det man får för pengarna är värt det.

Jag återkommer med en slutgiltig rapport när snön anlänt till Stockholm!

Du kanske också gillar

16 kommentarer

irini 23 oktober, 2012 - 07:02

Hej nu skulle jag verkligen behöva din hjälp så mycket som möjligt..Jag har en dotter som är 7,5 månader och har haft Babytravel Amsterdam som duovagn och använder nu sittdelen, problemet med den vagnen är att den är framåtvänd, breda bakhjul, kort suflett och dålig fjädring. Nu så vill jag köpa en enda sittvagn som håller i dom åren barnet använder vagn, Om du fick välja mellan Bugaboo Cameleon, Brio Go, Icandy Peach eller Emmaljunga Ozone, vilket hade du valt? Sen när barnet växer vill man ju inet att vagnen ska va klumpig heller…så vilken av dessa vagnar kan man ha i några år utan att den känns tung med barn i? Hoppas jag får svar snart 🙂

Reply
alltombarnvagnar 23 oktober, 2012 - 07:37

Hej! Jag har aldrig ägt vare sig en iCandy Peach eller en EL Ozone. Så där får jag gå på vad jag har hört från andra och mina intryck i butik. Och jag skulle inte ha valt någon av dem. Personligen skulle jag helst ha en Brio Go av de du räknar upp, speciellt som du vill att den ska funka även med lite större barn för jag tycker Go är mer lättstyrd än Cameleon som ibland kan kräva mer för att hålla kursen. Cam har dock högre maxvikt än Go, 17 kg mot 15 kg, så om du har ett stort barn kanske det är något som ska vägas in i bedömningen. Försök ta dig till butik och testkör alla vagnarna så du kan känna efter vilken du själv föredrar! Men jag har svårt att tro att du skulle bli missnöjd med en Brio Go! 🙂
/Anna

Reply
irini 23 oktober, 2012 - 08:57

Tack så jätte mycket! Det siktar nu mot en Go! Ja alltså hon var ju stor när hon föddes hon vägde då 5 kg, men hur gammal brukar man va ungefär när man väger 15 kg? 🙂

Reply
irini 24 oktober, 2012 - 09:08

En sista fråga, är brio go´n jobbig att köra med i vinter med endast swivelhjul där fram?

Reply
alltombarnvagnar 24 oktober, 2012 - 21:57

Nja. Den är inte ultimat, för framhjulen är rätt små. Men jag har använt den i snö vintertid och jag tyckte att det funkade helt okej faktiskt!

Reply
Anna F 24 oktober, 2012 - 21:53

Hej!
Jag har en Brio Go från 2009 som jag nu plockat fram till mitt andra barn. Och blev genast påmind om en stor nackdel med min Go. Den drar upp något helt otroligt mycket smuts, sten, löv etc i varukorgen och högt upp chassit. Det är nästan ända upp på under sittdelen… Jag tyckte med mitt första barn att ”ja, ja det är väl en miss i konstruktionen”. Jag var jag i stort sett ensam här omkring att ha denna vagn och hade ingen att jämföra med.

Nu däremot har jag kunnat jämföra med andra Go och det var inte roligt. Det är ju bara min vagn som gör så här! En liten höstpromenad och jag kommer hem med en jättelövhög i varukorgen! Jag så fruktansvärt besviken. Jag köpte en dyr och jättefin vagn och så får jag går runt med kompost i varukorgen…

Så här i efterhand borde jag väl ha reklamerat den 2009 men jag insåg tyvärr inte det då. Vad tror du det kan vara för fel på den? Kan det vara hjulen? Borde jag byta dem? Tänkte att du som provat flera Go kanske kan ha en idé. Håller tummarna för det! 🙂
/Anna

Reply
alltombarnvagnar 25 oktober, 2012 - 19:00

Hej Anna!
Hm. Det låter lite konstigt. Visst händer det att saker skvätter in i varukorgen men sådär som du beskriver det, det känner jag inte igen alls. Är det via bakhjulen eller framhjulen tror du?
/Anna

Reply
Anna F 26 oktober, 2012 - 19:46

Hej!
Det är från bakhjulen. Jag plockar löv från chassit där uppe där staget från bakre hjulen möter staget från främre hjulen…

Jag är supernöjd med vagnen annars, men det här gör mig ledsen! Det är samma problem med snö, då får jag massa snö i varukorgen istället.

Vet du om bakhjulen har bytts ut mellan årsmodellerna? (Framhjulen och swiweldelen har jag fått utbytt, de funkade ju inte på 2009.)
/Anna F

Reply
alltombarnvagnar 28 oktober, 2012 - 11:01

Hej Anna!
Tyvärr, känner inte igen det alls och tycker att det låter ganska konstigt. Är bakhjulen väldigt uppruggade i ytan, kanske fastnar löv och grus enklare då? Hjulen slits ju med tiden, mer med plasthjul än lufthjul gör. Så vitt jag vet har bakhjulen inte ändrats men jag vet att det var något knas med någon skruv som kunde lossa inuti bakhjulen på de äldre årsmodellerna. Jag tycker du ska försöka ta dig till en Brio-återförsäljare (rekommenderar Brio Store i Sthlm om det funkar för dig) och beskriva problemet för dem och se om de är något de vet hur man åtgärdar!
/Anna

Reply
Anna F 28 oktober, 2012 - 22:20

Hej igen!
Tack för hjälpen! Brio Store har jag långt till men jag kan ju faktiskt börja med att ringa. 🙂
Tack igen, och tack för en bra blogg!
/Anna

irini 25 oktober, 2012 - 08:36

Bestämde mig för att beställa hem vagnen igår tog färgen Berry med vitt chassi 12 modellen! Provkörde den litegrann för någon månad sen i babyland, jag tror jag kommer bli jätte nöjd iallfall! 🙂 Okej tack så mycket!

Reply
Sofie 30 oktober, 2012 - 09:42

Hej
Letar tillbehör till min nya brio go 2013-vad jag förstår finns det inte tillbehör såsom mugghållare osv spec till go. Någon som kan tipsa om någon bra modell som passar?

Reply
Mari-Helén 3 november, 2012 - 09:00

Hej!
Skrev en fråga till dig ang. Brio Go-13 på din äldre recension om go:n 🙂 hoppas du kan svara på den under ngt inlägg!
Mvh,Mari-Helen

Reply
Jenny 1 maj, 2013 - 15:32

Hej! Vi går i tankarna om att köpa vår första barnvagn och har fastnat för brio go. Däremot tyckte vi att liggdelen gungar väldigt när vi vart och provkört i butikerna. Säljaren sa att det blir annorlunda när det ligger vikt i, men kan det bli så stor skillnad?
Tack på förhand!
Jenny

Reply
alltombarnvagnar 2 maj, 2013 - 21:38

Hej Jenny!
Jo men lite svikt är det ju i liggdelen, men det är ju bra för är den helt fast så är det ju bebisen som får skaka istället när man kör på ojämnt underlag. Har dock inte upplevt Gos liggdel som gungig, och jag har ju kört den med bebis i så det kan nog stämma som säljaren sa.
/Anna

Reply
Britax Go Big – en första titt! 2 juni, 2016 - 08:50

[…] av. En kortfattad beskrivning av vad som skiljer Go Big åt från Britax Go (som ju tidigare hette Brio Go) och Britax Go Next (tidigare Brio Go Next) är att Britax uppdaterat just de tre vanligaste […]

Reply

Lämna en kommentar