Carena Explore

av Anna

CE_1

Recension av Carena Explore.
Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar från Carena. Ordinarie inköpspris för Carena Explore  ligger på cirka 1895 kr.
Försäljning: Vagnen verkar för närvarande reas ut för omkring tusenlappen hos flera återförsäljare, begagnat pris ligger antagligen strax där under.
Typ av vagn: Paraplyvagn, resevagn, enklare sulky.

Carena Explore är en paraplyvagn på 9 kg som till viss del är snarlik många andra enklare resevagnar av paraplymodell ute på marknaden, men som samtidigt har några lite mer utstickande egenskaper. Intrycket den ger vid användning är framför allt att den känns väldigt gedigen för att vara en paraplyvagn, inte rackig i stommen utan stabil. Även ett barn som väger på gränsen för vagnens maxkapacitet om 15 kg kan röra sig i vagnen utan att den slutar stå stabilt. Sen är jag ett stort fan av Explores hela handtag, jag tenderar att alltid ha åtminstone en hand upptagen med att hålla i ett barn, nycklar, en telefon, matkasse eller dylikt. Ovanpå det så har Explore dessutom lite fjädring. Det är ingen terrängvagn fortfarande, men den är inte heller helt stum och stötig.

CE_3

Vagnen har ett bra, upprätt sittläge och ett bra liggläge, som inte är fullständigt plant men fullt tillräckligt för att även ett mindre barn ska kunna ligga bekvämt. Totalt har Carena Explore 4 olika läge på ryggstödet och det är enkelt att justera det mellan dem. På nedre delen syns sufflett i halvt och helt utfällt läge. Med solskärmen framme så täcker den vagnen bra och suffletten stannar kvar i det utvalda läget så man slipper gå och dra i den stup i kvarten.

CE_detaljer_1

Fotstödet är ställbart i tre olika lägen (bild 1, 2 & 3) och har men det nedfällt så finns det även ett fast fotstöd på vagnens chassi. Fotstöder justeras med hjälp av en spärr på undersidan, det är enkelt när man väl fått in knixet. Vagnen har ett bärhandtag (4) för enklare hantering i hopfällt läge. Suffletten är utrustad med en tittlucka (5 & 6) som fäst med kardborre. Tittluckan ger bra insyn, speciellt när ryggstödet är i liggläge så funkar det fint att se om barnet sover eller är vaket.

CE_detaljer_2

Mer detaljer!

  1. Varukorgen är godkänt rymlig och lättåtkomlig både bakifrån och från sidorna. Den tål antagligen ingen tyngre belastning men en liten tygkasse med ombyten och blöjor, jackor, en vattenflaska – ja helt enkelt det nödvändiga, det ryms bra.
  2. Framtill såväl som baktill har Carena Explore dubbelhjul, och på bakhjulen finns bromsarna som sitter ihop i samma system – bromsar man ena hjulet så bromsas automatisk också det andra bakhjulet. Bromsen tar bra och är enkel att använda.
  3. Carena Explore fempunktsele som funkar i princip precis som alla andra fempunktsselar, man kan knäppa ett fäste i taget dock och axelkuddarna är snyggt matchade med vagnens klädsel i övrigt.
  4. Vagnens bygel sitter hyfsat högt upp och inget av mina barn hade problem med utrymmet för benen när de satt i vagnen. Jag ska erkänna att jag innan jag förstod hur bygeln skulle tas av – den sitter fast ganska rejält vilket förstås är bra men knapparna är inte helt logiska vid en första snabb anblick, de är baktill/under fästena och båda ska tryckas in samtidigt – så svor jag lite tyst över att det var svårt att få barnen ur vagnen. Med bygeln av var det problemet förstås eliminerat. Ännu bättre om bygeln var en swingaway-typ, men man kan inte få allt!
  5. Fästet baktill på ryggstödet, som hålls uppe för att reglera de olika sitt- och ligglägena. Väldigt funktionellt och kärvade aldrig.

CE_ihopfallningI hopfällt läge (bild 4) blir vagnen varken mindre eller större än andra paraplyvagnar. Jag tycker den har varit enkelt att få plats med i bilen och hemmavid har den förvarats i en garderob utan att ta upp något större utrymme. Handtaget viker sig automatisk (bild 3), klurig konstruktion men smart för jag som förare av vagnen behöver inte själv komma ihåg att fixa med det. Ihopfällning är den klassiska för paraplyvagnar – tryck upp spärren i mitten baktill på chassit (1) och pressa sedan ned spärren på sidan (2). Sedan fäller vagnen i princip ihop sig själv, och den låser sig även med en spärr ihopfällt läge så den blir enklare att bära utan att den vecklas ut. För att fälla upp vagnen är det bara att öppna spärren och sedan lufta vagnen i handtaget och trycka emot lite med foten.

CE_2Utrymmet i Carena Explore är kanske vad som förvånade mig mest. De två översta bilderna är vår snart treåring i underställ och skalkläder, med en längd om cirka 1 meter och en vikt på cirka 15 kg. Till och med när hon envisas med extra säkerhetsåtgärder i form av cykelhjälm vid barnvagnskörningen så finns det gott om utrymme under suffletten och fotstödet är precis lagom för hennes ben. Som det syns väl på bilden så har hon en massa utrymme mellan magen och bygeln, så jag tvivlar inte på att hon skulle sitta lika bra i vagnen med en vinteroverall eller i en åkpåse. På de två bilderna nedan syns vår 4,5-åring som väldigt sällan åker vagn men gärna bidrar med input vid mammas förfrågan. Bilden till höger visar honom i liggläget med fotstödet uppfällt. Inte helt bekvämt för fötterna som fick dinglar fritt men överdelen av kroppen rymdes utan att huvudet putade ut i suffletten och då är han ändå cirka 108 cm lång. I normalt sittläge funkar det fasta fotstödet fint och det finns fortfarande luft kvar mellan huvud och sufflett när den är utfälld. Sittdelen är således riktigt rymlig vilket gör att Carena Explore får en lång användningstid och kan funka som extravagn även för barn som är så stora att de kanske mest går men på någon resa behöver vila benen lite då och då.

Vad gäller körkänslan så kan jag inte riktigt ta ut stegen som jag skulle vilja, men det kan jag väldigt sällan med paraplyvagnar. Jag är 170 cm lång men med rejäla kliv. Den kompromissen känns dock helt okej, jag ser inte Carena Explore som en vagn för långpromenade men som extravagn eller en resevagn så fyller den sitt syfte. Den rymliga sittdelen och hela handtaget är Carena Explores främsta fördelar, plus det faktum att även lite tyngre barn (sett i förhållande till vagnens kapacitet) kan åka i vagnen utan att den blir för tung att styra!

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Izabella 8 december, 2013 - 07:23

Jag skulle önska att få veta cirka mellan vilka åldrar man kan använda olika vagnar. Jag väntar mitt första barn och har ingen koll alls. När barnet är cirka sex månader ska vi resa utomlands och behöver en resevagn, men jag vet inte vilken som är bra. Denna verkade intressant, men det kändes som den är för större barn…

Reply
Anna 8 december, 2013 - 10:46

Hej Izabella! Det är svårt att säga något om åldrar då barnets storlek ofta är mer relevant, och det kan variera väldigt mycket från barn till barn. Sittvagnar är rent generellt godkända från 6 månader och uppåt. Carena Explore har ett bra liggläge så jag tror absolut att den funkar för en bebis på ett halvår, den är rymlig också så det kommer gå att bädda lite mjukt och mysigt i den om man vill också!
/Anna

Reply
Sandra 15 juli, 2014 - 09:55

Jag undrar om man kan använda ståbräda till denna vagnen?

Reply
Anna 17 juli, 2014 - 09:22

Hej Sara,
ja det ska funka. Dels har en Carena en egen ståbräda som jag TROR (ej 100% säker) ska funka på Explore, dels finns ju Bumpride och Lacal Buggy Board, minst en av de måste funka på Exploren.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar