Hesba Corrado

av Anna
hesba_1

Recension av Hesba Corrado
Inköp: 
Denna vagn är ett recensionsexemplar, inköpspriset för Hesba Corrado med sittdel och hårdlift ligger på omkring 12000 kr.
Försäljning: 
Det finns ont om nyare modeller av Hesba på andrahandsmarknaden.
Typ av vagn: 
Kombivagn med hårdlift som placeras i sittdelen.

I slutet av maj 2014 påbörjade jag en lite temaperiod på bloggen som jag kallade fyra fasta hjul. Jag ville köra en vagn för bebisar och en vagn för lite större barn. Nu känner jag mig säker på att fasta framhjul är och förbli något som inte passar just mig som person, men min slutgiltiga intryck av Hesban är ändå gott. Om jag en dag skulle behöva en vagn med fyra fasta hjul, så skulle jag absolut kunna tänka mig att köra Hesba lite mer. Vissa av mina fördomar om den här typen av vagn kom faktiskt riktigt på skam. Jag trodde att den omöjligtvis kunde göra sig väl inne i stan men väl i city så visade den sig vara ganska lättkörd och smidig ändå. Vagnen har enbart körts med en 3-5 månader gammal bebis i hårdliften, sittdelen har jag endast testsuttit bebis i. Jag kommer därför bara kunna uttala mig om vagnen som liggvagn och när den har begränsad viktbelastning. Bebis vägde under 7 kg och Hesbas maxviktskapacitet för sittdelen är 15 kg.

hesba_allmant

Hesba Corrado ser ut som en vagn som en kunglighet skulle kunna köra runt med. Det kromade chassit och den städade retrolooken drar till sig både blickar och komplimanger. Först när man tittar lite närmare så inser man att Hesba ändå plockat in en del moderna funktioner i vagnen, det tydligaste exemplet på det är väl knäledshandtaget. Handtaget är ställbart i flera olika vinklar och kan vikas in nedåt så att vagnen tar upp mindre plats på längden när den ska lastas in i bilen eller när man åker buss eller tunnelbana. Jag tyckte att det var riktigt bekvämt att hålla i och långt nog för att jag ska kunna komma bort från vagnen tillräckligt för att kunna ta ut stegen rejält. Att gå raskt med långa kliv är något Hesban enkelt lockar en till med sitt magiska gung. Det här är vagnen absolut bästa egenskap, den glider fram så mjukt och barnet i vagnen vaggas till sömns utan att själv riktigt förstå vad som hände. Inte för att den ser ut som det men Hesba Corrado visade sig därför vara en väldigt bra promenadkompis när man ska ta sig en powerwalk genom Nacka naturreservat.

hesba_utrymme

Hårdliften till vagnen är stor och rymlig, jag får innermåtten till cirka 80 x 34 cm. En normalstor bebis på 3,5 månad har som man ser på den somriga bilden ovan riktigt gott om luft i både huvud- och fotändan. Tar man ur hårdliften och lägger barnet direkt i sittdelen så blir det förstås ytterligare några centimeter åt alla håll. Liggdelen är faktiskt så rymligt att jag använde de två nedre decimeterna som ett förvaringsutrymme för småsaker jag önskade ha nära till hands. Varukorgen är dock relativt stor den också. Metallkorgar är ju alltid rejäla och känns väldigt svåra att råka förstöra på grund av överbelastning. Enda nackdelen jag ser men den typen av varukorg är att man inte kan förvara småsaker direkt i den utan måste ha en väska eller påse däri. Utan att behöva krångla fick jag ned en rejäl skötväska, en bärsele och en rejäl shoppingkasse. Det skulle inte vara svårt att handla mat med Hesba Corrado för det går med enkelhet att ställa i alla fall två matkassar under vagnen. Hårdliften är mysig med sitt vackra innertyg och vill man göra den mer ombonad och lite trängre för det lilla barnet så kan man vintertid få ned de flesta åkpåsar i vagnen och på sommaren går det att bädda med lakan och få vagnen sval.

hesba_detaljer_1

1: Bromsen är av den klassiska modellen som kniper åt direkt på hjulen. Den är riktigt hård och om sanningen ska fram var jag första tiden lite irriterad över att jag fick ta i så med foten för att kunna låsa upp den, för att låsa gick på ett kick. Sen kände jag mig lite dum när jag insåg att bromsen inte hade fått sin form för att bara vara snygg, den hade ju en funktion. Böjen i mitten är till för att man enkelt ska kunna trycka nedåt för att få bromsen att låsas upp. När jag väl insett det så blev det förstås betydligt enklare.
2: Så här ser den lilla spärren ut som håller sittdelen kvar på chassit. Den sitter stadigt men för den som precis som jag oftast kört vagnar med en annan typ av låsning av sittdel till chassit så kändes den här lösningen ganska analog, men samtidigt väldigt säker. Man ser med blotta ögat om man klämt åt tillräckligt eller inte.
3: En annan lösning som jag var lite mindre förtjust i är hur suffletten justeras på sittdelen. Att den kan justeras i längd längs med sittdelen känns väldigt smart, då kan man enkelt anpassa hur mycket man vill ska skuggas utifrån längd och storlek på barnet. Dock kändes det ibland lite för tidsödande att behöva skruva upp två skruvar, en på vardera sida, för att åstadkomma detta.
4 och 5: För att fälla ihop chassit så drar man upp två svarta plastringar som håller handtaget låst mot chassit, sedan viker man bara handtaget framåt för att fälla vagnen – efter att man lossat säkerhetsspärren på andra sidan av vagnen.

hesba_ihopfallning

Det går att fälla Hesba Corrado med sittdel och hårdlift på, som bilden överst visar. Den blir dock inte särskilt liten i storlek om man gör så. För mest kompakt förvaring så tar man därför av sittdelen först, fäller chassit separat och staplar sedan sittdelen med liften i, ovanpå chassit. Vår bil är en normalstor VW Touran och Hesban rymdes fint i bagageutrymmet, men inte på djupet utan bara på bredden. Ska man ha vagnen som en bil som regelbundet ska stoppas i och ur en bil så är det antagligen klokt att ha en större bagagelucka så att man slipper plocka isär vagnen men kan rymma både den och annat man behöver ha med sig. Det jag gillar med den här typen av ihopfällning av en vagn är att det är så enkelt, vilken morfar eller farmor som helst som ska ut med sitt barnbarn kommer fixa det genom enkel logik. Uppfällning är lika lätt den, lyft vagnen i handtaget tills chassit är utfällt och kläm ned plastringarna igen.

hesba_hjulen

Hesba Corrado kanske ser stor ut men i själva verket är den till bredden sett helt normal, även ställt mot vanliga, moderna vagnar. Vid hjulen (1) så är Hesban cirka 57 cm bred, vid navkapslarna cirka 61-62 cm (2) och vid bromsen är den 60 cm bred (3). Hjulen är av vit gummi och verkar tåla både grus och annat ojämnare underlag väl. Navkapseln har en liten reflex, vilket känns modernt, men det känns tråkigt att de ska sticka ut så mycket som de gör med tanke på att en vagn som är smalare än 60 cm är en vanlig förfrågan från familjer som bor i hus med små hissar. På bilden ovan syns även vagnens fjädringsmekanism, och Hesba har som sagt en mycket god fjädring både i sidled och på höjden.

hesba_detaljer_2


Tar man ur hårdliften och tittare närmare på sittdelen så hittade man följande:
1 och 2: Ställbart fotstöd som kan låsas i flera olika lägen och som känns både stadigt och stabilt.
3: Sele som går att reglera i längd och som är fäst i sittdelen både vid axlarna och i sidorna, samt förankrad runt grenstroppen fäst i vagnens bygel. Bygel är avtagbar och med lite stuns i så att den kan böjas åt sidan lite grann.
4: Sufflettfästena ser precis ut som på min dockvagn från när jag var liten, blev lite nostalgisk över hur snygga de är. När suffletten bara ska vara delvis uppfälld eller när den ska fällas ned så är fästet vinklat som på bilden…
5: …och när suffletten ska vara fullt utfälld i spänt läge så trycker man till sufflettfästet nedåt så att det blir rakt. Fördelen med den här typen av fäste är att suffletten verkligen sitter som den ska och aldrig glider bakåt, nackdelen är att man ibland kan få ta i för både kung och fosterland för att lyckas trycka fästet på plats. Sånt där brukar alltid ge med sig efter en viss tids användning men har man svaga händer kan det var lite jobbigt när man inte lyckas uppbåda tillräckligt med kraft för att spänna suffletten fullt ut.

hesba_sittdel

Sittdelen är som sagt både stor och rymlig, mina äldre barn hade fått plats upp till åtminstone två års ålder. Sittdelen är förstås vändbar och det känns som att vagnen kan växa med barnet. Det enda hos Hesba Corrado som känns för litet är suffletten. Även om den kan justera längs med sittdelen och på så sätt skugga där man önskar, så är den snäppet för kort för min smak. Med hårdliften i så kan solen skina rakt in i bebisens ansikte även om jag lagt honom så högt upp i vagnen som möjligt. Vid promenader på de mest soliga dagarna och på kvällen, när solen står lågt, så har jag varit tvungen att hänga en sjal en bit ner över suffletten för att bebisen inte ska bli bländad. När Hesba i så många andra avseenden på ett snyggt sätt lyckas blanda det klassiska med det moderna så hade jag önskat mig antingen en sufflett som gick att fälla fram ett steg till, eller en solskärm som kan vikas ut vid behov.

Den stora behållningen med Hesba Corrado är definitivt den härliga körkänslan. Vagnens sköna gung, bra rull och känsla av lätthet. Trots att jag när det är ont om utrymme måste lyfta handtaget eller trycka ned det för att istället lyfta framhjulen på vagnen så känns det inte allt för tungt att svänga vagnen. Om den är lika välbalanserad med ett större barn i sittdelen låter jag dock vara osagt. Vagnen är perfekt för långa promenader i öppna utrymmen, jag önskar bara jag hade en träningoutfit som kunde matcha vagnen på ett värdigt sätt vid motionspromenaderna. Neonrosa och klassiskt smalrandigt, marinblått passar inte riktigt ihop. Det är inte det bästa alternativet för den som vill ha en kompakt vagn, trots att den inte är särskilt bred, och inte heller för den som ska fälla vagnen ofta. Däremot överraskade den med goda kvaliteter vid promenader både i stadsmiljö och i naturen. Fyra fasta hjul förblir något som inte riktigt klickar med mig, men om alla vagnar med swivelhjul plötsligt utrotades av en meteor så skulle Hesba Corrado stå med på min lista över möjliga barnvagnsalternativ. Om inte annat så är urbota stilig, det hände titt som tätt att jag och vagnen blev stoppad av gatan av förbipasserande som vill beundra den!

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Caroline 19 juli, 2015 - 00:08

Hej. Läste dena recension för andra gången och nu såg jag den underbara filten med elefanterna på!
Vart har du köpt den och vilket märke är det?
Mvh/Caroline

Reply
Anna 20 juli, 2015 - 10:36

Hej Caroline, filten kommer från Littlephant! 🙂
/Anna

Reply
Anna 20 juli, 2015 - 10:37

Eller nej förlåt, jag har visst flera elefantfiltar! 🙁 Sorry, den där filten har jag fått uppsydd av en tjej som kallar sig MinMinDesign. Vet inte om tyget finns kvar. Men du hittar henne här: http://minmin.tictail.com/
/Anna

Reply
Caroline 25 juli, 2015 - 13:31

Tack för att du tog dig tid att svara! 🙂
/Caroline

Reply

Lämna en kommentar