Polarn O. Pyret Åkpåse

Skrivet onsdag, 14 december, 2016 · 4 Kommentarer

polarnopyret-akpaseDags att lägga ännu en åkpåse till registret, den här gången har jag testat Polarn O.  Pyrets nya modell! Jag är sedan många år tillbaka ett (mycket stort) fan av PoPs barnkläder, så jag hoppade förstås direkt på möjligheten att få testa åkpåsen nu när märket äntligen börjat med barnvagnsrelaterade produkter. Polarn O. Pyret har ju detta år även släppt en PoP handmuff, och har sedan tidigare haft både skötväskor och barnvagnshängen i sitt sortiment, samt även små overaller som gått att göra om till en slags miniåkpåse. Men detta är en riktigt åkpåse, och precis som när barnklädesmärket Mini Rodini släppte en åkpåse så är det alltid intressant att se hur en åkpåses konstruktion tolkas när ingen föregående modell existerar. I PoPs fall är jag väldigt glad att de direkt tog fasta på att de ville göra en rymlig modell. Denna åkpåse är enligt tillverkaren 115 cm lång, jag får den till 114 cm osträckt – så det kan nog mycket väl stämma. På bredden mäter åkpåsen 49 cm – helt normalt – och locket är hela 79 cm långt. Längre än hos de flesta åkpåsar, och något man uppskattar väldigt mycket de kyligaste dagarna när barnet kan få ligga skyddat hela vägen upp till ansiktet!

polarnopyret-akpase-detaljerUtsidan är av vind- och vattentätt material, på insidan är PoPs åkpåse klädd med randig (förstås!) fleece – utom i fotändan. Nederdelen av åkpåsens insida är i samma material som utsidan, vilket gör att det funkar att låta barnet ha på skorna i åkpåse. Det mer tåliga materialet är mycket enklare att torka av än vad fleecen är. Åkpåsens lock kan vikas ned i överkant och upp i underkant, och fästas upp så med hjälp av tryckknappar. Vill man kan man alltså låta barnets skor sticka ut utanför påsen, antingen om de är extra slaskiga eller om man tror att det blir för varmt eller trångt att ha dem inne i den stängda åkpåsen. Överkanten kan man t.ex. fästa runt sittdelens bygel om man vill.

Jag kan se flera fördelar med att kunna öppna upp en åkpåse nedertill, men även en nackdel. Att åkpåsen har två dragkedjor som möts gör att det uppstår en liten glipa precis där. Jag har inte märkt att det skulle påverka värmehållningen men det är likväl värt att notera. Jag är inte heller helt förtjust i åkpåsens upphängning. Visserligen är remmarna baktill, öppningsbara med kardborre, smarta på så sätt att det finns flera sätt att fästa upp åkpåsen. Dels kan man lossa remmarna och trä dem runt sittdelsramen eller i selen, dels formar remmarna och dess mittfäste i åkpåsen en slags upphängning. Men den är för grund för att kunna träs över ett ryggstöd och få en riktig effekt. Jag hade nog gärna sett att åkpåsen också hade en rejäl upphängningsficka av vanligt stuk. PoPs åkpåse har även antiglid-material på baksidan, vilket jag i vanlig ordning tycker gör endast en marginell skillnad.

polarnopyret-akpase-vagn-utomhusPolarn O. Pyrets åkpåse har fungerat bra att använda både i vanliga och ergonomiska sittdelar. Åkpåsen känns inte så tjock och är kanske inte heller den absolut varmaste varianten, men att den är åt det tunnare och mer följsamma hållet betyder inte att det är en åkpåse för vår/höst enbart. Den funkar absolut även på vintern – även om jag tror att den som bor där vinter innebär många minusgrader ändå vill ha något snäppet varmare. Runt nollgradigt så har mitt barn kunnat sova ute i åkpåsen utan att bli kall, då endast med strumpor och en vanlig uppsättning kläder plus fleecejacka och mössa på sig. Att yttermaterialet är vattentåligt kan jag dessuton efter ett ofrivilligt test absolut skriva under på! Himlen öppnade sig under en tupplurspromenad och något regnskydd hade jag inte packat ned. Trots att åkpåsen var helt täckt med vattendroppar, bilden ovan är klickbar och kan förstoras, så var insidan av åkpåsen snustorr.

Förutom att det känns som att Polarn O. Pyrets åkpåse är tillverkad av material som verkligen valts ut för att göra den funktionell och tålig, så tycker jag mycket om dess passform. Min normalstora snart treåring är cirka 95 cm lång och han ryms hur fint som helst. Att locket går honom ända upp till hakan känns som en extra bonus. Det gör att man inte på samma sätt som behöver ha en jacka på, som man med barn av denna längd behöver med åkpåsar av standardlängd på 1 meter. Dessutom är åkpåsen så pass mjuk och följsam att den kan vikas till för att användas i en liggdel om man skulle vilja det. Totallängden ger en lång användningstid, så det enda jag egentligen saknar är en mer rejäl upphängning, så man kunde slippa glid totalt åtminstone i vagnar där sittdel och sufflett inte sitter ihop. Men för att vara första åkpåsen så är det här riktigt bra och jag håller tummarna hårt för att PoP väljer att vidareutveckla denna produkt – både vad gäller funktion och färg och mönster!


4 Comments

 1. Kommenterat av Hannah :
  november 10, 2017,3:27 e m

  Hej,

  Jag kommer att få mitt första barn i februari och har läst om denna åkpåse och är väldigt intresserad av den. Jag har varit i kontakt med PoP som säger att de tagit den ur sortimentet. Har du någon idé om vart jag skulle kunna hitta den annars? Jag har kollat blocket och Tradera men utan framgång.

  Tack på förhand!

 2. Kommenterat av Anna :
  november 10, 2017,5:58 e m

  Hej Hannah, tyvärr, jag har bara sett den till salu typ på Blocket och i lite olika grupper på Facebook, både barnvagnsgrupper och Polarn O Pyret-grupper. Den jag hade har jag dessvärre gett bort redan.

  Om du vill kan du maila mig vilka egenskaper du söker hos en åkpåse, så kanske det finns ngn annan modell jag kan tipsa dig om?
  /Anna

 3. Kommenterat av Therese :
  februari 4, 2018,9:14 f m

  Hej,
  Jag säljer gärna min PoP-åkpåse om det fortfarande är intressant?

  Mvh, Therese

 4. Kommenterat av Josefine :
  mars 28, 2018,11:32 f m

  Therese, jag är mkt intresserad! Köper gärna!

Leave a comment