Baby Jogger City Mini GT

Skrivet onsdag, 12 juli, 2017 · 19 Kommentarer

Recension av Baby Jogger City Mini GT
Inköp: Ordinarie inköpspris för City Mini GT är cirka 5000 kr med ordinarepris varierar mycket. Vagnen jag kört är ett recensionsexemplar från Baby Jogger.
Tillbehör: Bygel, lek/matbricka, regnskydd, åkpåse, kylväska och annat finns att köpa till.
Typ av vagn: Sittvagn.

När jag recenserar en vagn vill jag alltid kunna ta så mycket tid på mig som vagnen kräver. Visst. Efter att ha kört fler än 120 stycken vagnar så får jag ett intryck av en barnvagn ganska snabbt och ofta stämmer det bra. Därför klämmer jag ibland in minirecensioner på bloggen, när jag vet att många snabbt vill kunna läsa om en vagn och när det jag snappar upp på en vecka är tillräckligt för att kunna säga en del om vad modellen går för. Men ska man verkligen kunna bedöma hur bra en barnvagn är så ska man ju egentligen köra den i flera år, med flera barn och sen gärna låta den gå vidare till någon annan. För en bra vagn ska i mitt tycke ha flera liv och kunna serva flera familjer under sin år av rullande. Denna Baby Jogger City Mini GT la jag först händerna på 2015 och nu, nästan två år senare, kommer recensionen. Modellen är knappast någon nyhet. GT har funnits länge och givetvis uppdaterats genom åren, både vad gäller funktioner och utseende. De senaste årsmodellerna har dock mest skiljts åt vad gäller utbud av färger. Men en svart vagn är alltid en svart vagn, talesättet fungerar lika bra som för den lilla svarta klänningen. Och denna GT fick tillfälle att växa med mina barn. Jag visste egentligen redan innan vad jag skulle tycka om City Mini GT men nu när recensionen äntligen sätts på pränt så kan jag med duktigt med fakta i ryggen konstatera att det finns en anledning till att den här vagnen hängt med så länge. En anledning till att jag får drösvis med kommenterar om hur mycket andra älskat denna vagn så fort jag lägger upp en bild på GT. Och den anledningen är att Baby Jogger City Mini GT är en riktigt sittvagnsklassiker, nästan helt utan brister. När priset på vagnen i dagsläget dessutom är rejält pressat så blir GT otroligt prisvärd och en modell som alla som vill köpa en sittvagn eller sulky till sitt lite större barn borde överväga.

Baby Jogger City Mini GT är en fast framåtvänd sittvagn med liggläge, lång sufflett, ställbart handtag, rejäla, skumfyllda hjul och rymlig sittdel. Maxvikten är hög. I Europa är GT testad enligt standard och därmed godkänd för 15 kgs belastning men Baby Joggers egna tester tillåter mer och maxvikten på andra kontinenter är 30 kg. När man hanterar City Mini GT så känner man ganska snabbt att det är en rejäl och stabil vagn som man verkligen vågar låta tyngre barn sitta i.

Suffletten på City Mini GT är lång och fullt utdragen ger den väldigt bra skugga i vagnen, även när ryggstödet är nedfällt till liggläge. Suffletten har två tittluckor med klarplast i, och kan rullas ihop och fästas undan om man vill kunna ha ständig överblick över barnet. Materialet på klädseln är glansigt och det är nog en smaksak vad man tycker om det. Jag anser att det är ett plus när sittvagnar för äldre barn har en klädsel av ett mer tåligt material. City Mini GT är väldigt enkelt att snabbt få ren igen om den utsatts för matspill eller smutsiga skor. Samtidigt blir tyget lite halkigt och känns kanske inte så jättemysigt att sitta med bar hud mot, åtminstone inte när det är varmt och svettigt. Min personliga åsikt är att det praktiska ändå väger över. Jag behöver aldrig få hjärtat i halsgropen om en hel mjukglass skulle mosas in i sittdelen, det gegget är snabbt avsköljt och bortglömt. Väldigt praktiskt. Baby Jogger City Mini GT har en fempunktsele som är lätt att justera i längd. Vagnen har inte ställbart fotstöd utan en inbyggd kant framtill på sittdelen. Idag finns dock separat fotstöd att köpa till som är väldigt smarta, och som skapar en längre, plan liggyta vilket är bra om man har ett barn som ska sova i vagnen.

Vill man använda City Mini GT med bygel (1) så fästs den på bägge sidor av sittdelen. Bygeln kan vinklas men den är inte en swing away. När barnet ska sätta sig i vagnen får man alltså antingen lyfta i det över bygeln, eller ta bort bygeln helt först. Den bricka som finns för GT är dock av swing away-modellen. I det övre fästet sitter suffletten fäst. Det är fascinerade hur många av min favoritegenskaper hos en barnvagn som GT har lyckats klämma in – och en sådan är den rymliga varukorgen (2). Visst är den lite knepigare att komma åt om man har ryggstödet maximalt nedfällt, men varukorgens sidor är mjuka så enstaka föremål kan även packas in från kanterna. Varukorgen har mjuk botten och är inte den bästa om man ska packa många tunga matvaror men jag har testat den hårt och den tål mer än det ser ut. Vill man främst kunna lägga in mjuka, otympliga saker – som hela familjens jackor när man går in i ett köpcentrum eller på ett museum – så är det en lätt match för GT.

Det som främst utmärker City Mini GT från de andra av Baby Joggers mindre sittvagnar är, förutom att den har något större sittdel, förstås de namngivande GT-hjulen (4). Dessa hjul är skumfyllda och det gör att de fixar grusväg och lite terräng betydligt bättre än vanliga plasthjul. Och det helt utan risk för punktering. Framhjulet kan låsas i fast läge (3) och alla hjul är väldigt enkla att klicka av om man snabbt vill göra vagnen riktigt liten när den fälls ihop. Foamhjul som dessa är också bra för att det inte kan fastna grus i dem, så även om vagnen använts flitigt i många år så börjar den inte rassla från däcken.

Ryggstödet på City Mini GT fälls steglöst ned till ett så gott som plant liggläge. Att fälla ned det görs enkelt med en hand, när det ska fällas upp igen så tycker jag man behöver använda båda händerna för att det ska gå smidigt. Ett vanligt klagomål på GT är att ryggstödet är lite tillbakalutat även i sittläge och det stämmer. Det finns knep för att trycka fram ryggplattan lite till om man upplever att barnet irriteras av detta. På baksidan av ryggstödet finns en nätficka för ytterligare förvaring av sånt man vill ha nära till hands när man kör vagnen. City Mini GT kan nog med sitt material och sin långa sufflett uppfattas som lite svettigt, men när man har ryggstödet i liggläge så går det att ta bort tyget i huvudändan. Det kan rullas upp och under finns då ett lager meshnät. Det gör att man kan ha vagnen stående i skuggan med suffletten fullt utdragen och ändå få en riktigt bra luftgenomströmning.

En annan bra funktion hos GT, som de andra City Mini-modellerna från Baby Jogger inte har, är det ställbara handtaget. Tack vare knäleden kan handtaget vinklas i väldigt många olika lägen och även vikas in helt, så vagnen tar lite mindre plats på längden när den ska förvaras i hallen eller när man åker buss. Att handtaget kan vinklas gör också att det är mycket enklare att hitta en höjd som känns bekväm när vagnen körs, vilket är extra positivt om man är två föräldrar av olika längd som ska rulla vagnen.

Ytterligare en bild på fästena för sufflett och bygel, här syns också den knapp som måste tryckas in (på båda sidor) när bygeln på City Mini GT ska vinklas (1). Under sätet hänger två korta, röda remmar med en delen av en tryckknapp (2). Dessa ska man fästa på knappen på utsidan av chassit när vagnen används, för att helt eliminera risken att vagnen ska kunna råka fällas ihop när barnet sitter i. Jag ska erkänna att jag väldigt ofta glömt bort att sätta fast dessa remmar när vagnen fällts upp och jag har också varit noga med att barnen aldrig fått leka med eller dra i ihopfällningsremmen. Men ska man vara korrekt ska man förstås alltid fästa dessa ordentligt. Ihopfällningsremmen sitter mitt i sittdelen, under barnets rumpa (3). När vagnen ska fällas ihop så lyfter man helt enkelt upp den i remmen – det går på ett kick och är en av de saker som gör att City Mini GT verkligen underlättar småbarnslivet med barnvagn! Vagnen har ingen fotbroms utan har istället en handbroms på höger sida av chassit (4). När bromsen ska låsas så drar man den bara bakåt tills den klickar fast. När det är dags att börja rulla igen så får man först se till att låsa den ljusgråa spärren på handbromsen (5) och sedan föra spaken framåt igen.

Baby Jogger är ju kända för sin ihopfällning, även om vi numera kan se liknande funktion även på andra vagnar. Om jag förstått rätt var dock Baby Jogger först med detta och det var inte förrän deras patent gått ut som andra märken kunde ta efter. Kvarstår gör dock det faktum att det i princip inte blir enklare att fälla ihop en vagn än såhär. Ta ett rejält grepp om ihopfällningsremmen och lyft upp vagnen så viks den på mitten till ett paket. City Mini GT har ett lås som kan hålla den ihopfälld, vilket underlättar när vagnen ska lyftas upp eller bäras på.

Den rymliga sittdelen gör att användningstiden för GT är lång. Ryggstödet är högt nog för att en normallång fyraåring ska sitta bra, en sexåring får också plats om det kniper – och får till och med rum med huvudet under suffletten. Det är imponerande. Maxvikten bidrar förstås också till den långa användningstiden och det kombinerat med hur mer utrymme som finns i sittdelen gör GT till ett väldigt bra väl av barnvagn som ska funka tills vagnsbehovet försvunnit helt. Det gör den också perfekt att ha som extravagn eller resevagn som främst ska användas av ett lite mindre barn men där det också finns ett storasyskon med i bilden som kanske behöver vila benen ibland.

Nu har jag ju redan i första stycket i denna recension konstaterat hur mycket jag tycker om City Mini GT och vilken bra vagn det är, men jag tänkte avrunda med att applådera körkänslan och användbarheten. Visst är GT ganska bred över bakaxeln men det innebär också att den, trots att den är en trehjuling, är väldigt stabil. Jag vågar låta min treåring klättra i och ur vagnen utan att den känns som att den ens är nära att tippa. Ruller är också riktigt bra och tack vare hjulen är det inget problem att rulla på lite grusväg, över gräsmatta eller på andra ojämna underlag. I stadsmiljö känns GT mycket smidig att finmanövrera och i kollektivtrafiken är det ett plus att handtaget kan fällas in. Om jag fick drömma om någon slags uppdatering av vagnen så skulle jag byta ut klädseln mot den typ som finns på Baby Joggers vändbara modell Premier, och så skulle jag gärna se att det separata fotstödet blev inbyggt istället. I övrigt är Baby Jogger City Mini GT en riktig fullträff och något så unikt som en barnvagnsmodell som nästan oförändrad hållit sig på topp år efter åt. Bravo!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Köp Baby Jogger City Mini GT hos: Pixizoo
Köp Baby Jogger City Mini GT hos: Babyland


19 Comments

 1. Kommenterat av Tove :
  juli 13, 2017,9:27 e m

  Hej! Tack för alla bra recensioner. Jag är ute efter att köpa en sista vagn till min son som är drygt 2 år. Han är ganska tung och väger redan över 15 kg så jag letar efter en vagn som har en högre maxvikt och har fallit ganska hårt för babyjoggers vagnar. Velar mellan en city premier, city mini gt eller city mini 4w. Om du skulle jämföra de vagnarna vilken skulle du välja om det ska va en vagn som är stabil och komfortabel för sonen samtidigt som den inte ska ta upp hela bagageutrymmet i bilen. Helt enkelt, vilken skulle vara ditt förstahands val?

 2. Kommenterat av Anna :
  juli 13, 2017,10:03 e m

  Hej Tove,
  vill du ha en vändbar så ska du ju såklart välja Premier. Sen är jag fortfarande väldigt förtjust i City Mini 4W, det är verkligen en bra vagn. Och de här tre modellerna är hyfsat olika men ändå – jag skulle välja GT. Den har så många bra funktioner som väger tungt för mig, som hjulen och det ställbara handtaget, och är mkt smidigare att fälla än Premier är ändå.
  /Anna

 3. Kommenterat av Tove :
  juli 14, 2017,12:33 e m

  Tack för ditt svar! Om jag slänger in zip i leken, hur mycket mindre användarvänlig är den i jämförelse med GT om man tänker på möjligheten att sova i vagnen samt stabilitet. Jag inser att jag nog helt enkelt måste åka och klämma på vagnarna för att bestämma mig men Babyjogger har tyvärr ingen återförsäljare i Linköping så det får vänta tills jag har tid. Jag som vill köpa vagn nu! 🙂

 4. Kommenterat av Anna :
  juli 24, 2017,1:48 e m

  Hej!
  Sitter och velar kring kommande vagninköp.
  Behöver en smidigare vagn än citycrossen och något rejälare sulky än chicco liteway, de vagnar vi har idag.
  Kollat på massor med alternativ bla denna.
  Är det som så att det går använda denna även som liggvagn? Eller är det en ren sittvagn??
  Med ev kommande syskon vore det ju smidigt att kunna använda vagnen till flera barn…. 🙂

 5. Kommenterat av Anna :
  juli 24, 2017,5:39 e m

  Hej Anna,
  nej du kan sätta liggdel på GT, så den kan utan problem användas från födseln av eventuella kommande syskon!
  /Anna

 6. Kommenterat av Maria :
  augusti 13, 2017,1:56 e m

  Kan man lägga en mjuklift för bebis in i den? Eller kan du rekommendera nån liknande vagn som det funkar så? Vill inte köpa en skild liggdel.

 7. Kommenterat av Anna :
  augusti 17, 2017,9:23 e m

  Hej Maria, liggläget är ju bra men det finns inget uppfällbart fotstöd. Jag skulle inte lägga en nyfödd i mjuklift i denna. Personligen skulle jag inte göra det alls om inte sittdelen är vändbar. Men ska du ha en vagn med liknande ihopfällning och ha mjuklift i skulle jag åtminstone rekommendera en där du kan fälla upp fotstödet, som på tex Britax B-Motion 4 Plus.
  /Anna

 8. Kommenterat av Malin :
  november 12, 2017,11:08 e m

  Hej!
  ”Vagnen har inte ställbart fotstöd utan en inbyggd kant framtill på sittdelen. Idag finns dock separat fotstöd att köpa till som är väldigt smarta, och som skapar en längre, plan liggyta vilket är bra om man har ett barn som ska sova i vagnen.”

  Var finns det att hitta separat fotstöd? Googlade men hittade inget. Vet du? Tack! MVh Malin

 9. Kommenterat av Anna :
  november 12, 2017,11:13 e m

  Hej, finns hos flera återförsäljare! Men tex här: https://www.babyland.se/ps-selection-fotstod-all-black?gclid=EAIaIQobChMI8cnA5fm51wIVLrftCh0UIQSyEAQYASABEgLTUfD_BwE

  Googla ”Baby Jogger City Mini GT fotstöd” så får du upp fler alternativ, ser att även Babyshop och Jollyroom säljer fotstödet.
  /Anna

 10. Kommenterat av Linda :
  november 23, 2017,1:53 e m

  Hej Anna.

  Är lite inne på denna vagn men hur är den och köra på vintern?

 11. Kommenterat av Anna :
  november 23, 2017,8:42 e m

  Hej Linda, jag tycker den funkar helt okej i lite snö, bättre än de flesta andra vagnar i samma storlek. Men ska man köra i väldigt djup snö så finns det såklart bättre vagnar, en del tycker också generellt att det är trögt med trehjulingar i snö men jag vet inte om jag har märkt av någon skillnad.
  /Anna

 12. Kommenterat av Charlotte :
  december 5, 2017,7:52 e m

  Hej Anna!
  Jag har sedan tidigare en Buffalo och ville ha en extravagn. Jag var inne på att köpa en city mini men efter att ha läst din recension blev det en GT – och jag är såååå nöjd! Så tack snälla för en fantastiskt bra och utförlig beskrivning av vagnen. Men, nu skulle jag behöva en åkpåse till vagnen och är inte sugen på deras egna. Är det någon/några modeller som du vet passar bra?
  Tack på förhand! Med vänlig hälsning, Charlotte

 13. Kommenterat av Anna :
  december 7, 2017,10:37 e m

  Hej Charlotte, vad jätteroligt att få höra att du hade glädje av bloggen! Egentligen skulle jag inte säga att någon åkpåse funkar bättre än någon annan. Jag önskar BJ kunde göra som Kronan och Britax och hade något slags system för uppfästning av åkpåse i deras sittdelar, iom att man inte kan trä åkpåsen över ryggstödet. Som det är nu får man försöka fästa upp åkpåsen med vanthållare eller genom att knyta fast den genom sittdelsklädseln där selen sitter fast typ. Jag har bla haft Geggamojas åkpåse i GT, det funkade helt ok. Finns bilder här: http://ombarnvagnar.com/2016/12/geggamoja-akpase/
  /Anna

 14. Kommenterat av Sara :
  februari 15, 2018,7:51 f m

  Hej!
  Vad har du för tips för att få upp ryggplattan mer? Min dotter gillar inte alls när den lutar så mycket

 15. Kommenterat av Anna :
  februari 16, 2018,3:00 e m

  Hej Sara,
  det går att trycka upp dem så den hamnar typ framför sufflettbågarna om jag minns rätt, men då kan du inte fälla ut suffletten på samma sätt sen. Vet även att en del drar åt remmarna extra och spänner ihop dem på något sätt, men jag har inte testat det själv och kan därför inte beskriva exakt hur man ska göra.
  /Anna

 16. Kommenterat av Toli :
  mars 1, 2018,11:36 e m

  Hej Anna!
  Tack för utförlig recension! Blir sugen på denna vagn!
  Är lite nyfiken på hur hävkraften är? Och gunget och körglädjen.
  Inget slår (enligt mig) vår numera sålda Donkey i enkelhet att svänga/styra och hävkraften i Brio Race är enorm (kan inte fatta att det är så lätt att ta dig fram med fyra fasta hjul!)
  Är supernöjd med en Brio Race. Men den har gjort sitt nu och det är dags för ny vagn (tejpad, lagad, snörad… nu är det inte många metrarna kvar för vår kämpe!). Älskar gunget och hävkraften i den, men den (och Nordic crowns) är så bökig att klättra upp i och min rygg har precis pajat, så jag orkar inte lyfta i och ur min älskade 19-kilosklump… att den dessutom är stor hopfälld väger emot…
  Jag har en kort period ägt en Crecsent compact xt air. Men den var rent utsagt hemsk att ta dig fram med. Trögstyrd och jag fick ta i för kung och fosterland för att bara ta sig upp på trottoarkanten… kåndes det som…
  Så med denna bakgrund, vad tror du?? Är bj city mini GT något för mig eller ska jag satsa på en ny (nyare) Nordic crown race?

  Hälsningar
  Toli

 17. Kommenterat av Anna :
  mars 4, 2018,10:24 e m

  Hej Toli!
  Hävkraften är helt okej tycker jag, där har ju just GT en stor fördel jämfört med en del andra BJ-modeller, eftersom att den har ställbart handtag. Skulle inte säga att den har ett gung men körglädjen är god, annars skulle jag inte ha tyckt om den så. Men den är inte lika lättstyrd som Donkeyn dock, som ju är exceptionellt bra på just den punkten. Låter dock som du skulle gilla Race mer om du är ute efter gung, eller varför inte Spin och få svängbara framhjul?
  /Anna

 18. Kommenterat av Toli :
  mars 2, 2018,5:09 e m

  Oj, jag trodde att denna recension var från 12 januari… var visst juli… men min fråga är lila aktuelll. Hoppas du (eller någo annan) kanske läser detta ändå och har lite tips och tyckande om min fråga ovanför…
  // toli

 19. Kommenterat av Toli :
  mars 4, 2018,11:57 e m

  Tack Anna, för respons!
  Hävkraften är viktigare än gung… Sen har jag snöat in på att ha en vagn utan bygel, så att det blir lätt för barn att själv komma upp…
  Ska nog börja sonera beg-marknaden för Bj 🙂

Leave a comment