Kronan Duo S

Skrivet lördag, 5 oktober, 2013 · 16 Kommentarer

kronanduos_1

Recension av Kronan Duo S
Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar från Kronan. Inköpspris för Kronan Duo S ligger på cirka 7490 kr, då ingår både sitt- och liggdel.
Försäljning: Än så länge verkar det inte finnas så många Duo S på Blocket, men de ligger gissningsvis på cirka 6000 kr.
Typ av vagn: Duovagn, med separat ligg- och sittdel. Jag har dock endast testat vagnen med sittdel på.

Kronan Duo S är Kronans uppdaterade version av deras numera klassiska modell Kronan Duo. Förutom att utöka sitt sortiment av barnvagnar, nu finns de fyra modellerna Sulky, Duo, Duo S och City, så har Kronan det senaste året arbetat mycket för att bli mer tillgängliga för konsumenten. Dels genom att produkterna finns i fler butiker och dels genom att ge kunderna den typ av barnvagn som de efterfrågar. Det kanske kan tyckas som ett evigt tjatande om snurrbara framhjul, men jag som får en drös med mail med barnvagnsfrågor varje vecka vet ju hur otroligt uppskattad den funktionen på en vagn är. Jag har inte testat Kronan Duo, även om den fanns med på slutlistan av de vagnar vi valde mellan inför vårt första barn, så jag kan inte göra någon intern jämförelse. Däremot har jag erfarenhet av en del andra vagnar med fyra lufthjul varav de två framtill är snurrbara, så lite jämförelser kommer att göras längre ned i detta inlägg.

kronanduos_lutningochfastet

Kronan Duo S har steglöst justerbart ryggstöd, vilket jag tycker att det finns både för och nackdelar med. Det är generellt sett svårare att få till ett bra, upprätt sittläge med den typen av ryggjustering men det blir samtidigt ofta enklare att smyga ned ett barn från sitt- till liggläge. Liggläget på Duo S är väldigt bra, i princip plant. Bygeln är av swingaway-typen och sittdelen känns väldigt lättåtkomlig både för mina lite större barn, och om man har ett yngre barn som ska läggas ned. Sittdelen sitter på chassit med två rejäla fästen, det känns som en väldigt stabil och pålitlig anordning. Men. Antingen har jag otroligt svaga händer eller så är dessa fästen inte riktigt samarbetsvilliga. Jag har vid mer än ett tillfälle klämt fingrarna halvt om halvt när jag försökt få loss sittdelen. Kanske en petitess i sammanhanget men om man väger in det faktum jag kommer skriva mer om en bit ned, att sittdelen måste tas av varje gång vagnen ska fällas, så blir det för mig ganska viktigt att det är något som kan genomföras smidigt.

kronanduos_handtagKronan Duo S har ett ergonomiskt handtag som är både skönt att hålla i och lätt att vinkla uppåt såväl som nedåt. Jag vet att en vanlig kritik mot Brio Go, som har samma typ av handtag, är att den som kör upplevs komma  väldigt långt bort från barnet men med Kronan Duo S är den som kör barnvagnen närmre sittdelen.

kronanduos_detaljer1

På Duo S finns det gott om små detaljer värda att notera:
1: Lufthjul både fram och bak på vagnen, de framtill är svängbara men kan också låsas i ett fast läge. Jag minns att när jag skulle köpa min första barnvagn för fem år sedan så var lufthjul något jag skydde som pesten, nu är det snarare något som nästa automatiskt ger en vagn pluspoäng i min bok. Dessa var enkla att pumpa och höll trycket bra.
2: Swingaway-bygel för att enklare kunna sätta i och ta ur barnet ur vagnen.
3: Vädringslycka med inbyggt insektsnät i suffletten.
4: Sittdelens rygg har en steglös justering mellan fullt liggläge och sittläge, väldigt smidigt när man har ett sömnigt barn i vagnen och vill smyga ned det till ett bra sovläge, kräver två händer för att man enkelt ska få upp sittdelen till sittläge igen.
5: Liten förvaringsficka baktill på sittdelen, rymmer nycklar och plånbok eller en mobil.

kronanduos_detaljer2

1: Närbild på handtaget och den ena av två knappar som ska tryckas in när man vill vinkla handtaget.
2: Bromsen, en vanlig och effektiv lösning som trycks ned och petas upp, tog på en gång och satt fast rejält i bromsat läge.
3: Med Kronan Duo S följer en luftpump för hjulen, den har även sin egen förvaring i form av en liten väska som enkelt hängs upp på chassit under sittdelen. Går således inte att glömma hemma och finns alltid på plats om den skulle behövas akut. Sen tycker jag alltid att det är enklast att pumpa med en rejäl luftpump med tryckmätare så man vet att däcken har det ultimata trycket men vid lite extra påfyllning så är en handpump bra att ha.
4: För att fälla vagnen drar man upp de två spärrarna på handtaget mot sig och fäller sedan handtaget framåt.
5: Spärren som måste fällas upp för att chassit ska kunna fällas ihop.
6: Kronan Duo S har en sittdel med lös sele, som enkelt går att ta bort helt om man skulle vilja, och som ger barnet i vagnen mer rörelsefrihet. Det finns fördelar och nackdelar med denna typ av sele, som jag ser det. Det är absolut bra att barnet kan luta sig framåt och inte är låst mot ryggstödet, samtidigt som jag tycker att denna typ av sele trasslar sig lättare och därmed kan vara lite mer klurig och tidskrävande att få på barnet, i synnerhet om barnet för stunden inte känner sig så väldigt samarbetsvilligt.

kronanduos_sufflettochfotstod

Suffletten går att ha i flera olika lägen, vilket syns på bilderna 1 till 3. Utan solkepsen vore den väldigt kort men med den utfälld så ger den ett helt okej solskydd. Det skulle i mitt tycke absolut inte skada om suffletten gick att få ett snäpp längre, särskilt när man har barnet i liggläge på sommaren så känns suffletten en aning för kort. Även fotstödet, bilderna 4-6, är ställbart och går att anpassa efter barnets längd och hur barnet vill sitta eller ligga i vagnen. På fotstödsbilderna syns även Kronans ganska unika bärhandtag som kanske inte kommer till användning så ofta men när man behöver lyfta vagnen ner för en trappa så är de verkligen guld värda. Bekväma att hålla i, stadigt grepp och inte riskerar man att bli smutsig om händerna på samma sätt som man kan bli om man lyfter en vagn i själva chassit.
  kronanduos_ihopfalld

Kronan Duo S i den (stökiga) bakluckan på en Opel Astra Kombi. Den ryms ju fint och sittdelen kan som de nedre bilderna visar även staplas väldigt kompakt på chassit. Fällningen är enkel och säger men jag hade uppskattat om jag kunde fälla vagnen i en del mitt sittdelen på. Sittdelen används betydligt längre än liggdelen på en duovagn och för mig är det därför viktigast att vagnen under den perioden är som smidigast. Självklart tar det inte många sekunder extra att ta av sittdelen men ett önskemål från min sida vore att kunna göra allt i ett svep. I övrigt är vagnen lätthanterlig i hopfällt läge, var sig tung eller otymplig att få grepp om. Vill man få vagnen ännu mindre kan man enkelt plocka loss hjulen och få den superkompakt.

kronanduos_varukorgVarukorgen är lättåtkomlig från alla håll och rymmer som den högra bilden visar även en matkasse. Ändå tycker jag att varukorgen är av det mindre slaget och ganska grund, för mig som gillar att ha diverse småsaker under vagnen så är en metallkorg inte heller den bästa lösningen (småsaker faller helt enkelt ur) även om den håller sig renare än vad en varukorg i textil gör. Jag hade gärna sett att varukorgen var något djupare och tycker även att det ser ut som att det finns utrymme för den att bli längre, främre delen är ju upphöjd för framhjulen men det finns marginaler att ta av där. Höjden från mark till varukorg gör ju vagnen bra i terräng, det ska man inte glömma, men har man svårt att begränsa sig i hur mycket av ens bohag som faktiskt behöver följa med varje gång man lämnar hemmet – en åkomma jag lider av – så är förvaringen en viktig funktion hos barnvagnen.

kronanduos_fyraaring

Hur rymmer Kronan Duo S riktigt stora barn? Ganska väl, faktiskt! Här är min fyraåringen på cirka 105 cm och 15 kg i sittdelen. Han ser onekligen ut att vara på gränsen till för stor men det skulle funka om man ville det. Suffletten gick att fälla upp utan problem, däremot är fotstödet rätt kort. Jag upplever att min tvååring och fyraåring har ungefär samma rymd i själva sittdelen men att det är när benen börjar växa, eller om ens barn rent proportionellt har långa ben, som vagnen snabbt kan bli urväxt. Med ett längre fotstöd skulle Duo S ha en väldigt lång användningstid och sittdel och chassi känns väldigt tåligt och klarade absolut av att ta ett barn som ligger precis på gränsen för vad vagnen är godkänd för att orka med.

På bilderna nedan ser ni tvååringen i vagnen, hon är rätt stor för sin ålder med cirka 14 kg i vikt när bilderna togs och en knapp meter lång. Hon kan sitta bekvämt med fötterna på fotstödet men på barns vis så väljer hon ibland att låta benen hänga utanför, något hon gör även på andra vagnar så inget unikt för Duo S. På bilden längst ned till höger syns liggläget, och hon sov verkligen bra i vagnen ch valde självmant att ha den som alternativ fåtölj i vardagsrummet, med en liten kudde bakom huvudet. Rent komfortmässigt finns det inget jag vill klaga på hos sittdelen på Duo S, mina barn är verbala och ingen av dem uttryckte något som helst missnöje.

kronanduos_tvaaring Mitt totala intryck av Kronan Duo S är väldigt bra. Den påminner mig mycket om Brio Go, en av mina favoritvagnar, och de två kommer bli ännu mer lika nu när Go släpps i en ny version med lufthjul. Min man håller Kronan Duo S som en av vagnarna på hans topp 3 lista, och han är ganska kinkig med barnvagnar så det är ett mycket gott betyg. Gott om benutrymme för den som promenerar med vagnen, riktigt härlig gung och körkänsla – den rullar i princip på av sig själv när man knuffat igång den. Vagnen är väldigt lättstyrd och funkar utmärkt inne i stan och på promenad i skogen. Verkligen en all round-vagn som är väl anpassade för de som precis som vi bor i en förort nära naturen men gärna hänger inne i city också. Duo S känns väldigt gedigen och tålig, jag upplever att vagnen har god kvalitet och är genomtänkt i detaljerna. Kronan har ju haft sin Duo vagn väldigt länge och säkerligen fått lära sig en del läxor på vagnen, vilket märks på Duo S som känns klokt konstruerad. Skulle vagnen gått att fälla i ett stycke med sittdelen på, haft större varukorg och längre sufflett så hade den varit nära på klanderfri i mina ögon. Duo S är rimligt smal med sin bredd på 60 cm, med sittdel på väger den 14,4 kg medan bara chassit väger 10,6 kg. Jag har förstått det som att Duo S har blivit en populär modell sen den släpptes förra året och efter att ha provat den själv är det enkelt att konstatera att jag förstår varför.


16 Comments

 1. Kommenterat av Sandra :
  oktober 5, 2013,9:34 e m

  Kul att det kom en recension! Men härligt gung har den väl ändå inte? Bredvid en brio go känns den ju närmast stelopererad. Och ja, fotstödet kunde absolut göras längre, tyvärr en av de största missarna med den sittdelen enligt mig.

 2. Kommenterat av Anna :
  oktober 5, 2013,10:12 e m

  Haha, Sandra! Kanske inte jämfört med Brio Go men jämfört med många andra vagnar så tycker jag att gunget i Duo S absolut kan framhävas.
  /anna

 3. Kommenterat av Linda :
  oktober 17, 2013,12:56 e m

  Om man skulle välja mellan Kronan Duo S och Bugaboo Buffalo, vad väljer man då? För/nackdelar jämförelsevis?
  Jobbigt med denna barnvagnsdjungel. Tacksam för recensionerna 🙂

 4. Kommenterat av Anna :
  oktober 18, 2013,1:06 e m

  Men så svart, de är så olika! Och jag gillar båda. Så jag vet faktiskt inte vad jag ska råda dig till där, för båda är bra vagnar men med väldigt olika känsla, en del olika funktioner, stor skillnad på maxvikt, längd på sittdel, varukorg osv. De har sina olika fördelar och nackdelar! Har du tittat något på Donkey Mono då? För den är lite mer snarlik Duo S än vad Buffalon är, kan jag tycka.
  /Anna

 5. Kommenterat av Emmy! :
  januari 10, 2014,11:06 e m

  Halloj! Jag vill bara påpeka att vi fäller vår Kronan Duo S i ett enda stycke med sittdelen på! Den går in bra så i vår Toyota Avensis…! Dock tar den ju ganska mkt plats (ca halva utrymmet), men det går absolut! 🙂 / Emmy

 6. Kommenterat av Anna :
  januari 11, 2014,8:46 e m

  Hej Emmy, intressant! Jag tror inte det är meningen att man ska göra så då Kronan själva säger att den ej kan/ska fällas med sittdelen på utan endast med liggdelen på. Men då funkar det alltså inte då, så jag antar att det finns något skäl till att Kronan går ut med att det inte går.
  /Anna

 7. Kommenterat av Theresé :
  maj 23, 2014,7:56 f m

  Hej!
  Undrar bara om det är den orangea klädseln på vagnen? Väldigt snygg i alla fall!

 8. Kommenterat av Anna :
  maj 23, 2014,11:10 e m

  Hej! Nej det här är den klarröda!
  /Anna

 9. Kommenterat av Frida :
  oktober 4, 2015,10:58 e m

  Hej! Jag är på jakt efter ny vagn då min son inte trivs i sin Buffalo. Funderar på denna eller brio go. Han är idag 8 månader 76 cm och 9,7 kilo, en ganska lång kille alltså. Vilken av vagnarna funkar längst tycker du? Mvh Frida

 10. Kommenterat av Anna :
  oktober 5, 2015,9:51 e m

  Hej Frida, då säger jag Brio Go. Den har rymligare sittdel än Duo S, tycker jag! Nya Britax Go har dessutom 17 kg som maxvikt, Duo S har precis som äldre Go 15 kg som maxvikt.
  /Anna

 11. Pingback av Barnvagnsåret 2016 :
  december 31, 2016,1:35 e m

  […] halva priset. Det sägs att märket nästa år ska satsa främst på sina mest populära vagnar, Duo/S och Sulky/S, och det är nog inte helt fel tänkt. Jag hoppas i alla fall att Kronan fortsätter […]

 12. Kommenterat av Laura :
  april 30, 2017,7:33 f m

  Hej,
  I’m from Germany and very interested in getting a kronan barnvagn for our little one. Unfortunately there are no tests in German or english available. It would be very helpful if you could sum up shortly the major pros and cons and if you suggest getting a Kronan.
  Thank you very much!
  Laura

 13. Kommenterat av Anna :
  maj 1, 2017,10:01 e m

  Hi Laura!
  Sure, my short version of this review of the Duo/S is that it’s great strolling with and it is easy to maneuver. The air filled wheels are a big plus, since thanks to them you can use Duo/S in snow or in terrain, but it’s also small enought to be a good stroller for shopping or walking in the city. The seat is a bit small, my kids outgrew by 2,5 years old. Especially the footrest i short. The canopy could also be longer and it’s not the smallest stroller when folded. But it’s a very good stroller for mixed usage and ir’s high quality and very sturdy. I also love the ergonomic handlebar!
  /Anna

 14. Kommenterat av Laura :
  maj 10, 2017,5:37 e m

  Thank you very much! That was very helpful!☺️

 15. Kommenterat av Ulrika :
  oktober 31, 2017,9:00 e m

  Hej!
  Hur länge kan man ha sittdelen på duo s? Vikt alltså?
  Köpte en nu till min halvårs bebis o just nu gillar jag den skarpt.

  Med vänlig hälsning, Ulrika

 16. Kommenterat av Anna :
  oktober 31, 2017,9:02 e m

  Hej Ulrika, maxvikten är 15 kg!
  /Anna

Leave a comment