Recension av Babystyle Oyster

av Anna


Babystyle oyster
Eftersom jag i min vagnpark har eller har haft en Bugaboo Cameleon, Frog och en Bee + så blir det jämförelser med de vagnarna.  Det här är enbart en jämförelse av sittvagnar, jag har inte använt liggdel till någon av vagnarna. Babystyle Oyster är vad du får om du parar en Cameleon med en Bee +. Oystern får sitt chassi från Cameleon och sitsen från bee+. Rangligheten som många stör sig på hos Bugaboos vagnar har den dock inte fått alls, den har istället ärvt stabilitet och robusthet från sin avlägsna släkting Emmaljunga. Det finns ingen som helst ranglighet i Oystern, den står stabilt på jorden. Inte ens med en tung skötväska på handtaget har den tendens att välta. Man får trycka ganska hårt på handtaget för att den ska tippa, även om det inte sitter något barn i. Rent storleksmässigt är Oystern mest lik Cameleon. Den är ungefär lika hög, lika bred och lika lång. Bee+ är mindre på alla sätt och vis.

Oystern är inte en ombonad vagn som barnet sitter i utan sitsen är mera som en stol. Bra för barn som är nyfikna och vill se världen men mitt i vintern är det inte riktigt lika mysigt, vagnen är då väldigt öppen. Både Oyster och Cameleon har bygel vilket både jag och min unge tycker om. Ungen gillar att hålla sig i den och lägga fötterna på den. Bee+ saknar originalbygel och det finns ingen som går att använda när ungen åker bakåtvänt. Oysters bygel är enkel att klicka loss och går även att klicka loss i ena änden och böja bort. Suffletten på Oystern tycker jag är väldigt bra. Den är stor i sitt grundläge men på den finns det en dragkedja och öppnar man den kan man dra ut den lite till. Den finns även en tittlucka. Selen är lång och bra och det går att ta loss axeldelen så att man bara knäpper midje- och grendelen.

Oystern har teleskophandtag och handtagets material är väldigt skönt att hålla i. Det är någon form av konstläder som jag absolut föredrar framför skummet som de flesta vagnar har. Men inget solsken utan regn. Handtaget är ganska kort, jag är 172 cm och har handtaget på högsta läget. Har jag det lägre sparkar jag på hjulaxeln när jag går.  Handtaget regleras i höjd med hjälp av en knapp. Det har fyra olika lägen och för mig räcker det men det hade inte skadat om det gick att dra ut lite längre. Varukorgen är bra byggd, tre höga sidor och en låg gör att det går att stoppa i mycket i den. Det är bara att bygga på höjden. Med sisten framåtvänd är den väldigt enkel att komma åt. Är sitsen bakåtvänd är det inte riktigt lika enkelt men det är fortfarande inte svårt eller krångligt.  Varukorgen har ingen dragsko eller liknande men jag har inte haft några problem alls med att saker åker ur. Någon kommenterade att varukorgen ser ut att sitta väldigt nära marken. Det gör den men det är ingenting jag tänkt på innan jag fick höra den kommentaren och det är ingenting som stört mig alls.

När man ska fälla ihop Oystern behöver man inte ta bort sittdelen utan man fäller den bara framåt eller bakåt beroende på åt vilket håll man har sitsen. Med sitsen bakåtvänd blir den inte jätteliten och smidig men bara att den går att fälla med sisten på gör att den plockar poäng i min bok. Är sitsen framåtvänd blir den mindre men då måste man ta bort bygeln, det slipper man om den är bakåtvänd. Hjulen är i plast och det är en av de sämsta sakerna med vagnen. De är hårda och jag tycker inte om dem.  Jag hade föredragit lufthjul eller foam.

Med vagnen kommer det en dyna, footsack, regnskydd och myggnät. Dynan är lagom mycket vadderad och footsacken är fodrad och perfekt när det är lite kyligt ute men inte så kallt att man behöver ha åkpåse. Regnskyddet har jag inte använt så det har jag inte så mycket att säga om, förhoppningsvis tål det vatten. Myggnätet är fastsatt under fotstödet och ligger i en liten ficka med dragkedja. Det är bara att öppna och dra upp det över vagnen. Vid suffletten finns det fästen för myggnätet. Hela myggnätet går att ta bort helt.

Vill man ändra sin vagn lite finns det colourpacks att köpa. De består av en dyna och en sufflett. Det finns även åkpåse, skötväska, parasoll och bilstolsadapter (för Maxi Cosi) att köpa. Vagnen finns i nuläget inte att köpa i Sverige men den går att beställa från  Pramworld i England. För närvarande kostar den £340 (≈ 3600:-) för svart- och spegelchassi och £314 (≈ 3300:-) med silverchassi. Till det priset tillkommer en frakt på £20 (≈ 200:-). Liggdel finns att köpa till för £103.50 (≈ 1100:-). Rent körmässigt så tycker jag verkligen om oystern. Den känns tyngre att köra än både cameleon och bee+ men det stör mig inte alls och rent viktmässigt väger den nästan exakt som cameleon. Den är lättkörd och smidig samtidigt som den känns robust och stabil!

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Madde Ericsson 2 maj, 2012 - 08:14

”Handtaget regleras med ett handtag? På handtaget.” Knapp kanske är ett bättre ord.

Fin vagn, synd att den inte är så lätt att tippa och har plasthjul 🙁

Reply
jennie 15 mars, 2013 - 12:18

Hej!
Jag skulle behöva ett råd/bolla ideer:)

Jag är ute efter en ny vagn som har kraven: lätt, LÄTTKÖRD, vändbar sits, inte så bred och helst lätt att fälla ihop (kommer att bo i bilen)

Behovet är: Stadsvagn, resor och att den i helst klarar en promenad.

Dom här vagnarna står det mellan: Bee+, cam, ozone eller Oyster

Vilken skulle du ha valt?

Tacksam för svar.

Reply
alltombarnvagnar 15 mars, 2013 - 22:02

Hej Jennie!
Av de vagnarn skulle jag lätt ha valt en Bee+! Cam fälls ju i två delar, Ozone vet jag inte så mycket om så jag får passa lite där men Bee+ känns nog mer som det du efterfrågar än både den och Oyster. Jag tycker Oyster är den ultimata city- och resevagnen för mindre barn!
/Anna

Reply
Jennie 17 mars, 2013 - 15:37

Hej och tack för ditt svar.
Glömde av att nämna att han är 10 mån. Stl på vagnen har mindre betydelse än hur lättkörd den är. Känner min nyfiken på odystern, men vilken tycker du är mera lättkörd odyster el cam i stads miljö?

Mvh Jennie

Reply
alltombarnvagnar 18 mars, 2013 - 13:02

Hej, jag tycker nog Cameleon har lite bättre rull faktiskt, men det där är ju lite av en smaksak så svårt att råda andra om!
/Anna

Reply
Kind + Jugend 2015 – del 2 27 september, 2015 - 11:21

[…] är inte ett särskilt känt märke här i Sverige ännu. Det hade en mindre hype med modellen Oyster under 2012 men sedan hände inte så mycket mer. Var man sugen på en vagn från Babystyle så […]

Reply

Lämna en kommentar