Nuna Pepp

av Anna

Recension av Nuna Pepp
Inköp:
 Vi har fått låna vagnen för att kunna skriva om den, inköpspris är cirka 2295 kronor.
Försäljning: 
Det är svårt att bedöma andrahandsvärdet på en ovanlig vagn men cirka halva nypriset?
Typ av vagn: 
Lättviktssulky, resevagn.

Alla gillar väl en underdog? I boxningsfilmerna är det den taniga ungen som visar sig ha oanad talang och i slutscenen vinner allas hjärtan och titeln, förstås. På samma sätt var Nuna Pepp för mig en helt okänd vagn som slog från underläge och visade sig imponera över förväntan. Vagnen ska inte förväxlas med Nuna Buggy, som är en äldre modell som saknar liggläget som Nuna Pepp har. För mer officiell information kan ni besöka Nunas hemsida. Jag får ofta frågan om vilken vagn som är den bästa eller den perfekta. Den vagnen existerar inte, hur bra en vagn är vill jag snarare påstå är något ytterst kontextuellt. För att göra en sista jämförelse så kan man inte låta en barnvagn tävla i någon annan viktklass än dess egen. Nuna Pepp är inte en terrängvagn, inte heller en vagn för långpromenader i powerwalktakt. Men däremot kan man se Peppen som en högintressant konkurrent till det breda segmentet av paraplyvagnar, då den blir väldigt liten ihopfälld och mer än väl uppfyller kraven för en resevagn samtidigt som den erbjuder ett generöst svängutrymme för benen för den som kör vagnen, och ett riktigt bra viloläge för barnet som sitter däri.

Hur barn i olika åldrar verkligen ryms i vagnen är en viktig detalj som produktbilder sällan erbjuder. Mina två barn är numera drygt 3 år och snart 1,5 år gamla. Stora är precis under metern lång och lilla är gissningvis mellan 80 och 85 cm lång. De väger 12,5 respektive 14,5 kg. Som ni ser sitter 1,5-åringen hur bra som helst i vagnen, fötterna har en liten bit kvar till fotstödet . 3-åringen får böja benen något men huvudet når precis upp till suffletten, som för övrigt ger mer utrymme på höjden i uppfällt läge. Nunan har tre positioner på sittdelens rygg; upprätt sittläge, tillbakalutat viloläge och ett liggläge som inte är helt plant men har ungefär samma lutning som sittdelen på en Brio Go. Nuna Pepp känns väldigt stabil och har inte haft någon tendens att välta trots att min dotter (bakom min rygg) använt den som klätterställning. Hon verkar för övrigt uppskatta att hon lätt kan ta sig både i och ur vagnen utan vår hjälp, vilket även är trevligt för ryggarna på oss föräldrar. Notera även att maxvikten för Peppen är 18 kg, tre kilo mer än de flesta vanliga sulkys och ett kilo mer än Bugaboo Bee.

Som ni ser på bilderna ovan så blir Peppen lika hög men ganska mycket kortare än Bee + i hopfällt läge. Jag gillar att jämföra mina vagnar med varandra så här kommer lite mått för ett bättre perspektiv på Peppens storleksförhållande:

Bredd
Pepp: 55 cm. Bee +: 53 cm.

Vikt
Pepp:
8,5 kg. Bee +: 8,3 kg.

Diameter på hjulen:
Pepp:
13 cm. Bee +: 15 cm.

Från överkant på handtag till golv:
Pepp:
 104 cm. Bee +: 106 cm.

Mått ihopfälld (HxBxD):
Pepp: 
73 x 55 x 26 cm. Bee +: 90 x 45 x 34 cm.

Maxvikt enl tillverkaren:
Pepp: 
18 kg. Bee +: 17 kg.

Den största skillnaden mellan Nuna Pepp och Bugaboo Bee är att Bee är vändbar. Men om inte det är ett krav på vagnen så erbjuder Pepp på vissa punkter faktiskt mer än vad Bee gör. Peppen har en något mindre varukorg och inte ett lika lättförändrat utseende, samtidigt som den är precis lika enkel, ja nästan enklare, att fälla ut och ihop.

För mig var hjulen på Peppen det absolut största frågetecknet. De ser nämligen både små och plastiga ut. Min erfarenhet av plasthjul är dels en sämre stötdämpning men också ett trögare rull, i synnerhet så fort man lämnar plana, släta golv inomhus. Överraskande nog visade det sig att Peppens hjul inte skakar särskilt mycket alls ens på grusvägar, jag har haft andra vagnar med större hjul som hanterat grövre underlag sämre. För att ni inte ska behöva ta mig på mitt ord enbart kan ni spana in vagn och hjul på den här lilla filmen. Vagnen körs först på grus och därefter på asfalt. Själv rullet är riktigt imponerande, trots 15 kg barn och fullproppad varukorg är vagnen enkel att styra med en hand, även om man går vid sidan av din. Min man är 185 cm lång och behöver inte begränsa sin steglängd när han har handtaget i högsta läget.

Nuna Pepp in action:

Om vi ska gå in lite mer på detaljnivå så har jag hunnit med att första hata, göra en kovändning och därefter total-älska selen på Peppen. Jag kunde inledningsvis inte för mitt liv begripa varför den skulle vara så krånglig att den gick att ta isär i fem delar, men när jag använt vagnen med barn i så har jag insett vilket genidrag det är att jag slipper krångla ur min otåliga dotters armar ur selen när det är dags för henne att klättra ur vagnen. Jag behöver bara trycka på knappen och vips kan hon själv ta sig ur vagnen utan att riskera att i sin iver fastna och ramla! När barnet ska spännas fast igen hakar man snabbt i axeldelarna med midjeremmarna och sen är det bara att klicka ihop. Selen är dessutom gjort i ett lite ovanligt material som känns väldigt naturligt och mjukt mot barnets kropp. Höjden på axelfästena går att reglera i tre olika lägen och det är inte särskilt komplicerat att ändra.

Till Nuna Pepp finns det ett flertal olika tillbehör att köpa till. Jag är absolut ett fan av accessoarer men rekommenderar alltid att man först använder vagnen för att känna efter vilka behov man har och vilka eventuella tillbehör som kan fylla dem. Ska du använda en Nuna Pepp som resevagn så är ju reseetuiet väldigt smart. Jag trodde det skulle krävas våld och blodspillan för att få ihop väskan men passformen är perfekt och den är utrustad med små tossor, fästa med ett gummiband, som kan träs över bakhjulen om man vill rulla fram vagnen istället för att bära den över axeln eller som en ryggsäck på ryggen. Myggnätet fästs vid chassit med kardborrband och viks ihop på samma sätt som ett solskydd för bilrutan. Regnskyddet, som inte kom med på bild, funkar likadant. Parasollet är enligt samma princip som alla andra barnvagnsparasoll och åkpåsen/footsacken (den har en tunnare vaddering) är enkel att få på plats, den nedvikbara delen hålls undan med hjälp av magnetfästen.

Hjulen på Nuna Pepp får klart godkänt även i finare terräng men i en perfekt värld kunde de gärna ha ett yttre lager av gummi för att eliminera något av den plastiga känslan. Handtaget regleras enkelt med två spärrar och det sitter som berget. Totalt sett ger Nuna Pepp ett väldigt gediget och genomtänkt intryck. Varukorgen fick gärna vara ännu rymligare och suffletten skulle kunna bli något länge, även om den har en solskärm och i fullt sittläge går att dra fram ytterligare ett snäpp. Nuna Pepp finns i flera olika färger, det här är en Licorice men spana gärna in dregelvänliga Emerald i en snygg nyans av petrol och färgglada Raspberry och Wineberry! Ska du handla din vagn i Sverige får du dock hålla till godo med endast Licorice så de andra färgerna tyvärr inte säljs här.

Som jag ser det ska en barnvagn fylla ett mångdimensionellt behov. Den ska passa mina barn, helst bägge två, men också vi föräldrar ska båda känna oss lika bekväma med att använda den. Just nu är det min man som är föräldraledig och även om jag gillar Peppen väldigt mycket och verkligen kan se att den fyller en funktion i vår barnvagnspark, så har han blivit helsåld på den. Kombinationen av att den är enkel att hantera, otroligt skön att köra samt blir så pytteliten ihopfälld att man nästan glömmer att den ligger i bagageluckan eller står i ett hörn i hallen gör Nuna Pepp till en extremt prisvärd vagn. Därtill är den bekväm för barnen och liggläget gör att den går att använda även till barn som vill sova längre stunder i vagnen. För dig som inte behöver ha en vändbar sits och som har en tightare budget att införskaffa en smidig extravagn för lättare promenader eller shopping så bör Nuna Pepp vara ett alternativ. Peppen må vara en okänd underdog, men efter att ha testat den grundligt har jag kommit till slutsatsen att den helt klart förtjänar mer uppmärksamhet.

Du kanske också gillar

16 kommentarer

Martina Halvarsson 7 juni, 2012 - 09:37

Hej!
Har en Teutonia Prestige som jag varit jättenöjd med under tjejens första tid, och egentligen är den fortfarande bra, vi bor på landet och gillar friluftsliv. Nu känns den dock i många lägen så tung, jag har fått problem med tennisarmbåge/musarmbåge, och efter 2 timmar på ett köpcentrum igår kändes armen inte bra 🙁 Vi åker ofta också långt till släkten med fullpackad bil. Börjar därför titta efter en lättare vagn, resevagn kanske man kan kalla det men inte bara en nödlösningsvagn utan en man kan ha när man åker någonstans, nära eller långt bort. Nuna Pepp låter intressant men skulle gärna få tips på ungefärligt motsvarande vagnar. Kravlista:
– helt handtag, båge som på peppen
– svängbara

Reply
Martina Halvarsson 7 juni, 2012 - 09:39

(blev avbruten på ngt sätt)
– gärna kunna ha barnet mot mig, är bara 10 mån
– fullt liggläge
– liten ihopfälld
– lätt och lättkörd, med bra stabilitet
– inte alltför dyr, eller finns begagnad

Tack!!

Reply
alltombarnvagnar 7 juni, 2012 - 09:46

Hej Martina!
Den enda vagn jag på rak arm kan komma på som uppfyller ALLA dina krav är Bugaboo Bee. Finns i två modeller, Classic eller Plus. Dyr i nyinköp men finns många på Blocket för omkring 3500-4000 kr. Har gott andrahandsvärde så är man rädd om den går den ju förstås att sälja vidare sen!

Här är en jämförelse mellan Plus och Classic: http://blogg.alltforforaldrar.se/alltombarnvagnar/2011/12/bee-classic-vs-bee/
Och en recension av Bee Plus: http://blogg.alltforforaldrar.se/alltombarnvagnar/2012/01/bugaboo-bee-plus/

Om du skulle kunna tumma på två saker: helt handtag och vändbart säte, då blir utbudet gigantiskt mycket större.
/Anna

Reply
Martina 8 juni, 2012 - 20:48

Hmm, om man inte behöver ha barnet mot sig då? Tyvärr har jag inga barnvagnsbutiker nära, och de som finns på lite avstånd har inte stort sortiment alls. Skulle därför behöva tips så att jag kan kolla upp var jag kan titta och provköra någonstans.
Vet du något om Britax vagnar, eller Maxi-Cosi?

Och som ytterligare alternativ, om man hoppas på barn nr 2 ganska snart, finns det bra vagnar som uppfyller kraven ovan som sedan kan bli syskonvagn??? Kanske bäst att inte komplicera saker, utan skaffa en bra singelvagn nu och om man inte har användning för den sälja den senare…
Tack!

Reply
alltombarnvagnar 9 juni, 2012 - 20:48

Martina, du borde gå med i min barnvagnsgrupp på Facebook så kan du byta erfarenheter direkt med andra och kanske också få tips om bra barnvagnsbutiker i ditt närområde!
https://www.facebook.com/groups/141568512604292/

Brio Spin är en sulky jag personligen är väldigt förtjust i, ska du ha en paraplyvagn vet jag att många gillar Maclaren och Chicco Liteway, har dock aldrig haft någon av dem själv! Och ja, jag skulle satsa på en bra singelvagn och söka syskonvagn när det behövs!
/Anna

Reply
therese 30 september, 2012 - 20:37

var kan man köpa denna vagnen? 😀

Reply
alltombarnvagnar 30 september, 2012 - 20:40

Hej Therese! T.ex. här hittar du Nuna Pepp: http://www.jollyroom.se/produkter/barnvagnar-1/sulkys/nuna-pepp-licorice.html
Finns även en annan modell, som heter Nuna Buggy, men den har inget liggläge alls.
/Anna

Reply
Emma 5 januari, 2013 - 21:57

Hej, Nuna pepp verkar vara en riktigt bra resevagn! Vi söker en smidig vagn för vår långe tvååring. Såg i din recension att även ett barn som är en meter lång verkar få plats. Har du några mått på sittdelen, framförallt ryggstödets längd, längd upp till sufletten och den totala ligglängden? Tycker du att denna vagn passar även för större barn, eller har du några andra tips på smidiga vagnar som passar ett långt barn?

Tack på förhand!

Mvh Emma

Reply
alltombarnvagnar 8 januari, 2013 - 20:50

Hej Emma!
Jag tycker att Pepp funkar lika bra för bägge mina barn faktiskt, och bara det faktum att den har en maxvikt på 18 kg gör ju att den går att använda längre och till större barn. Har tyvärr inga mått just nu, jag kan försöka ordna det men just nu är mitt vanliga liv lite extra stressigt så jag vet inte när jag hinner!
/Anna

Reply
Hanna 14 januari, 2013 - 10:50

Hej! Har försökt att hitta reseetuiet men inte lyckats. Vet du var jag kan köpa det? Det borde väl passa till nuna buggy också?

Med vänlig hälsning, Hanna

Reply
alltombarnvagnar 14 januari, 2013 - 21:32

Hej Hanna!
Ja, det borde passa men jag vet tyvärr inte var du kan hitta det. Har själv bara lyckats hitta det i utländska webshops. Prova att höra med t.ex. Bonti, som säljer Pepp, och se om det är något de kan beställa in åt dig?
/Anna

Reply
Gabriella Wiklund 25 november, 2013 - 11:52

Hej

Frågan om Nuna Pepp
Vi ska flyga till USA och undrar om den är bra som extra vagn att ha med. Lillen kommer vara 7 mån då.
Tror du den rullar okej på snö?

Jag är så kluven just vilken vagn man ska ha som inte går sönder under flygningen.

Tack för svar.
mvh
Gabbi

Reply
Anna 25 november, 2013 - 23:31

Hej Gabbi!
Hm, fast jag haft den i över 1,5 år så har jag inte kört den så mycket i snö utan valt andra vagnar då. Djup blöt snö, det blir antagligen inte kul. Men hårt packat eller om det är plogat, det kan nog gå? Men det bästa är nog en vagn med större hjul skulle jag tro! I övrigt är Nuna Pepp verkligen en bra vagn, har inte rest med den själv men kan tänka mig att den är perfekt för ändamålet för den är väldigt robust. Vad har ni för resevagnsbudget?
/Anna

Reply
Gabbi 26 november, 2013 - 08:14

Hej
Tack för svar.
Resebudget är några hundra hade jag tänkt.
Köpa något begagnat annars går maken inte med.
Vi har nu en britax vagn. Men är så oroligt att den går sönder
Under flygningen eller att det är för osmidigt att ha med.
Man vill ju ha något enkelt litet och inte för dyrt. Sen måste
Den passa att ha en liten 7 mån bebbe i som halv ligger eller liggläge.
Eftersom dom sover mycket.

Reply
Kind+Jugend – en barnvagnsnörd på mässa del 1 17 september, 2014 - 09:07

[…] Nuna och Joie i två intilliggande rum. Nuna ligger ju bakom en av mina favoritvagnar; Nuna Pepp, och nu kommer den i en ny version som kallas Pepp Lux. Suffletten har utrustats med en rejält […]

Reply
En första titt på Nuna Pepp Luxx 21 juli, 2015 - 10:49

[…] Nuna Pepp är en vagn jag gillat i flera år nu, ända sedan jag testade den första gången våren 2010. Den äldsta versionen hade inget liggläge alls, men till Pepp hade vagnen utvecklats och det fanns både ligg- och viloläge. Nu har en tredje version av Pepp sett dagens ljus – Nuna Pepp Luxx. De främsta skillnaderna mot föregående modeller är en rejält föbättrad sufflett, det ställbara fotstödet och en annan vaddering under klädsel, som gör vagnen mjukare och lite mer ombonad. För den som kört Pepp tidigare kommer man även märka av en något förändrad mekanism för att höja och sänka handtaget, en i mitt tycke bättre funktion för att hålla chassit låst när vagnen är ihopfälld och en del andra mindre ändringar – uteslutande till det bättre. […]

Reply

Lämna en kommentar