Phil&Teds smarta lilla mjuklift

Skrivet onsdag, 11 december, 2013 · 14 Kommentarer

ptcocoon

En av de minsta mjukliftar jag träffat på är denna lilla cocoon från Phil & Teds. Mjukliften är förstås tänkt för deras inlinebarnvagnar där bebisen ska ligga plant i huvudsätet medan det äldre syskonet sitter i syskonsitsen ovanpå. Framför allt är det vid i och urtagning av bebisen i Phil&Teds vagnar som en mjuklift verkligen kan komma väl till handa. Men denna P&T mjuklift har så bra mått (L: 59, B: 29, H: 20 cm) att den av många även flitigt används i andra barnvagnar av helt andra märken. Själv är jag just nu uppslukad av att förbereda min privata barnvagnspark inför bebisen och jag tycker att det känns både smart för ekonomin och miljön om jag kan använda samma tillbehör för flera vagnar. Mjukliften kostar cirka 900 kronor hos återförsäljare, och notera att det även finns andra mjukliftar från P&T som dock har större mått och därför kanske inte funkar i samma vagnar som den lilla. Mjukliften finns med åtminstone två olika färger på den lilla madrassen som medföljer: svart och röd.

philtedmjuklift_donkey

Mjuklift i en vanlig liggdel, behövs det? Oftast inte skulle jag vilja säga. Främst för att de flesta vagnar har liggdelar som kan bäras ändå, antingen med bärremmar eller med handtag. På bilden ovan syns vår Bugaboo Donkey och med bygel på liggdelen kan den bäras med en belastning på upp till 9 kg. Om man bor i hus eller på nedre botten eller i flerfamiljshus med hiss så kanske man dessutom många gånger utan problem kan köra vagnen ända in i hallen, och då behöver man ju inte bära bebis alls. Men, bor man några trappor upp utan hiss eller lämnar vagnen i ett förråd som inte är i direkt anslutning till boende, då kan det ju vara smart att få med sig bebis utan att faktiskt behöva lyfta och väcka. Själv minns jag tydligt hur missnöjd mitt andra barn ofta blev när jag skulle hämta storebror på förskolan. Jag tog ofta med henne in men fick då lägga henne direkt på golvet och det kändes inte så tryggt och mysigt. Så den här gången tänker jag vid tillfälle använda den lilla P&T mjukliften i Donkeyns liggdel. Kan även tänka mig att den är bra att ha om man ska äta ute någonstans där vagnen parkeras i en entre och då man vill ha med sig sovande bebis in till bordet.

Förutom att mjukliften passar perfekt i Donkeyn, så tycker jag också om det faktum att med locket på mjukliften fullt uppdraget så får bebis mer skydd mot vind och väder än vad det ganska korta liggdelslocket för Donkeyns liggdel kan erbjuda – vilket syns på bilden uppe till höger i collaget ovan. Mjukliften ger ju även viss värme, så den använder jag inte ihop med åkpåse utan jag bäddar med filtar istället. Den är inte fastspänd i liggdelen men är stabilt fastkilad och bärremmarna kan pillas ned på sidorna av mjukliften så att de inte är i vägen.  Mjukliften är något mindre på längden än vad liggdelen är, och givetvis kommer bebis växa ur liggdelen snabbare om den alltid ska användas med mjuklift i, men det är nog främst under första spädbarnstiden som behovet kommer att finnas för oss.

ptlift_bugaboobee

Donkeyn blir troligtvis vår vardagsvagn när jag och tre barn ska ta oss till och från förskolan varje morgon och eftermiddag. Eftersom att jag har kört den tidigare så vet jag att den funkar bra också i snö och slask. Däremot är den inte den mest kompakta vagnen i en baklucka och inte heller den smidigaste att fälla, så därför kompletterar vi även denna gång Donkeyn med en mindre och smidigare vagn – Bugaboo Bee+. Kanske den bästa barnvagnskombon jag någonsin haft! Bee+ har vi tänkt ha för bebis även under vintern, men inte när vi ska promenera ute utan när vi åker till ett köpcenter för att titta i affärer och lunch. Bee+ kan köras med sittdelen bakåtvänd och med i princip fullt liggläge. Det blir en viss lutning, men det ser jag som en stor fördel då detta är andra gången vi får ett syskon till familjen precis i början på året samtidigt som det/de större barnen drar hem förkylningar och jag vet att ett litet högläge bara är bra vid nästäppor. Längdmässigt passar mjukliften perfekt i sittdelen och det är absolut smidigt att inte behöva bädda om, oavsett vilken av vagnarna som ska användas så har jag bebisens själva sovdel klar med filtar, kräkhanddukar, nappar eller vad det nu är som alltid ska finnas med för detta lilla liv. Med suffletten uppfällda och mjukliftens lock max uppdraget så blir det väldigt ombonat där inne och ingen risk för att kyla läcker in samtidigt som bebis kan få njuta av både sol och frisk luft när mjukliften öppnas upp och suffletten fälls ned.

P&Ts lilla mjuklift har fyra stycken kardborrfästen på undersidan – två i fotändan och två i huvudändan. Ska mjukliften används i en sittdel så tycker jag att det är ett måste att man fäster den på något vis för att det ska kännas tryggt och för att eliminera risken att mjukliften ska kunna glida ur eller helt lossna. Så jag tog kardborrfästena i huvudändan och spände fast mjukliften ordentligt i själv selfästena vid axelpartiet av selen. Mjukliften är inte helt fast men den satt ordentligt även när jag provryckte, så även om den kan rubbas några centimeter så kan den inte falla ur vagnen.

Så, för dig som söker en mjuklift som passar för Bugaboo Donkey och/eller Bugaboo Bee+, här har du ett tips! Hur väl arrangemanget fungerar i praktiken får jag återkomma om under nästa år.


14 Comments

 1. Kommenterat av Jenny / Ekomammaistam :
  december 11, 2013,8:07 e m

  Vi hade ju denna mjuklift till just bee och donkey och det funkade superbra. Den blir faktiskt större än den ser ut eftersom huvudändan är rundad. Framför allt var den toppen när jag hämtade på förskolan och kunde lyfta in bebisen i mjukliften precis som du skriver om. När vi hade bee skulle jag dock efterfrågat en bättre fästanordning än den vi hade som var sjukt jobbig att ta upp varje gång jag skulle lyfta in liften.

 2. Kommenterat av Sanna :
  december 11, 2013,10:01 e m

  Kan inte bli bättre. Hade just den mjukliften till Bugaboon de tre första månaderna (jan, feb, mars). Var perfekt då vi bodde 3 trappor upp utan hiss. Det blev mer ombonat och skyddat i liggdelen och bebis kunde hänga med överallt sovandes utan att vi behövde ta av liggdelen, som, i jämförelse med mjukliften, inte alls är så smidig att bära med sig. Sen isolerar den bra och fungerar lite som en åkpåse. Succé helt och hållet alltså. Och precis lagom storlek för den korta tid man använder den. Vi hade en ganska stor kille men den funkade perfekt så länge den användes.

 3. Kommenterat av Kristina :
  december 16, 2013,6:45 e m

  Tyvärr är min erfarenhet att den var för liten för våra behov väldigt snabbt. Vår bebis passerade 59 cm ganska snabbt och även om de inte ligger raklånga utsträckta så blev det trångt. I synnerhet i Phil&Tedsvagnen där syskonsätet är ovanför. Han slog benen i sätet ovanför och blev arg så fort jag lade ner honom efter ca 2 månader. Hade han varit en liten bebis hade den nog funkat ett par månader till men han ligger en bra bit över medelkurvan. Alternativen? Oklart. För det skulle ju inte få plats med nån längre lift i den vagnen. Nu har vi haft honom i vanlig P&T-åkpåse liggande där och det ger mer utrymme men känns samtidigt inte ombonat. Får helt enkelt vänta ut att han blir stor nog att sitta.

 4. Kommenterat av Anna :
  december 17, 2013,10:38 f m

  Ja men det har du rätt i, den ÄR ju liten! När vi körde P&T med Majken i så slutade jag med mjukliften när hon växt till sig lite och snodde istället madrassen från liggdelen på vår Brio Go och lade den i huvudsätet. Och sen schvungade jag in henne med en filt. Då fick hon genast mycket bättre plats och det blev mindre varmt! Men det var ju också en annan årstid då än nu, det var typ i april-maj någon gång. Och sen för att inte få in blåsten vid fötterna så la jag bara en liten kudde för där.

  Nu blir jag osäker om det är olika på olika P&T-modeller, men på Vibe kunde man ha syskonsätet i två olika lägen så jag höjde ju dessutom Sigges sits när Majken växte. Är det så på din med?
  /Anna

 5. Kommenterat av Kristina :
  december 17, 2013,11:52 f m

  Intressant. Vi har en explorer. Ska genast kolla instruktionsboken om den möjligheten finns. Just nu överväger jag ha Sam sittande med tjock åkpåse/kuddar och Edith i syskonsätet undertill om det blir snö/jag behöver iväg med båda fastspända. Det är ett gissel att vi har så smal port och hiss just nu. När vi flyttar i slutet av februari kan vi ha bredare syskonvagn så länge vi har den i vår egen hall. Övervägde köpa en bred syskonvagn begagnad redan nu å ha parkerad med regnskydd och lås på innergården här men har gett upp det tillsvidare pga jobbigt kånka ner å upp. Blir det snökaos gör vi kanske så i alla fall. Ska liksom ”pendla” för förskolelämning i kransen hela februari. Kan ju ha Sam i Sele å E i huvudsätet när jag åker med båda å sen ha Sam i huvudsätet. Men är egentligen inte alls förtjust i idén att ha Sam framåtvänd ännu.

 6. Kommenterat av Lisa :
  december 28, 2013,12:47 e m

  Den passar som handen i handsken i Brio Go också, vi är inne på andra varvet!

 7. Kommenterat av Niklas :
  augusti 7, 2014,2:54 e m

  Hej,

  SleepCarrier som är en svenskutvecklad produkt passar i Bugaboos barnvagnar som mjuklift men har också flera andra funktioner som bärsele, babynest och madrass.
  Kolla in hemsidan http://www.sleepcarrier.com 🙂

 8. Kommenterat av Linda :
  februari 5, 2015,2:10 e m

  Hej,
  Vet du om det går att tvätta mjukliften i maskin? Hälsningar Linda

 9. Kommenterat av Anna :
  februari 5, 2015,2:51 e m

  Hej Linda,
  enligt P&T ska den typ yttvättas, men jag har hört om de som tvättat den på skonsamt program i maskin och det har gått bra. Själv hade jag hela tiden min bäddad med filtar så jag behövde aldrig tvätta den. Madrassen är ju dessutom uttagbar och tvättbar.
  /Anna

 10. Pingback av SleepCarrier – bärsele & mjuklift i ett :
  maj 13, 2015,9:44 f m

  […] rymma i liggdelen, det är något som ofta efterfrågas. Tidigare har jag många gånger tipsat om P&Ts mjuklift, men denna SleepCarrier funkar väldigt väl även i mindre liggdelar för syskonvagn. Den funkar i […]

 11. Kommenterat av Charlotte :
  januari 18, 2016,2:32 e m

  Denna lilla mjuklift från Phil & Teds är verkligen smidig för den lilla bebisen, men jag vill ändå rekommendera mjukliften Phil & Teds extra long cocoon (http://www.babyland.se/phil–teds-extra-long-cocoon) som är 70 cm för att kunna använda den ännu längre. Jag har använt både den mindre och den som är 70 cm i Bugaboo Donkey och båda passar fint.

 12. Pingback av Bädda i vagnen del 1 – mjuklift i liggdelen :
  maj 10, 2017,9:11 f m

  […] bilden ovan syns tre olika mjukliftar – P&Ts Cocoon, den lilla varianten, Britax mjuklift för Go Big samt en SleepCarrier. Alla är nedstoppade i […]

 13. Kommenterat av katrine :
  augusti 6, 2017,8:14 f m

  Hvor er du fantastisk at lave et sådant indlæg. Det er lige præcis hvad jeg har brug for! Tak! Tænk jeg jeg måtte ud i at bruge svenske or (mjuklift) i min desperate googlesøgning:-)

 14. Kommenterat av Anna :
  augusti 8, 2017,10:51 f m

  Hej Katrine, haha, ja men vilken tur att du hittade informationen du sökte till slut i alla fall! Hoppas du blir nöjd med din lösning!
  /Anna

Leave a comment